• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co będziecie robić na emeryturze gdy pozamykacie warsztaty?

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Zastanawiam się właśnie nad mini interesem na okres od 50 roku życia na dożywotkę.
Na razie wymyśliłem, że chyba będę sprowadzał jakieś trupidła z zachodu, remontował i sprzedawał.
Nie chcę prowadzić już mechaniki i ogólnie usług, części drożeją, jakość upada a diagnoza samochodów jest tak przekombinowana, że wymiotować się chce.
Myślę, co by tu robić przez dłuższy czas...

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Zastanawiam się właśnie nad mini interesem na okres od 50 roku życia na dożywotkę.
Na razie wymyśliłem, że chyba będę sprowadzał jakieś trupidła z zachodu, remontował i sprzedawał.
Nie chcę prowadzić już mechaniki i ogólnie usług, części drożeją, jakość upada a diagnoza samochodów jest tak przekombinowana, że wymiotować się chce.
Myślę, co by tu robić przez dłuższy czas...
Zbierać łodygi wierzby i lepić koszyki . Później na rynku zatrudnić się jako ochroniarz jednoczenie 2 interesy prowadzić . Ochroniarz ,który na rynku sprzedaje super koszyczki .

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Ale tak całkiem serio to chyba w pobliskiej fabryce zatrudnić się na etat , zrobić 8 godzin z wyje..niem na wszystkich , wrócić do domu , wypić naleweczki kieliszek i zająć się tym na co brakowało czasu.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Patrząc, jak Kolumbia i Indonezja zapitala w tych fabrykach teraz - śmiem przypuszczać że chyba nie bedziesz miał Pan czasu choćby nalewać - nie wspominając już o piciu.
Ja od 20 lat pracuję jedynie dla siebie i u siebie lub na b2b i nigdy nie poszedłbym do jakiegokolwiek zakładu. Tam tygodniówka to u mnie dniówka.
Kuzyniak mój mieszka na Węgrzech. Raz na kwartał sprowadza jedynie trzy auta. Rzeźbi, naprawia, przywraca do życia. Średnia 2500-3000EUR miesięcznie na czysto z tego wychodzi więc spokojnie można żyć.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
W którymś też temacie wspomniane było: nowotwór, chemia i przyjazd do PL pozałatwiać różne - raczej pilne już sprawy. Choroba nie zwalnia jednak z planów na przyszłość oraz z przeżytej przeszłości.

Ps.
Przyzwyczaiłem się już. To Polo 24 letnie w rękach biznesmena - prawie jak ufo w rękach bezdomnego. Od każdego prawie że zje....by na widok tak antycznego auta. Lubię nim wkufffiać zwłaszcza rodzinkę, która za nic nie potrafi zakumać, jakim cudem jest to Polo III a nie Audi B9 lub dalej.

Kocham, jak ludzie ludzi po autku oceniają, kocham.

Ps2.
Wyjaśnij mi, dlaczego mam sprzedać dobry samochód i kupić inny dobry samochód?
Jaka jest różnica między odpicowanym na amen Polo a 2 letnim np. Audi oprócz tego, że Polo nie chcą nawet ukraść... No jaka?

Ps3. Czerniak po przerzucie, dlatego lepię sobie Polo w garażu, bo tylko wtedy nie myślę. Dziękuję, że zrozumiałeś.
Wyświetl załącznik 1000015080.jpg

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Jest takie powiedzenie. Jak Cię widzą tak Cię piszą.
I jest też inne. Nie szata zdobi człowieka.

Opowiem Wam historię.
Na siłce z 30 osób. Mięśniaki, chuderlaki...kafary.
I jest też koleś taki średniak.

Wchodzi nowy na siłkę, jego pierwszy dzień. Patrzy po siłowni...wszystkich mierzy wzrokiem. I podchodzi do tego średniaka i się go pyta czy on tu jest trenerem. Cała siłka w śmiech :D

A ten średniak nie miał super ciuchów, mięśni, a jednak nowy stwierdził że to on musi być trenerem. Dlaczego?

Nie szata zdobi człowieka.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Mój kolega "średniak". Opowiadał.
Dupencje w obcisłych strojach na które 100% samców na siłce cały czas się śliniło - zamiast ćwiczyć. Same do niego podchodziły.
A nawet raz się nie spojrzał na żadną dupę :D A każdy się ślinił i je gwałcił oczami.

Dlaczego?

Kumpel mi takie historie opowiadał.

A on po prostu wszystkich ignorował i traktował tak samo.
I dupy nie wiedziały co się dzieje:D
Automatyczne połączenie postów:

Henio to Ty tego nie wiesz dlaczego? Ten trener trenuje innych i nie ma kiedy sam trenować. To tak jak mechanik nie ma czasu swojego auta naprawić.
Ale on se trenował normalnie. Tylko, że ma specyficzną mowę ciała.

Zresztą chłop kiedyś mi pokazywał jak czyta ludzi co mówią z odległości 20 metrów. Tylko po gestach.

