• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

citroen1,6 hdi c4 skrzywione piny sterowniku

tomC4

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
citroen c4 GP 1,6hdi 06r. problem już od roku sypie błędami sterownika ponad 1500 ,skrzyni bieg. ,egr-u ,hamulca ręcznego nie jestem elektonikiem ale wkurzyłem się i rozbebeszyłem wszystko, a w pierwszej kolejności sterownik, bsi i moduł skrzyni wszędzie już ryte. BSI rozpołowione niezdarnie i pobielane ścieżki około na ukł. scalonym znalazłem i zgięte nóżki (zwarte ze sobą)w głównym sterowniku bosCh EDC16C34 nóżki to wtyczka A dokładnie AD3 i AE3 .Pytanie czy coś sie mogło stać ze sterownikiem wwyczytałem ze jedna z tych nóżek to AD3 egr exhaust as recirclation control motor term 5 a druga AE3 NOT USED. piny były ze soba sklejone i było widać pod lupą małe kuleczki miedzi i na plastik. wtyczce delikatne przetopienie

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Nikt nie jest jasnowidzem.Wyprostuj i sie dowiesz prawdy.

tomC4

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Nikt nie jest jasnowidzem.Wyprostuj i sie dowiesz prawdy.
po wyprostowaniu pinów auto odpala ale problem jest ze skrzynią biegów błąd położenia wałków zmiany biegów .ręce opadają .na wyświetlaczu nie widzi jaki bieg jest pokazuje 2 a w praktyce je N bo odpalam auto nie słychać tez charakterystycznegoo dzwwięku przesuwania mechanizmu po naciśnieciu hamulca i przesun, dzwigni biegów

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Toruń
po wyprostowaniu pinów auto odpala ale problem jest ze skrzynią biegów błąd położenia wałków zmiany biegów .ręce opadają .na wyświetlaczu nie widzi jaki bieg jest pokazuje 2 a w praktyce je N bo odpalam auto nie słychać tez charakterystycznegoo dzwwięku przesuwania mechanizmu po naciśnieciu hamulca i przesun, dzwigni biegów
Spróbuj zrobić adaptacje skrzyni komputerem.
Zobaczymy czy w ogóle pomyślnie ja zakończy.
Miałem podobny problem w 2 samochodach z biegami
1 Samochód Adaptacja pomogła jeździ do teraz.
2 Samochód musiał mieć wymieniony moduł skrzyni.

Sprawdź też kable na module skrzyni bo często gęsto lubią łapać wodę i robią się zielone.

tomC4

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Spróbuj zrobić adaptacje skrzyni komputerem.
Zobaczymy czy w ogóle pomyślnie ja zakończy.
Miałem podobny problem w 2 samochodach z biegami
1 Samochód Adaptacja pomogła jeździ do teraz.
2 Samochód musiał mieć wymieniony moduł skrzyni.

Sprawdź też kable na module skrzyni bo często gęsto lubią łapać wodę i robią się zielone.
kable posprawdzane
Automatyczne połączenie postów:

Hejka toteż uczyniłem jak napisałeś.Wszystkie etapy przeszedł pomyślnie ale podczas jazdy testowej po totalnym rozgrzaniu i nauki od 1-6 znów przestał zmieniać biegi i po zatrzymaniu się został na N .Pomimo przestawiania dzwignią nie reagował na nic .Miałem ze sobą laptop z przetwornicą na 220v i diaboxem więc sobie pomyślałem podepnę -nie widział diaboxa nie komunikował sie absolutnie z nim . W szczerym polu postanowiłem zajrzeć pod maskę i poszarpywałem delikatnie kazda wtyczke od krańcówek na wałkach po modul.Za każdym ruchem sprawdzałem czy są biegi no i wyszło szydło z wora. Ktoś pisał o wtyczkach na module skrzyni i to jedna z nich patrząc od przodu tA 2 nie od chłodnicy.poruszałem ją i dojechałem juz bez problemu do chaty. wtyczki były wyciągane pryskane kontakt sprayem i wydmuchane .Może zgnity pin zobacze jutro>

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom