• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen - nietypowe nity.

Rajek

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Witam,
może ktoś z Was podpowie, gdzie nabyć nity zrywalne o nietypowej szerokości fi=8mm? :)
Wymieniałem ostatnio mechanizm szyby w drzwiach w Citroenie, i niepotrzebnie rozwierciłem dodatkowe nity stelaża pod mocowanie rączki drzwi.
Ostatecznie można w to miejsce zastosować śruby, ale moja pedantyczność nie pozwoli mi później spokojnie spać..
Gdzie nie zapytam w sklepach metalurgicznych to robią wielkie oczy, czy przypadkiem nie pomyliłem długości z szerokością :D
Pozdrawiam

DudLas

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Lublin
Proponował bym odwiedzić sklep Asmet , możliwe że takie nity . Ja nic nie widzę nietypowego 8 mm średnicy , różnie bywa z długością nitów . Nie tylko Cytryna ma nitowane wzmocnienia w drzwiach inne auta też , i tak właśnie jest krótkie a grube nity potrzebne .

Rajek

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Jakieś zdjęcie masz?
Nie mam zdjęcia, ale posłużę się przykładową fotką z neta:

Chodzi o mocowanie tego czarnego plastiku po środku, który montuje się już na piance.
Jest on montowany na trzy nity zrywalne wchodzące w otwory 8mm.
Uchwyt ten trzyma boczek na wysokości rękojeści.
Proponował bym odwiedzić sklep Asmet , możliwe że takie nity . Ja nic nie widzę nietypowego 8 mm średnicy , różnie bywa z długością nitów . Nie tylko Cytryna ma nitowane wzmocnienia w drzwiach inne auta też , i tak właśnie jest krótkie a grube nity potrzebne .
Dzwoniłem też do nich, niestety 6mm mają największy.
Może się źle wyraziłem, chodzi mi o fi 8mm trzpienia wchodzącego w otwór.
W każdym sklepie w którym pytałem oferują maksylmalnie fi 6mm
Ostatecznie myślę nad nitami fi 6mm i dodaniu metalowych podkładek.

DudLas

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Lublin
Ale wtedy musisz dać dwie podkładki , jedna na plastik duga od blachy . A dlaczego tak , bo od blachy rozumiesz , a do plastiku dlatego aby łeb nita nie rozepchnął ci otworka w plastiku i plastik nie pękł . Też robię na podkładkach np głośniki. Ale sam plastik możesz przykręcić śrubkami duży łeb soczewkowy , a później dokleić wygłuszenie na dole ,jak już dokręcisz ,i kluczuk zabierzesz

Ostatnia edycja:

Rys00

Boss regionalny
Punktów
99
Wpisz sobie Nity aluminiowe zrywalne lub banany ale z tego co pamiętam tam są 4.8x20 te same co do montażu nadkoli czy zderzaków
np.

Załączniki

• 4.8x20.jpg
    4.8x20.jpg
    23,1 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnia edycja:

Rajek

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Ale wtedy musisz dać dwie podkładki , jedna na plastik duga od blachy . A dlaczego tak , bo od blachy rozumiesz , a do plastiku dlatego aby łeb nita nie rozepchnął ci otworka w plastiku i plastik nie pękł . Też robię na podkładkach np głośniki. Ale sam plastik możesz przykręcić śrubkami duży łeb soczewkowy , a później dokleić wygłuszenie na dole ,jak już dokręcisz ,i kluczuk zabierzesz
Jasne, oczywiście masz rację.

Wpisz sobie Nity aluminiowe zrywalne lub banany ale z tego co pamiętam tam są 4.8x20 te same co do montażu nadkoli czy zderzaków
np.
O coś takiego z szerokim łbem chyba będzie najlepsze!
Muszę tylko znaleźć na sztuki, bo 60zł za 50szt nie jest mi potrzebne :D

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc! I życzę spokojnych świąt!

Do góry Bottom