• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen c4 ustawienie rozrządu 1.6 hdi 2010r

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Witam, jak zwykle mam pytanie z serii trudnych mam c4 1.6 hdmi :) z 2010 roku na rozrząd który ktoś rozbierał ale chyba mu nie poszło bo silnik nie wkręca się powyżej 2tys obrotów. Po sprawdzeniu synchronizacji hella na wolnych pokazuje ok ale jak dam gazu to odcina przy tych 2 tysiącach i synchronizacji brak. Górne koło ustawione na kołek, dolne też, pompa też trafia na otwór. Z tego co wiem zdejmowany był dekiel z wałkami ale nie były rozbierane bo wymieniano popychacze. Teoretycznie nic się tam nie mogło przestawić. Tylko jak teraz sprawdzić czy wydech się zgrywa ze ssacym bez rozbierania góry? I druga sprawa czy objawy ww były by gdyby pompa była obrócona o 180 stopni? Raczej w ogóle by nie palił.. na wolnych chodzi ok..

Ostatnia edycja:

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Nie wiem szczerze mówiąc. Ktoś robił rozrząd bo sprężanie szło w ssący. Po wymianie popychaczy przestał ale się nie wkręca. Tarczka magnetyczna wymieniona, czujnik położenia wału też. Zdjąłem dekiel z wałkami i na ssącym jest odbicie. Chyba rwę głowicę. Tylko czemu na wolnych chodzi równo.. IMG_20230523_113914.jpg

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Po robocie-człowiek całe życie się uczy. Podobno głowica to 90 procent pracy silnika a tu.. Na wolnych chodził alegancko.. Pierwszy gar, zawór wydechowy wygięty, reszty jeszcze nie sprawdzałem bo mnie wkurwiła szpilka od pompy paliwa i już patrzeć na ten złom nie mogłem :)
Automatyczne połączenie postów:

A i przy okazji doszła turbina-łopatki wytarte po zimnej stronie i luz ośki jak na skóraku małolata. Nie wiem czy od tego się nie zaczęło że ssał opiłki i podparło zawór.

Załączniki

• 1684856078832.jpg
    1684856078832.jpg
    4,6 MB · Wyświetleń: 9
  • 1684856078843.jpg
    1684856078843.jpg
    3,3 MB · Wyświetleń: 9

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
Jesli byl strzal po zerwanym rozrzadzie . sprawdz tez walki ,jesli sa walki takie rurkowate co mala przelot w srodku to krzywki sa wciskane i często sie przestawiają . jeśli są żeliwne to nic sie nie dzieje . oczywiscie glowica zawsze na gotowo

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Krzywki są minimalnie poprzestawiane. Generalnie cały motor to złom więc klient załatwia drugi.

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
nie takie silniki sie ratowalo . nowe walki ,glowica na gotowo , blok zwymiarowac jak bedzie trzeba to zrobic . taki silnik byl by pewniejszy niz ten uzywany co kupisz .

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Ja Ciebie rozumiem ale pracuję w firmie w której ma się zarabiać pieniążki a właściciel pojazdu to taksówkarz także z remontu nici :) Tylko drugi motor-ma być szybko i najlepiej za darmo. To wiadomo co. Fakju :)

Do góry Bottom