• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Coś poszło nie tak...

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Toyota Carina E 1995 rok - wyglądało na rutynową wymianę przednich łożysk. Niestety przy wyprasowaniu drugiego starego łożyska - zwrotnica pękła. 20 T nacisku.
Kto jest winien zaistniałej sytuacji - warsztat - czy los.
Klient trochę zna się na mechanice i twierdzi, że powinno się gazami podgrzać zwrotnicę wokół łożyska po czym dopiero wyprasować.
Dzwoniłem do znajomego w serwisie Opla - on stwierdził, że takie przypadki oni oddają jakiemuś podwykonawcy, nie mają acetylenu na serwisie , a może nawet go żadne serwisy nie mają, bo takich operacji się nie przeprowadza.
A Wy jak uważacie ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
nie trzeba grzać, to nie jst konieczne
Toyota Carina E 1995 rok - wyglądało na rutynową wymianę przednich łożysk. Niestety przy wyprasowaniu drugiego starego łożyska - zwrotnica pękła. 20 T nacisku.
Kto jest winien zaistniałej sytuacji - warsztat - czy los.
Klient trochę zna się na mechanice i twierdzi, że powinno się gazami podgrzać zwrotnicę wokół łożyska po czym dopiero wyprasować.
Dzwoniłem do znajomego w serwisie Opla - on stwierdził, że takie przypadki oni oddają jakiemuś podwykonawcy, nie mają acetylenu na serwisie , a może nawet go żadne serwisy nie mają, bo takich operacji się nie przeprowadza.
A Wy jak uważacie ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
przyczyna jest prosta , łożysko tak się grzało ze się zgrzało z piastą i w efekcie rozwaliło sie wszystko , kiedys miałem taki przypadek

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Dobrze podstawiona tuleja pod piastę(odpowiedniej średnicy), dobra tuleja pod tłok prasy i co ma pęknąć?
Ja mam prasę z naciskiem 50 ton, to czasami stół zaczyna się wyginać, a ja chowam się z boku bloku prasy - trzeszczy,strzela i idzie.
Raz grzałem piastę przednią w Fiat Ducato 2008r.- stoją dębowo prawie w każdym...

Dżodżo

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Shannon/Ennis/Limerick
www.thomasgarage.ie
Kup klientowi druga piaste, wprasuj lozysko i wyjdziesz na 0. Niestety ryzyko zawodowe-moglo być źle podstawione. Tak jak Szumek powiedzial tuleja odpowiedniego rozmiaru i co ma pęknąć? Wyjdziesz na 0 jak wspomnialem ale klient powie sąsiadowi, ze zepsuli przez przypadek ale bez problemu koszty pokryli.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
miałem dwa takie przypadki że nie wyszło łożysko to nie twoja wina że się zespawało raz aż wygiołem jarzmo piasty i nie wyszło drugi przy 38 tonach ani drgnie i zrezygnowałem z wybicia niech kupi se drugą i po krzyku możesz mu najwyżej za fri zamontować i tak będzie do przodu,21 lat auto to jak by nie patrzeć to tam wszystko może się rwać

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Tak to się zdarza, w takich przypadkach przed operacją telefon do klienta albo zdjęcia. Klient oczywiście nie widzi swojej winy w tym, że przeciągnąć czas wymiany np.: o dwa lata.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
kup zwrotnice wymień i finito,ryzyko prowadzenia biznesu,ja mam wykupione osobiste OC w pzu w razie poważnych wpadek

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
ale OLD jak tobie wtryskiwacz się rozleci przy wyciąganiu to też wymieniasz za fri ,nie rozumiem dlaczego gość ma wymienić zwrotnice za darmoche bo pękła może nowsze auto wogóle niech kupi klijentowi będzie się łatwiej robiło

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie , fotki z rozwalonej pewnie będą ślady zgrzania wytłumaczyć że to jego wina że tak długo zwlekał i zrobić. Dlaczego to musi byc wina mechanika ?

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
któryś post już sugeruje, ze winny jest klient bo za długo zwlekał z wymianą - chyba zbyt pochopne to stwierdzenia, mozę autor postu by to bliżej naświetlił.

Nie mówię, zę to nie będzie wina klienta, ale chyba za mało informacji póki co, żeby tak stwierdzić ;)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
ale OLD jak tobie wtryskiwacz się rozleci przy wyciąganiu to też wymieniasz za fri ,nie rozumiem dlaczego gość ma wymienić zwrotnice za darmoche bo pękła może nowsze auto wogóle niech kupi klijentowi będzie się łatwiej robiło
ale nie poinformował wcześniej klienta że może dojść do takiej sytuacji,ja to robię zawsze i wtedy decyzję zostawiam klientowi nauczyło mnie tego życie w polsce TRZEBA WYKRZYCZEĆ KLIENTOWI W "TWARZ" ŻE MOŻE COŚ SIĘ URWAĆ ,w innym przypadku zawsze będą szukać kozła ofiarnego społeczeństwo jest słabo wykształcone technicznie a co za tym idzie nie dociera do "nich" info że może pójść coś nie tak lub na odwrót oczytane forumowe gdzie zbierze się grupka krzykaczy będzie wrzeszczeć że wina mechanika,nie twierdzę że to wina mechanika bo nie wiem jak to robił,nie twierdzę że to wina klienta bo za późno zauważył po prostu trzeba wyjść z twarzą z zaistniałej sytuacji i nabrać pewnego doświadczenia teraz pewnie zawsze będzie informował że może coś strzelić.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
ale nie winie ani klijenta ani mechanika samochód ma 21 lat człowieku wszystko może się rwać i teraz co mechanik ma płacić bo mu się śruba urwała czy to moja wina

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Zdarza się ja odkupywalem dwa sterowniki po 480 zł każdy

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
no ciekawy jestem czy klijent by też odkupił bo u mnie się to nigdy nie zdarzyło a było by wyliczać za tyle lat co się robi ,poprostu każdy by szukał jelenia wyczuwam takich na odległość cwaniaczków dzisiaj miałem takiego cwaniaczka ,jak wszystko wie to niech se sam zrobi i po rozmowie

Do góry Bottom