• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C5 3.0 V6 Hdi 2010r - pomocy

Kamil80

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Witam mistrzowie,

Ostatnio mój samochód uległ katastrofie, jadąc autostradą z dużą prędkością silnik nagle zaczął dziwnie się zachowywać, spadek mocy, coś lekko jakby zaczęło klekotać, niezbyt głośno ale dało się wyczuć wibracje po czym zdechł. Płyn chłodniczy się zagotował, a pod silnikiem pojawiła się nieduża plama oleju. W serwisie rozbierają wszystko bo wałem w ogóle nie da się zakręcić :( czujniki temperatury oleju i wody nie wskazywały wzrostu temperatury. Wyrok zapadnie w Poniedziałek ale spać nie mogę więc jak myślicie co mogło się stać? Wiem, że trudno cokolwiek stwierdzić ale co wam podpowiada intuicja? Dodam, że mam skrzynię automatyczną i na początku zrobiłem w Vtechu tuning z 230 na 270 KM samochód użytkuję ponad rok, zrobiłem w ten czas 35 tys. Dwukrotnie w tym czasie włączył się tryb awaryjny, nie chciało się mechanikowi szukać więc skasował błędy i było ok

Kamil80

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Wróciłem z warsztatu, silnik wyciągnięty i z tego co mi tylko powiedzieli ( i z tego co widać na 1 rzut oka bez rozbierania silnika) to, że wał korbowy jest mocno przekrzywiony, do tego stopnia, że sam nie chciał się obracać, fakt nawet na takiej okrągłej osłonie na wyjściu wału było wyraźnie widać że jest zeszlifowana jakby tarło pod kątem. Po wyciągnięciu silnika jednak trochę się nim dało pokręcić i tłoki niby są ok. Gość powiedział, że naprawa nie ma sensu bo koszty pewnie zrównają się albo przerosną cenę zastępczej jednostki i , że jak już znajdziemy nowy silnik to zrobimy "sekcję zwłok " mojego. Nie wiem, nie znam się więc pytania? :) :

- czy sam fakt, że wał jest skrzywiony już na wstępie eliminuje wersję jego naprawy?
-- Z czym się taka ewentualna naprawa wiąże i co może wyniknąć na "sekcji zwłok"?
- Czy mechanik nie powinien rozebrać silnika w celu ustalenia dokładnej szkody?
- Co mogło być przyczyną takiej awarii?
- Skoro tylko wał jest skrzywiony to skąd się wziął olej pod samochodem?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Olej pod samochodem wziął się z uszczelniacza wału, koszta nowych części układu korbowo tlokowego zawsze przewyższają koszt nowej jednostki, mechanik zrobi dokładną obdukcje silnika ale za odpowiednią opłatą bo to zajmie trochę czasu :)

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Rozglądać się za jednostką zastępczą, przy próbach reanimacji starej trzeba mieć na uwadze późniejsze występowanie anomalii nie wspominając o poniesionych już kosztach.

Do góry Bottom