• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Jumper 2,2 HDI PUMA - nie mozna przyuczyc wtryskow,sam sobie dodaje gazu

miturka18

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łuków
Witam. Sledze forum od dawna jednak nigdy nie potrzebowalem pomocy jak teraz.

Zakupilem busa,Citroena Jumpera 2,2 hdi 2007 rok silnik PUMA
Do wymiany byly wtryski(wszystkie 4) Zakupilem wiec uzywki z gwarancja.
Zmienilem je i pali sie check,ze przyuczenie niewykonane.

Niestety nie da sie go zrobic,bo auto jak osiagnie chociaz 60 stopni celsjusza to samo dodaje sobie gazu powyzej 2tys obrotow.(Samo,zadnych testow Lexia ani nic nie wykonuje) Robi to za kazdym razem 5 razy.

Gdy odlączy sie przeplywke to auto nie wariuje,ale nie mozna zrobic przyuczenia bo nie widzi przeplywki i bledne kolo sie zamyka...

Nie mam pomyslu co zrobic zeby auto samo sobie nie podwyzszalo obrotow...

Przyuczenie regulatora cisnienia w pompie mozna zrobic(wtedy sobie sam gazu nie dodaje) ale gdy sprobuje zrobic przyuczenie wtryskow to zaczyna je robic,sam dodaje gazu i przerywa przyuczanie...

Czy ktos ma jakis pomysl?Korekcje wtryskow ok,cisnienie na pompie tez,auto normalnie przyspiesza itp. Oprocz bledu Przyuczenie niewykonane auto nie ma zadnych innych bledow.

Z góry dzieki za odpowiedz

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Do uczenia wtryskow potrzebna Ci chyba przelotka do lexii. Takie male pudelko z przelacznikiem:) Pewnosci nie mam ale np do adaptacji jest to potrzebne na bank:)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Nie kodowanie, w pumie jest cos takiego jak "uczenie", wlasnie na pracujacym silniku:)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
?? Na pracującym. Robiłem to już wiele razy ale nigdy na pracujacym

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A który tam sterownik jest ? Jak tam jest autoadaptacja i nie przechodzi to wtryski do ...

Ostatnia edycja:

miturka18

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łuków
kodowanie na zgaszonym ale tu chodzi o przyuczenie wtryskow a wtedy lexia wymaga pracujacego silnika. Dokladnie ta zakladka nazywa sie "wymiana glowicy lub uczenie wtryskow".
Wlasnie wtryski sa chyba dobre bo korekty nie sa wieksze niz +0,90.
Uczenie by sie udalo gdyby wlasnie auto samo sobie nie dodawalo gazu,dzieje sie to po kazdym odpaleniu silnika gdy temperatura wynosi powyzej 60stopni. I za kazdym razem sam sobie dodaje 5 razy....
Wlasnie tak jak Pan Marek podpowiada ze moze robic sobie autoadaptacje dlatego sam sobie gazuje...
Tylko dziwne,ze jak Lexia robi uczenie wtryskow to wlacza sie ta autoadaptacja odrazu...
I najgorsze ze nikt nigdy nie slyszal o takim problemie a obdzwonilem juz kilku elektromechanikow...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Opisz jakie procedury robiłeś , korekty to jedno a wtryski to drugie wiesz na jakiej zasadzie sterownik oblicza korekty ?

miturka18

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łuków
Dokladnie to robil elektromechanik ale patrzylem co robil.
Kodowanie wtryskow: trzy wtryski po numerach nie zakodowaly sie bo niby nieprawidlowe numery(a wtryski wyjmowalem i z kazdego spisalem nr napewno dobrze) wiec z tego wtrysku kod ktory pasowal wpisal rowniez do tych pozostalych wtryskow.
Robil przyuczenie regulatora(zaworu)cisnienia na pompie(zakonczylo sie sukcesem)
Do tego silnik mial robione tulejowanie i nowe tloki wiec zadnych przedmuchow,slabej kompresji nie ma.
Wtryski kupilem od goscia ktory ma"diesel service" i dal mi na nie rok gwarancji.
Auto gdy jest teraz na dworze chlodno i silnik jest zimny to przy odpaleniu kopci jak cholera,po 5 minutach gdy pochodzi to nie pusci nawet dymka.
Nie wiem co jeszcze moge wam podpowiedziec. Auto mialo uszkodzony zawor regulator cisnienia,moze listwa jest tez padnieta?
Mysle,ze gdyby auto samo nie wkrecalo sie na obroty to przyuczanie wtryskow by sie udalo,bynajmniej tak mowi elektromechanik ze zawsze nie mial z tym problemu.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja jak brałem wtrysk do puga podałem faciowi wszystkie 4 numery wyszło mu ze to są wtrysku montowane w volvo

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No to jedz do tego co dawał Ci te wtryski i niech wymieni na prawidłowe , jak nie przyjmuje kodowania to znaczy coś z typem wtrysku nie halo . Trudno żeby potem system działał prawidłowo .

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Skoro sprzedał właściwe , to niech je przypisze. To majątku nie kosztuje.

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
Ogarnąłes? a nie kupowałes czasem wtryskow na słonecznej w ostrowcu w diesel service?

Do góry Bottom