• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen nemo 1.4 hdi po wypadku

ksy86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Witam
Samochód marki Citroen Nemo (2008), po wypadku nie odpala. Silnik kręci, jednak nie chce wystartować. Podłączanie do komputera nie wykazało błędów. Podejrzewam wyłącznik uderzeniowy, tyle że nie umiem go namierzyć. Dodam, że uderzony był z przodu z prawej strony.
Czy jest możliwe, że Nemo nie posiada wyłącznika uderzeniowego (jak np C5)?
Jakieś propozycje?

slawi28

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Buxtehude hamburg
www.wismoto.de
jedt tylko nie taki jak kiedys gdzie mozna bylo wcisnac guzik. Wykasuj blendy w ecu nawed jezeli ich niewidzisz....
taki sam prob mialem kiedyc no i pomoglo......

ps airbagi sa cale???

darek40

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
warszawa
nemo ma włlacznik zderzeniowy w kabinie przy kolanach kierowcy w słupku:)

ksy86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Nie wspomniałem o bardzo istotnej informacji jaką jest notka na wyświetlaczu, której treść jest mniej więcej taka:
Porte ouverte
bloc. carbur. clench
avarie airbag
voir manuel
avant sauche
Powinienem był od tego zacząć.

Airgabi są powybijane. Po przeszukaniu auta się, że nie ma wyłącznika uderzeniowego typu "przycisk".
Poszukałem manuala do Nemo, jednak znalazłem tylko po francusku. Pomogło szukanie po bliźniaku (Peugeot Bipper), którego instrukcję znalazłem i w niej, czarno na białym jest napisana instrukcja jak odblokować zablokowany dopływ paliwa (plik w załączniku).

Więc tym samym udało się przywrócić dopływ paliwa, jednak Nemo wciąż nie chce odpalić.

Załączniki

• 129_bipper-pol-ed01-2009.pdf
    202,9 KB · Wyświetleń: 697

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
nie odblokujesz dopuki ze sterownika poduch nie wykasujesz zdarzenia i poduchy musza byc zamontowane

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Mam identyczny problem z Citroenem C3 Picasso 2010 1.6 HDi. Samochód po czołowym dzwonie nie chce się uruchomić. Poduchy były wystrzelone, jednak pamięć Crash Data została wyczyszczona, a zamiast poduszek wsadziłem aktualnie rezystory, żeby zasymulować spadek napięcia. Napinacze wyłączyłem Lexią. Jednak dalej nie podaje ciśnienia na wtryski. Lexia wyświetliła błąd: "Usterka trwała Regulacja wydatku paliwa Elektrozawór w stanie przerwania obwodu albo temperatura po.. "
Próbowałem kombinować tym schematem co w Biperze, jednak nic się nie dzieje.
Macie może jakieś sugestie ? Walczę z tym ustrojstwem już kilka dni... Ręce mi opadają.

Piotr196810

Początkujący
Punktów
0
Witam mam problem z citroenem 1.4 Hdi 2011 nie chodzi o to ,ze wyczerpała sie bateria i nie mogę uruchomić silnika ponieważ jest zablokowany sterownik pompy paliwa ,oczywiście baterie naładowana ale dalej nic nie mogę zrobić ,po włączeniu zapłonu samoistnie włącza sie prawy kierunkowskaz dodam,ze wykonałem procedurę podana w tym temacie dot.awaryjnego odblokowania sterownika ale nie dało to rezultatu czy ktoś moze mi pomoc?

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Podpinałeś coś do komunikacji ze sterownikiem ? Można się z nim połączyć ?
Bezpieczniki wszystkie całe ? Może coś sieje Ci zamęt w Can- ie

Piotr196810

Początkujący
Punktów
0
Wszystko Ok tylko auto długo stało i wyczerpała się bateria i po tym sterownik zablokował pompę paliwa

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Spróbuj douczyć kluczyki na nowo, może pogubił synchro w BSI. Ja bym od tego zaczął.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
670
Miasto
WLKP
tu nie ma nic na morze b o jest głebokie i dlugie.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
670
Miasto
WLKP
jak post taka rada

grzybol uwazasz ze wsiade w samochód i pojade zdjagnozowac i odpowiem co trzeb \robic.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Po kolei trzeba eliminować a to ze nie daje wtrysku to nie znaczy ze sterownik wtrysku . Immo siedzi w BSI wiec najpoerw czy jest wpisany kluczyk , potem czy jest zewolenie na start a to wszystko idelnie widać w parametrach . Lepiej wypiąć sterownik poduszek niż mieć wpiety z informacja o wystrzale . Widać tez czy jest cisnienie w listwie i czy mierzy predkość obrotową .

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
W BSMie sprawdź bezpieczniki 30A. Któryś tam jest odpowiedzialny za zasilanie pompy. Może przyczyna nie odpalania jest prozaiczna.

Piotr196810

Początkujący
Punktów
0
Dzięki wszystkim za pomoc sprawa była załatwiona przez zepsuta manetkę od kierunkowskazów poprostu działała tylko w jedna stronę po wymianie manetki można było przeprowadzić procedurę odblokowania pompy

kuba2307

Nowy
Punktów
0
Miasto
siemiatycze
mam problem z odpaleniem mojego nemo (1.4 benzyna) byl uderzony w tyl i to dosc mocno. tez nie chce odpalic. jakies rady?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
670
Miasto
WLKP
Kuba2307,chyba napisał kolega co trzeba zrobic,czytaj posty.

Do góry Bottom