• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C5 II - Czujniki cofania - brak dźwięku, wskazań na wyświetlaczu a LEXIA

jedg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
witam

Po wymianie jednego z przednich czujników (parktonika ) z identycznym nr seryjnym, podczas jazdy do przodu, zbliżając się do przeszkody na ekranie pojawia się tylko jedna kreska i brak jest sygnałów dźwiękowych. Tył działa poprawnie tzn, wraz ze zbliżaniem się do przeszkody kreski narastają razem z dźwiękiem.

Przed awarią wszystko funkcjonowało prawidłowo.

Podobno w Lexia można uczyć czujniki ale niestety nie znalazłem tej funkcji.

Poniżej opcje parktronika które znalazłem:

Diagnostyka - Test funkcji - Informacje dla kierowcy - Pomoc w parkowaniu -
następnie interfejs sprawdza klakulatory, po teście wybieramy:

BSI - Telekodowanie - Definicje pojazdu

przewija się listę w dół i jest opcja "typ wspomagania parkowania" naciskając enter można zmienić na wartość - "przód i tył i pomiar dostępnego miejsca" - telekodowanie niestety nie przynosi efektu.

Czy ktoś może przerabiał ten problem?

pozdrawiam

jedg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
witam

Problem rozwiązany.

Lexia ma jakiś błąd z kalkulatorami wspomagania parkowania.

Należy użyć PP2000 tylko wersja 21.14 (pierwsza wersja),
wybrać peugeot 407,
test funkcji, wspomaganie parkowania, telekodowanie ręczne,
wyłączyć obecność przednich czujników, telekodujesz,
włączyć obecność przednich czujników, telekodujesz
i powinno działać,
wyjść z programu,

pozdrawiam

jedg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
błędów nie było, problem był tylko ze wskazaniami odległości czujników przednich na wyświetlaczu

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
to dostępne miejsce to jest to jest opcja którą włączasz guzikiem a samochód zmierzy czy zmieścisz się w lukę podczas parkowania

tco_tm

Nowy
Punktów
0
Problem rozwiązany. Lexia ma jakiś błąd z kalkulatorami wspomagania parkowania. Należy użyć PP2000
jedg, padam na kolana przed Tobą i stawiam piwo! Od stycznia zdążyłem pół samochodu wymienić, wierząc, że powodem nieprawidłowych informacji o stanie przednich czujników jest samochód. Nie przyszło mi do głowy, że przyczyną był chiński Diagbox. Zastosowałem się do Twojej instrukcji (użyłem PP2000 22.xx) i problem znikł jak ręką odjął.

Dziękuję i pozdrawiam,
Paweł

Do góry Bottom