Jak rozmawia ze znajomymi to nikt się nie rusza :D każdy trzyma ręce przy sobie.
Chłopie on pamięta trzęsącą się nogę kolegi (który jest psychiatrą) pod biurkiem sprzed 15 lat :D

W ogóle wyleczył tegoż psychiatrę z nerwowego tiku potrząsania nogą :D HIT!

Ostatnia edycja:

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Kilka dni temu sprawdziłem na jakie pieniądze mogę liczyć na emeryturze. Pewnie takie same jak większość samozatrudnionych. Znowu dało mi to do myślenia czy warto dalej to ciągnąć. Mam pewien pomysł w zupełnie innym zawodzie ale póki co badam grunt.
Co do handlu samochodami to jest coraz gorzej, ja sprzedaję około 50 sztuk rocznie ( w tym pewnie 1/3 gotówka reszta zamiany czasem lepsze czasem gorsze bo często ktoś chce od razu zostawić stary samochód a czasami coś się nie chce sprzedać to próbuję zamieszać na inny). Nie wiadomo czym handlować, handlowałem gruzem, często się sypały a każda awaria niweczy zarobek, teraz poszedłem w 20-50 tysięcy i dalej ciężko o klienta, mam tylko normalne auta bez ulepów i min typu powershift albo inne thp i nadal mało się dzieje poza coraz droższymi ogłoszeniami.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
W ogóle wyleczył tegoż psychiatrę z nerwowego tiku potrząsania nogą :D HIT!

qrwa, ja to naprawdę mam zryty beret.
nie wiem czemu, ale przypomniała mi się scena z filmu tulipan i jak Artur Barciś wbija gwóźdź.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Z cztery razy widziałem ten film.

@Drugi2 jesteś takim szewcem :D
Jungowska strona cienia Drugiego :D

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Ja tam bd siedział na forum i pisał bezsensowne posty w tematach o których wszyscy zapomnieli
Nie bądź taki HOP.
Jeśli w Polsce będzie szło jak idzie to najprawdopodobniej z renty/emerytury nie wystarczy Ci na prąd aby zasilać komputer - o opłacaniu internetu już nic nie wspomnę.
A nawet i gdyby było stać, to i tak nie będziesz miał czasu na posty. 3/4 żywota będziesz spędzał w kolejce do wszelakiej maści doktorków.
No i ... gdy już się do nich cudem dostaniesz to wtedy na bank po wyjściu z apteki - na internet już nie styknie. Jak bum cyk cyk, wierz na słowo honoru.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
I pisze to user który wrócił z kraju złotem i miodem płynąca do Polski, ciekawe po co, opieka zdrowotna?Ale dalej będzie pluł na Polske. Przyjaciel jak złamał na nartach nogę to nie narzekał na szpital w Austrii, helikopter, klinika itp Był Polakiem jechał do Austrii na lodowiec żeby mu od dna lodowca Ludzie z Austrii usługiwali. Jest dumnym Polakiem i nie chce mieć nic wspólnego czy z ciapatym czy z Austriakiem. Jak widzę twoje wypowiedzi co ty tu jeszcze robisz wypad jak ci tak źle w Polsce z Polakami. @piweczko wypad do Austrii żeby ci leczenie zrefundowali bo Polska ci hu..ja da. Pakuj się do tego twojego polo z ⁹⁹ i siedź w garażu w Austrii bo tam takie wynalazki nie są dopuszczane do ruchu, nobilitowaleś się sam w dziedzinie motoryzacji i wygląda to na wiek 13 lat. Pozdro i zamiast piwa se walnij 50ml wódki.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
94
Polska to piękny kraj tylko ludzie ujowe

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Niby tak, lecz nie do końca albowiem chwalą pod niebiosa jedynie Ci, którzy Świata nie widzieli, zwłaszcza tego poza unijnego. Jest wiele fajnych krain w których choćby klimat jest lepszy a kasę robi się wszędzie bardzo podobną, zatem materializm nigdy nie powinien być jakimkolwiek czynnikiem w wyborach. Ludzie ujowe nad Wisłą? Niestety prawda. Sprzedawczykowo, szpan i wyzysk królują. Potem fałszywość - niestety.
A dalej to głównie cieszenie się z każdej kupy i ciągle powiadanie - źle nie jest.
I celowo już słowem nie wspominam o terrorystycznym przejmowaniu najpierw czyichś probleów a potem sterów.
Chłopie, u mnie w pseudo rodzince od minimum 10 lat każdy ma uśmiech szyderczy przez to, że jeszcze nie kupiłem nowego Audi albo BMW i na te chwilę raduję swój żywot obecnością 24 letniego wozidła.
Nic nie tracę.
Gdybym kupił w końcu nowe Audi - ta sama ekipa zmieniłaby uśmiech na focha.
Tak czy siak - na jeden wuj wychodzi :)
Polska i tyle w temacie.
Kilka dni temu lakkernik samochodowy z 8 letnim doświadczeniem był zdziwiny, że ns wyklepanąn
blachę po naprawie najpierw daje się podkład a potem szpachle i inne kity. Uwierzyć nie mógł...
Mądralińska kraina.

Do góry Bottom