• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C5 nie odbija kierownica po regeneracji maglownicy

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
616
Mnie się wydaje, że oni za mocno te maglownicę skręcają...
Na pewno bym zaczął od śruby która kasuje luz na maglownicy, jak w ogóle ma taką śrubę.

Pokazywał chłop od regeneracji maglownic...specjalnie nagrał film dla tłuków.
Robią regenerację maglownicy tip top oddają mechanikowi i tłuk ją niszczy jeszcze przed założeniem.

Trzeba było się zapytać mechanika, czy oddał maglownicę z drążkami kierowniczymi, czy bez. Pytanie klucz.

Teraz mam założoną inną maglownicę a moja została zwrócona.
mhm...z drążkami kupujesz czy bez drążków...kto drążki montuje? Warsztat, czy 'regeneratorzy'?
Takie właśnie pierdoły Panowie....

opi6

Początkujący
Punktów
1
Jeśli chodzi o komputer to podpinałem Diagboxa i wyglądało to tak jak poniżej: Tak naprawdę to co na pewno było nie tak przy 1 maglownicy to kąt skrętu w lewo i prawo. W lewo było delikatnie mniej co widać na zdjęciach. (podpinałem drugą C5 i tam była różnica 0,3 w lewo i prawo tyle samo obrotów). Kąt skrętu kalibrowałem. Wartości na dwóch ostatnich zdjęciach to maksymalny skręt w lewo i prawo.
Na pewno bym zaczął od śruby która kasuje luz na maglownicy, jak w ogóle ma taką śrubę.

Robią regenerację maglownicy tip top oddają mechanikowi i tłuk ją niszczy jeszcze przed założeniem.

Trzeba było się zapytać mechanika, czy oddał maglownicę z drążkami kierowniczymi, czy bez. Pytanie klucz.
Automatyczne połączenie postów:

mhm...z drążkami kupujesz czy bez drążków...kto drążki montuje? Warsztat, czy 'regeneratorzy'?
Takie właśnie pierdoły Panowie....
Maglownica przyszła z drążkami po regeneracji. Zakładali ci co regenerowali razem z osłonami itp.

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    2,9 MB · Wyświetleń: 5
  • 2.jpg
    2.jpg
    2,7 MB · Wyświetleń: 5
  • 3.jpg
    3.jpg
    2,9 MB · Wyświetleń: 5

opi6

Początkujący
Punktów
1
No, to tak jak powinno być.
Specjalnie pytałem się jak z nimi rozmawiałem czy może ta śruba do kasowania luzu jest zbyt mocno skręcona i mechanik powinien ją poluzować ale twierdzili uparcie, że nie bo to ustawione tak jak ma być. W tej maglownicy jest ta śruba. Jestem w stanie do niej dojść od strony koła krótką nasadką 17 i małą grzechotką. Robiłem to przy starej maglownicy z ciekawości czy coś się zmieni. Pytanie ile tą śrubę mogę odkręcić. Jak za bardzo to zacznie się tłuc i wtedy trochę dokręcić?

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
616
W tej maglownicy jest ta śruba.
A co za problem zaznaczyć i poluzować 1/6 obrotu. Potem wrócić na stary znak. Jakiś upośledzony ten mechanik.

Przed regeneracją kierownica też nie wracała z lewej i prawej strony tak samo czyli brakowało jakichś 15 stopni do punktu zero
Co to jest 15 stopni? Nic.
To nie Maserati z salonu.
Temat zamknięty.

opi6

Początkujący
Punktów
1
A co za problem zaznaczyć i poluzować 1/6 obrotu. Potem wrócić na stary znak. Jakiś upośledzony ten mechanik.

Co to jest 15 stopni? Nic.
To nie Maserati z salonu.
Temat zamknięty.
Nie chce ruszać bo wszystko sobie znaczą. Mają swoje opaski, jak się zerwie to po gwarancji itd. Nie wiem natomiast czy w jakiś sposób znaczą śrubę.
15 stopni było na starej maglownicy. Teraz jest o tyle gorzej, że kierownica wraca bardziej ociężale. A na rondzie mógłbym sobie jeździć w kółko na zewn. pasie..

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215

Kasujesz luz tylko na listwie żeby przy kręceniu nie było tłuczenia . Nie
Nie chce ruszać bo wszystko sobie znaczą. Mają swoje opaski, jak się zerwie to po gwarancji itd. Nie wiem natomiast czy w jakiś sposób znaczą śrubę.
15 stopni było na starej maglownicy. Teraz jest o tyle gorzej, że kierownica wraca bardziej ociężale. A na rondzie mógłbym sobie jeździć w kółko na zewn. pasie..
To jest dobry rok rozumowania Heniu. Za mocno listwa dokręcona i dlatego się ciężko cofa , a listwa dokręcona mocno bo po regeneracji się okazalo że stuki występują.

opi6

Początkujący
Punktów
1
Kasujesz luz tylko na listwie żeby przy kręceniu nie było tłuczenia . Nie

To jest dobry rok rozumowania Heniu. Za mocno listwa dokręcona i dlatego się ciężko cofa , a listwa dokręcona mocno bo po regeneracji się okazalo że stuki występują.
Jutro poluzuję śrubę i zobaczę jaki będzie efekt.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
154
Chętnie rozwiąże ten problem. 150 km od Krakowa A4. Zapraszam

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2080
Miasto
Kaczory
A ma ktoś pomysł co jest grane jak z lewej do 0 jest idealnie a z prawej nie wraca do końca?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
616
pewnie....maglownica uszkodzona...jeżeli całe "zawieszenie" sprawdzone...bo co innego

cross1100

Początkujący
Punktów
3
Tłumaczę po raz drugi w tych modelach wyrabia się głowiczka maglownicy i nie da się jej zregenerować ani luzowanie śrub od kasowania luzu na listwie też nic nie daje. Jeden ze sposobów wyjąć wałek atakujący z magla i przestawić i o ząb a następnie wyprostować kierownicę drążkami kierownicy czymi. Jak jest trochę szczęścia to około roku polata....

opi6

Początkujący
Punktów
1
Temat zakończony. Wymiana na kolejną maglownicę problem rozwiązała. Dziękuję za pomoc.

Do góry Bottom