• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co może być powodem wysokich odczytów MAF

Farseer

Gaduła
Punktów
27
Miasto
Pruszków
Witam wszystkich,

Takie pytanko, Octavia 1.9 TDI BLS

Sporadycznie wywala błąd P0101 i co jakiś czas wpadła w tryb awaryjny (oscyloskopem widziałem jak ogranicza zawór sterujący turbo).

Parametry są w porządku, jedyne co mi się nie podoba to odczyty MAF 16 g/s na jałowym. Diesel dieslem, ale spodziewalbym się bliżej 8 g/s.

W waszym doświadczeniu, co może powodować za wysokie odczyty przepływu powietrza?

Za niskie to EGR otwarty i więcej spalin się dostaje do komory spalania, więc zaniża przepływ.

Ale za wysokie?? Szczelność? Na bank jest szczelny, sprawdzony nie raz dymiarką i powietrzem z kompresora. Wydech nie jest zapchany.

Przepływka podmieniona już 3 razy. Wiązka sprawdzona (parametry się nie zmieniają jak dotykam okablowanie).

W 1.9 P0101 często wskazuje na wytarte walki, ale tu są w porządku.

Byłbym wdzięczny za rady. Jak u ktoś miał przy sobie 1.9 i mógłby sprawdzić przepływ to by było super.

Habibi

Uczestnik
Punktów
7
EGR (zaślepiony, zanagarowany), nieszczelność dolotu, turbo przeładowuje. To moje zgadywanki amatorskie.

Do góry Bottom