• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co sądzicie o Geko

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
Przeważnie tanie chińskie narzędzia trzeba czasami poprawić. Kilka lat temu zakupiłem czerwony stojący ściągacz do sprężyn. Jak się ścisło sprężynę to potrafił powoli odpuścić lub też nie ścisnąć twardszej . Dobrałem się do zaworu bezpieczeństwa a tam dużo opiłków po obróbce. Wylałem cały olej , wypłukałem układ i działa właściwie. Podnośnik do skrzyń również cieknie na uszczelniaczu.

WoźniaK

Początkujący
Punktów
0
Każdy producent ma swoje wpadki.
Fakt. Inna sprawa, że większość produkcji narzędzi, teraz i tak jest przenoszona do Chin. Może nie produkty z najwyższej półki ale reszta już tak. Tam jakość rośnie. Może kilka lat temu produkty ze schodu były słabe. Teraz to każdy takie kupuje. I są ok. Najtańsze, najsłabsze to będą typowe marketówki, które nie mają często nawet marki. Takie produkty jak geko stoją dużo wyżej. Są lepiej wykonane. Oczywiście to nie jakaś Makita czy inna podobna, ale też nie ta cena.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Dajcie sobie spokój z tym geko... Gówno pchane jako sprzęt do warsztatu... Dno i metr mułu

Alpari

SuperMechanior
Punktów
157
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
W przypadku większości narzędzi nie jest problemem to, że produkcja została przeniesiona do Chin. Nadal są to projekty producenta firmującego wyrób, jego wytyczne co do materiałów, system kontroli jakości itp. Pozwala to zachować powtarzalność wyrobu, w miarę wysoką jakość i obniżkę ceny. Problemem są firmy jak GEKO, YATO, NEO itp., które jedynie brandują swoją marką wyrób chińskiej fabryki. Kupiłem podnośnik do skrzyń biegów NEO i pomimo tego samego numeru katalogowego dostałem zupełnie inny podnośnik niż znajomy. Zgadzał się jedynie kolor i naklejka. Dlatego chociaż używam narzędzi takich firm, nie kupię nic nim nie sprawdzę co to tak naprawdę jest. Oczywiście nie da się przewidzieć awaryjności takich rozwiązań, ale jakość spawów, spasowanie elementów, ślady obróbki cieplnej itp. można ocenić organoleptycznie. Dlatego zaufać można jedynie producentom narzędzi, a nie dystrybutorom chińszczyzny. Czasem mam wrażenie, że sami nie wiedzą co do nich płynie w kontenerze.

WoźniaK

Początkujący
Punktów
0
Alpari ale to dziwna sytuacja. Skoro zamówiłeś konkretny sprzęt to jak mogłeś dostać coś innego? Dla mnie to od razu by kwalifikowało się do odesłania. Mam trochę narzędzi od różnych producentów. I tych droższych i tańszych. Kupowałem nawet jakiś komplet Geko bo widziałem go u znajomego i dostałem to samo. Nie było różnicy między tymi zestawami. Wiec zastanawiam się skąd mogła się zrobić u Ciebie róznica, skoro to samo zamówiłeś. Zmiana jakaś mała czy poważna, konstrukcyjna, czy zupełnie inne rozwiązanie?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Nowy zestaw

Załączniki

• IMG_20210824_164122.jpg
    IMG_20210824_164122.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 37

Kosier

Nowy
Punktów
0
Przeważnie tanie chińskie narzędzia trzeba czasami poprawić. Kilka lat temu zakupiłem czerwony stojący ściągacz do sprężyn. Jak się ścisło sprężynę to potrafił powoli odpuścić lub też nie ścisnąć twardszej . Dobrałem się do zaworu bezpieczeństwa a tam dużo opiłków po obróbce. Wylałem cały olej , wypłukałem układ i działa właściwie. Podnośnik do skrzyń również cieknie na uszczelniaczu.
Większość masówkek, różnych firm, wymaga pewnej inwencji twórczej, że tak to nazwę. Nawet markowy sprzet można poprawić. Tylko skoro wydajesz kupę hajsu to powinno działać zawsze. Sam co jakis czas poprawiam w różnych. Wystarczy wymienić zaworek, uszczelkę przeczyścić, bo są opiłki po produkcji i sprzęt działa jak z zupełnie innej półki. Kilka takich z Geko poprawiałem podnośników. I działają potym dużo lepiej. Po prostu masówka jak większosć.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Mam żurawia z geko i czort nie trzyma ( siłownik) trochę przepuszcza ale nic tam się chyba nie poci..niewiem bo nie patrzyłem

Alpari

SuperMechanior
Punktów
157
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Alpari ale to dziwna sytuacja. Skoro zamówiłeś konkretny sprzęt to jak mogłeś dostać coś innego?
Nie dostajesz czegoś innego. Po prostu jeden wyrób produkują małe chińskie rączki za dwie miski ryżu, a inny za jedną. W jednym spawy wyglądają ok, w innym gorzej.
Mam żurawia z geko i czort nie trzyma ( siłownik) trochę przepuszcza ale nic tam się chyba nie poci..niewiem bo nie patrzyłem
To raczej wina zaworu. Rozkręć go i sprawdź czy czasami nie jest zabrudzony. Często okazuje się, że w środku są pozostałości farby lub nawet skorodowana kulka. To powoduje przepuszczanie płynu hydraulicznego i powolne opadanie. Wyczyścić dokładnie przylgnię oraz kulkę i powinno trzymać.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
No będę musiał tam zaingerować..ale jak wykręce ten zaworek i ta kuleczka jak wyleci to tam pocieknie coś czy nie? No pytanie może i głupie ale chciałbym wyprzedzić fakt....

Alpari

SuperMechanior
Punktów
157
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
No będę musiał tam zaingerować..ale jak wykręce ten zaworek i ta kuleczka jak wyleci to tam pocieknie coś czy nie? No pytanie może i głupie ale chciałbym wyprzedzić fakt....
Jeśli odkręcisz w pozycji pracy to wyleci płyn hydrauliczny. Jak będzie czysty bez zabrudzeń to wlej go z powrotem. Jeśli będzie zanieczyszczony zalej nowym. Może być HL-46

Jak są jakieś problemy lepiej żeby go spuścić z podnośnika i zobaczyć w jakim jest stanie. Może być zanieczyszczony opiłkami, starą farbą itp. Nawet mały paproch jak wejdzie pod kulkę to podnośnik szybciej lub wolniej będzie przepuszczał. Przy zaworach istotna jest czystość, a przy chińskich podnośnikach różnie z tym bywa

Ostatnia edycja:

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
I przy składaniu i wlozeniu kulki czasem puknalem w nią żeby się że tak powiem dobiła w swoje miejsce często pomagalo na właśnie opadający podnośnik

Kosier

Nowy
Punktów
0
Ja bardziej stawiam na jakiś opiłek, który gdzieś utkwił niz na sam odprysk farby. To mi się po prostu zdarzało. A z samym olejem też potrafi coś się "przetransportować" z innego miejsca. Nie ma paniki. Raczej prosta sprawa. Da sie to zrobić a potem taki sprzet potrafi działać całkiem fajnie. Często jest pewnie tak, że w fabryce Geko p złożeniu jest ok, a po transporcie do europy już nie do końca. Jak coś zostanie w środku to po paru użyciach to się przemieści i może sprawić niespodziankę.

Do góry Bottom