• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Coś rozładowuje akumulator Fiat Punto

Marek1971

Uczestnik
Punktów
0
Dzień dobry,
Kupiłem dedykowane radio z wysuwanym wyświetlaczem do mojego fiata, wszystkie kostki pasują P&P, od czasu zakupu radia co jakiś czas rano muszę podłączać samochód pod powerbank bo akumulator jest zupełnie rozładowany, przy poprzednim radiu nie było żadnego problemu mimo iż poprzednie radio nie było podłączone pod stacyjkę tylko musiałem je wyłączać po przycisku, może orientuje się ktoś w czym tkwi problem?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
0.92 A, ale elektryk mierzył to swoim urządzeniem u siebie na stole, radio nie było wtedy wpięte w kostkę przy samochodzie
To radio ma przebicie? :) jak elektryk robił pomiary to co stwierdził? Bardziej to powinieneś iść do elektronika nie do elektryka

Marek1971

Uczestnik
Punktów
0
To radio ma przebicie? :) jak elektryk robił pomiary to co stwierdził? Bardziej to powinieneś iść do elektronika nie do elektryka
Nie, z radiem wszystko jest w porządku rozkręcił całe i sprawdził wszystkie piny i dla pewności poprawił luty i jest okej, na starym radiu miernik pokazuje 0.005 a na nowym 0.092 l.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
Nie, z radiem wszystko jest w porządku rozkręcił całe i sprawdził wszystkie piny i dla pewności poprawił luty i jest okej, na starym radiu miernik pokazuje 0.005 a na nowym 0.092 l.
ale czego? litrów, amperów, miliamperów, mikroamperów, boisk piłkarskich?
chodzi nam o jednostkę.

jeżeli to nie radio to coś innego rozładowuje akumulator. wyeliminowałeś jedną z przyczyn, teraz masz do sprawdzenia resztę samochodu :)

Marek1971

Uczestnik
Punktów
0
Nie, z radiem wszystko jest w porządku rozkręcił całe i sprawdził wszystkie piny i dla pewności poprawił luty i jest okej, na starym radiu miernik pokazuje 0.005 a na nowym 0.092 l mi

ale czego? litrów, amperów, miliamperów, mikroamperów, boisk piłkarskich?
chodzi nam o jednostkę.

jeżeli to nie radio to coś innego rozładowuje akumulator. wyeliminowałeś jedną z przyczyn, teraz masz do sprawdzenia resztę samochodu :)
Chodzi mi o ampery, w przypadku nowego radia, radio wyłączone kradnie 0.92A.
Tak jak już pisałem radio było podłączone na stole pod miernik i wychodzi na to że pobiera 0.92A a stare 0.05A czyli wynika z tego że radio jest przyczyną pobierania dużej ilości prądu, mimo że po rozłożeniu wszystkich elementów układu radia na części pierwsze nic nie wskazuje na jakieś uszkodzenia lutów oraz innych elementów, może to być wada fabryczna.
Elektryk zaproponował wpięcie dodatkowego nowego przewodu kabla plusowego pod stacyjkę tak aby radio po wyłączeniu nie dostawało prądu wiem, że wiąże się to z resetowaniem wszystkich ustawień typu godzina, data ale to chyba jedyne wyjście

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
Chodzi mi o ampery, w przypadku nowego radia, radio wyłączone kradnie 0.92A.
Tak jak już pisałem radio było podłączone na stole pod miernik i wychodzi na to że pobiera 0.92A a stare 0.05A czyli wynika z tego że radio jest przyczyną pobierania dużej ilości prądu,
to prawie 1A. dużo, bardzo dużo jak na radio.

mimo że po rozłożeniu wszystkich elementów układu radia na części pierwsze nic nie wskazuje na jakieś uszkodzenia lutów oraz innych elementów, może to być wada fabryczna.
nie wada fabryczna tylko tak zaprojektowane.
nie wiem co chcesz zobaczyć w środku? zimne luty, czy coś uszkodzonego nie pobiera prądu. wręcz przeciwnie :)

Elektryk zaproponował wpięcie dodatkowego nowego przewodu kabla plusowego pod stacyjkę tak aby radio po wyłączeniu nie dostawało prądu wiem, że wiąże się to z resetowaniem wszystkich ustawień typu godzina, data ale to chyba jedyne wyjście
ale jak poszukasz w kostce zasilającej radio to jest tam zasilanie po stacyjce. i wcale nie trzeba dokładać kolejnego przewodu.
mam wrażenie, że dalej to ty sam robisz albo elektryk jest dupa :)

sprawdź jeszcze czy nie masz zamienionego miejscami stałego zasilania i po stacyjce.

Marek1971

Uczestnik
Punktów
0
to prawie 1A. dużo, bardzo dużo jak na radio.

nie wada fabryczna tylko tak zaprojektowane.
nie wiem co chcesz zobaczyć w środku? zimne luty, czy coś uszkodzonego nie pobiera prądu. wręcz przeciwnie :)

ale jak poszukasz w kostce zasilającej radio to jest tam zasilanie po stacyjce. i wcale nie trzeba dokładać kolejnego przewodu.
mam wrażenie, że dalej to ty sam robisz albo elektryk jest dupa :)

sprawdź jeszcze czy nie masz zamienionego miejscami stałego zasilania i po stacyjce.
Właśnie w tym tkwi problem że w kostce tam gdzie jest plus czyli czerwony kabel od plusa i żółty od potrzymania pamięci jest stałe natężenie 12v i nie ma innego kabla który jest odpowiedzialny za podłączenie pod stacyjkę, wiem że pod żółtym kablem musi być stałe napięcie 12v żeby zapamiętywało datę i godzinę, ale czerwony powinien dostawać prąd po stwcyjce a dostaje go cały czas sugerując się ciągłym 12v napięciem.

Do góry Bottom