• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co mi potrzebne aby móc legalnie jeździć motorami do 50 cm³?

Przy_Silniku1234

Początkujący
Punktów
0
Witam!Pytanie może wydać się głupie ale po zmianie przepisów przestałem się orientować.Wcześniej wystarczyła karta motorowerowa,którą miałem zamiar zrobić w kwietniu ale usłyszałem pogłoski,że potrzebne jest jakieś prawo jazdy kategorii Am.Czy to prawda czy też wystarczy mi karta motorowerowa?I jeszcze,gdzie mogę to uprawnienie wyrobić?Z góry dziękuję za pomoc. :D :D :D
P.S.Jeśli wybrałem złą kategorie to przepraszam i proszę o usunięcie tematu.

Ostatnia edycja:

ur3an

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Zdzieszowice
Kategoria AM – zastąpi ona kartę motorowerową. Uprawnia do kierowania motorowerem oraz czterokołowcem lekkim (definicję prawną tych pojazdów przytoczę później). O kategorię AM można ubiegać się mając 14 lat i uzyskuje się ją taką samą drogą, jak każde inne prawo jazdy. Oznacza to kurs i egzamin państwowy, a nie jak to bywało do tej pory, przychylność nauczyciela WF-u o często nikłych kwalifikacjach. Ci, którzy już posiadają kartę motorowerową i ukończyli 14 lat, podlegają płatnej wymianie karty na prawo jazdy AM z pominięciem egzaminu. Posiadanie jakiejkolwiek innej kategoriioczywiście uprawnia do prowadzenia pojazdów AM.

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Witam!Pytanie może wydać się głupie ale po zmianie przepisów przestałem się orientować.Wcześniej wystarczyła karta motorowerowa,którą miałem zamiar zrobić w kwietniu ale usłyszałem pogłoski,że potrzebne jest jakieś prawo jazdy kategorii Am.Czy to prawda czy też wystarczy mi karta motorowerowa?I jeszcze,gdzie mogę to uprawnienie wyrobić?Z góry dziękuję za pomoc. :D :D :D
P.S.Jeśli wybrałem złą kategorie to przepraszam i proszę o usunięcie tematu.

Karty motorowerowej już nie ma.

Poszukaj w okolicy jakiejś szkoły jazdy gdzie robią uprawnienia AM.
koszt od 500 do 700 zł za kurs

wymagane 10 h wykładów 10 h jazdy
potrzebne ci będzie 1 zdjęcie
badania lekarskie koszt od 50 do 100 zł
jak masz badania i zdjęcie idziesz do wydziału komunikacji
tam nadają ci nr KNK czyli kandydata na kierowcę.
w urzędzie zostaje zdjęcie i badania lekarskie.
z nr KNK idziesz do szkoły nauki jazdy.

Po odbyciu kursu, egzamin państwowy w WORD.
z tym że ponoć na prawko AM jest z góry wytyczona trasa.
+ oczywiście jeszcze koszta egzaminu.
Akurat jestem na czasie bo syn robi teraz to uprawnienie

Przy_Silniku1234

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za odpowiedzi.No cóż chyba wolę zainwestować w kategorie A1 dołożę ze 2-3 stówki i mogę jeździć większymi pojazdami ;p

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
A 50ccm nie jest w kategorii motorowerów ? Jeśli tak to nic nie potrza, jedynie trochę paliwa

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
A 50ccm nie jest w kategorii motorowerów ? Jeśli tak to nic nie potrza, jedynie trochę paliwa

Nie rozumiem jak można pisać bzdury.
Przeczytałeś chociaż te posty powyżej??
Chłopak ma 16 lat, co łatwo wyczytać w profilu, więc oprócz paliwa potrzebuje prawo jazdy AM.
Albo 500 zł gotówki na każdy mandat za brak uprawnień.

kluczyk_dynamometryczny

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
A czy z prawkiem na motor nie jest teraz tak, ze poszczególne pojemności będzie można "nabywać" dopiero po osiągnięciu określonego wieku? Nie wiem czy to jest wprowadzone, czy dopiero wprowadzą. W każdym razie gdzieś to słyszałem ;]

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Dobrze słyszałeś :) AM od 14 lat,A1 od 16 lat,A2 od 18 lat i normalne A od 24 lat lub od 20 lat jesli wcześniej przez 2 lata miałeś A2

Do góry Bottom