• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C4 maksymalne obroty dmuchawy - nie rezystor

Tomkoff

SuperMechanior
Punktów
25
Miasto
okolice Poznania
Witajcie,
trafił do mnie niby banalny przypadek w citroenie z automatyczną klimą z dmuchawą pracującą na maxa bez względu na regulację obrotów na panelu klimy.
Wydawało by się że to regulator obrotów dmuchawy uszkodzony - ktoś już wcześniej go podmienił i nie przyniosło to efektu.
Obroty dmuchawy w tym aucie regulowane są za pomocą przewodu sygnałowego wychodzącego z panelu klimy skokowo co około 1V. Problem z wysokimi obrotami jest taki że bez względu jaką prędkość dmuchawy ustawimy to na przewodzie sygnałowym jest 6V co odpowiada maksymalnym obrotom.
Podmieniłem panel klimy efekt ten sam...
Miał ktoś z Was podobny przypadek?

Alpari

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
A próbowałeś zdiagnozować ewentualne błędy i parametry rzeczywiste? Może brak jakiegoś sygnału lub niewłaściwe wartości powodują przejście w tryb pełnych obrotów?

Tomkoff

SuperMechanior
Punktów
25
Miasto
okolice Poznania
Właśnie wygląda to na jakiś tryb awaryjny, oczywiście sprawdzałem błędy - brak, w parametrach klimy wszystko ładnie się zmienia wraz z regulacją obrotów na panelu odczyt w parametrach przewodu sygnałowego również się zmienia.

Tomkoff

SuperMechanior
Punktów
25
Miasto
okolice Poznania
Tak, na innym to samo, dziwne że jak wypnę regulator to napięcie sterujące również 6V czyli max obroty.

Tomkoff

SuperMechanior
Punktów
25
Miasto
okolice Poznania
Rezystor sprawny, wystarczy na pinie sterującym obniżyć napięcie np. żarówką i rezystor obniża obroty dmuchawy. Zresztą nawet gdy rezystor wypięty to na przewodzie sterującym napięcie nie zmienia się gdy steruję obrotami na panelu.
Zauważyłem że rozłączając zasilanie od panelu klimy wszystko wraca do normy na jakiś czas i obroty dmuchawy są poprawne do momentu gdy wyłączę stacyjkę i włączę ją na nowo.

melas

SuperMechanior
Punktów
60
Miasto
WRZEŚNIA
W ogóle by dmuchawa nie ruszyła gdyby W bsi było zmienione. To wychodzi na panel klimatronika

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
982
Miasto
PGS
Tam bsi wysyła sygnał do rezystora .

Tomkoff

SuperMechanior
Punktów
25
Miasto
okolice Poznania
Panel podmieniłem więc to nie on, jeśli BSI wysyła to robi to po canie do panelu klimy bo sygnał sterujący wychodzi z panelu.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
982
Miasto
PGS
Tak. Może być bsi a może być tak jak już ktoś napisał kodowanie . Miałem przypadek w c3 picasso że było źle kodowanie i wentylator opracował na maxa

Zuzia95

Nowy
Punktów
0
Witajcie,
trafił do mnie niby banalny przypadek w citroenie z automatyczną klimą z dmuchawą pracującą na maxa bez względu na regulację obrotów na panelu klimy.
Wydawało by się że to regulator obrotów dmuchawy uszkodzony - ktoś już wcześniej go podmienił i nie przyniosło to efektu.
Obroty dmuchawy w tym aucie regulowane są za pomocą przewodu sygnałowego wychodzącego z panelu klimy skokowo co około 1V. Problem z wysokimi obrotami jest taki że bez względu jaką prędkość dmuchawy ustawimy to na przewodzie sygnałowym jest 6V co odpowiada maksymalnym obrotom.
Podmieniłem panel klimy efekt ten sam...
Miał ktoś z Was podobny przypadek?
W moim Xsara Picasso mam ten sam problem.

Do góry Bottom