• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen saxo 1.5d /1997r...błędy klawiatury kodów

dbx

Nowy
Punktów
0
jest w samochodzie fabryczne zabezpieczenie/klawiatura z numerkami. Przez wciśnięcie określonej sekwencji cyfr/kodu, zapala się zielony led i można odpalać silnik.
Problem jest taki, że ta klawiaturka zaczęła nawalać i reagować kiedy chce. Naprawiali różni mechanicy, elektronicy i żaden nie dał rady naprawić.
Żaden z nich nie zdołał tej klawiatury odłączyć od reszty samochodu !
Wydaje mi się, ze ta klawiatura to immobiliser, bo działa na podobnej zasadzie tylko ręcznie. Ale mimo to, czy wie ktoś jak tego się pozbyć by uruchamiać samochód zwyczajnie tylko z kluczyka ?

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
jest to dobre pytanie jak..ostatnio mialem takie auto i bez wpisywania nr kodu brumm

dbx

Nowy
Punktów
0
tego nie wiem, jutro podjadę do teścia, bo to jego auto i pogrzebię trochę.
Jakie ma to znaczenie, jaka pompa ?

dbx

Nowy
Punktów
0
klawiatura i takie dziwne coś od Bosch'a zostało usunięte. Silnik się uruchamia, auto jedzie :)
Wniosek, można takie rzeczy usuwać bez problemów dla dalszego użytkowania.
Zrobił to gościu od elektroniki pojazdowej.
A wg. serwisu, NIE da się tego usunąć i bez tego jeździć. Nie da się tego naprawić, ani wymienić na inne używane, należy kupić nowe.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
mój kumpel z anglii kiedys usunął cóś takiego 2 razy, 2 kabelki zmostkował, ale nie wiem które więc potwierdzam to możliwe

Michałlup

Nowy
Punktów
0
Witam Koledzy! Mam pytanie. Posiadam berlingo z 2000 roku z silnikiem 1.4 75km i po podłączeniu komputera wyskoczyły mi błędy :p1a11 , p0227 oraz c3450. Do tego silnik nie równo pracuje. Wie ktoś z Was co te błędy oznaczają??? Z góry dziękuję za pomoc.

Do góry Bottom