• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C8 - zabezpieczenie elektroniki

Gaba

Nowy
Punktów
0
Witam.
Pytam całkowicie poważnie.
Czy wykonalne jest zawinięcie / zaizolowanie całej elektroniki i elektryki materiałem ekranującym H94 łącznie z kablami. Materiał ten nie przepuszcza fal i impulsów elektromagnetycznych niskich i wysokich mocy.

Gaba

Nowy
Punktów
0
Tak jak napisałem, by ochronić auto przed ewentualnym impulsem elektromagnetycznym. Nie chcę by auto stało się drogim przyciskiem do papieru.

autoserwisgd

SuperMechanior
Punktów
28
A w jakiej sytuacji zaszkodzi ci ten impuls o ktorym piszesz? Skad takowy impuls? Bo mialem wiele aut i nigdy żaden impuls mi auta nie zmienił w przycisk do papieru.

Gaba

Nowy
Punktów
0
No dobrze, wyjaśnie.

Na kanale yt „Budzyński i Sumliński: PUNKT ZWROTNY „ w audycji pt. „Artykuł 5 to FIKCJA? Bolesna prawda o sojuszu NATO!” major ABW (o ile się nie mylę to były dyrektor służb specjalnych w lublinie) Budzyński mówi, że miał informacje o tym iż Rosja uderzy na Ukrainę na początku tego roku, mówi też że Rosja uderzy na NATO przed końcem tego roku. Należy pamiętać że Rosję wspierają chiny. Skoro ten Pan ma kontakty w służbach specjalnych więc nie wyssał sobie tych informacji z palca. Są też inni ludzie którzy przed takim rozwojem sytuacji przestrzegają.

Impuls elektromagnetyczny wyłączający elektronikę zazwyczaj powstaje podczas wybuchu atomówki. Wystarczy taką odpalić bardzo wysoko. To wiedza z lat 80-90 tych. Żyjemy w 21 wieku i nie mamy zielonego pojęcia o tajnych wojskowych technologiach do walki elektronicznej. Możliwe że ktoś zbudował urządzenie do wytwarzania takich impulsów bez użycia atomówki.

Stany Zjednoczone w powołały komisję EMP w 2002 roku by ta opisała skutki ewentualnego impulsu na infrastrukturę kraju i pojazdy osobowe. Przetestowano auta różnych marek z roczników od 1968 do 2002. Stare auta doznały jedynie migotania świateł nowsze wyłączyły się ale dało się je ponownie uruchomić, a dwa z najnowszych nie dało się ponownie uruchomić w czym jednemu z nich spaliła się deska rozdzielcza.

Czy teraz moje pytanie jest bardziej szalone czy bardziej logiczne?

Ostatnia edycja:

autoserwisgd

SuperMechanior
Punktów
28
Pierwsza kwestia to taka że samochód w takiej sytuacji bedzie twoim najmniejszym problemem.
Druga sprawa jest taka że jeśli teoretycznie by do tego doszlo to ten "materiał" ci nie pomoże.
Proponuje zająć wolny czas czymś poważnym bo media widze piorą głowy...

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Grubo. Zapytam dzieuchy z wywiadu może coś się podzielą

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
Nie ma możliwości aby zabezpieczyć elektronikę w aucie przed EMP. Co dopiero samoloty 5 generacji nie są zabezpieczone przed tym rodzajem a ty chcesz rupiecia na kołach:))))

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2834
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Joe Biden Reaction GIF by GIPHY News

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Był przypadek we wsi, że jak piorun walnął blisko chałupy to garażowana Laguna II miała uszkodzone sterowniki silnika i jakiś systemowy.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Gaba...proponuję abyś zakupił dodatkowo starsze auto w którym nie ma elektroniki ..wiec ryzyko że nie odpali jest prawie równe zeru .PS. Ufam i wierzę że informacje o ataku Rosji na pakt NATO nie ziszczą się ....zawsze byłem i jestem optymistą ;)!

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
312

:cool:

@Gaba - pytaj czesciej o jakies tematy na forum. A dzisiaj na dobranoc obejrze The Matrix.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1685
kiedyś sprzedawało się magnetyzery i jakieś elektroniczne (?) badziewie, żeby auto nie rdzewiało.
czy cokolwiek działało- nie będę się wypowiadał. ale kroili frajerów konkretnie :D

no to trzeba zacząć sprzedawać puszkę "Anty-EMP" z 2 kablami- plus, minus. a w środku jakiś najtańszy kondensator i migająca dioda
później wersja rozszerzona "Anty-EMP plus" z 3 kablami- plus, minus i masa :)
pakiet premium "Anty-EMP plus +" czyli 3 kablowy, rolkę foli aluminiowej do owinięcia komputerów w samochodzie
a na końcu "ekstrim ediszyn" to samo, tylko folia aluminiowa wypsikana miedzianym sprejem

Pay Day Money GIF by MOST EXPENSIVEST

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
639
Miasto
Okolice Krakowa
@botek, to Laguna, więc nie wiązałbym usterek z burzą xD

@Drugi2, przypomniała mi się jedna akcja z magnetyzerami sprzed kilku lat. Miałem Vectrę na garażu na wymianę sprzęgła i widziałem pod maską magnetyzery. Po robocie pytam właściciela czy robi to robotę i czy zauważył jakieś przyrosty. Mówi, że na pewno przybyło wigoru. Może nie jakoś dużo mocy, ale, że się widocznie elastyczność poprawiła. Jak mu powiedziałem, że jeden pomyłkowo zamontował na przewodzie wodnym od chłodnicy, to nagle ucichł, wsiadł do auta i pojechał xD

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Kiedyś jak był internet radiowy to mojej Vectry nie szlo zamknąć pod domem. Zawsze się otwierała sama i tylko pod domem

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1685
Kiedyś jak był internet radiowy to mojej Vectry nie szlo zamknąć pod domem. Zawsze się otwierała sama i tylko pod domem

Kumpel taksówkarz miał cb radia co potrafiło alarmy odpalać. Nie te fabryczna tylko dokładane lata 2000. Ubaw był wielki jak gadaliśmy a tu obok ktoś parkuje i zamyka auto pilotem. kolega tylko gruszkę od cb naciskał na nadawanie kilkukrotnie. Od tego załączał się alarm w aucie obok. Właściciel panika, wraca ogląda pojazd z każdej strony. Zamyka znowu, odchodzi. A po chwili znowu zaczynało wyć :D a my siedzimy w środku i poważne miny

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
To ja miałem w maluchu radio safari 5. Normalnie słyszałem tirowcow jak gadali, gdzie milicja stoi itp

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1685
To ja miałem w maluchu radio safari 5. Normalnie słyszałem tirowcow jak gadali, gdzie milicja stoi itp
Walkie takie sobie kupiłem na targowisku od Wietnamczyków. Też słyszałem, a jak byli blisko to sami nadawaliśmy i wqrwialismy taksówkarzy i policję :)

Do góry Bottom