• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co się dzieje z hamulcami?

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
Witam. Mam A4 b6 jak większość w PL. Ostatnio po wymianie klocków hamulcowych (textar), tarcze pozostały jeszcze do kolejnego zestawu klocków bo wyglądały dobrze i zacisków (regeneracji zacisków zrobina przez firmę która tym się zajmuje) z przodu zauważyłem że przy hamowaniu z 180 km/h trzęsie mi autem. Zmieniłem zaraz po tym płyn hamulcowy u mechanika za pomocą pompy. Po wymianie płynu dalej telepie. Dziwne jest tylko to że telepie dopiero po rozgrzaniu tarcz czyli pod drugim hamowaniu. Płyn wymieniłem w serwisie ATU w Niemczech.Przewody hamulcowe giętkie są dwuletnie. Słabiej hamuje i telepie nie na kierownicy ale jakby całym autem.....Z tego co mówił mój mechanik do wyminay były klocki z tyłu bo któryś się lekko wykruszył na kancie na tylniej osi. Powiedział mi że jeszcze mogę na tym jeździć półroku. Czy to możliwe żę od zużytego tylniego wykruszonego klocka dzieje się coś takiego??? Dzięki za pomoc

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Przecież przy przodzie by waliło na kierownice.... musiałby trochę poczuć, a autor twierdzi, że telepie całą budą....
Najlepiej jak oddasz to do warsztatu i tam sprawdzą co i jak, bo ciężko tak poczuć przez forum:D.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Ja bym zegarowym czujnikiem sprawdził bicie tylnych tarcz bo na przód to nie wygląda, no i czy dobrze chodzą na "sankach" ukruszony klocek? No trochę powagi.

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
Dzięki za podpowiedzi.... Tarcze przód przeleciały pól kompletu klocków bo jeden zacisk był za mocny i zdarł klocki z jednej strony do 5mm, a z drugiej strony zostało się około 10. Na starych klockach i przed regeneracją zacisków nie było żadnego bicia.. Klocki przednie wymieniałem sam przestrzegając wszelkich zasad smarowania prowadnic czyszczenia itd. Do tyłu jeszcze nie zaglądałem, a zaglądał mój mechanior miesiąc temu, który mówił że klocek się jeden trochę wykruszył, ale jeszcze mogę jeżdzić na tym. Jak hamowałem lekko pod domem to było słychać przy lekkim przyłożeniu nogi że coś lekko szura z lewej strony z tyłu . Auto stoi jakieś 120 km dalej i planuję jechać i rozebrać to na wekend. Pytam tylko dlatego, że nie wiem czy zamawiać nowe klocki i tarcze(klocki są nowe textar, tarcze jak pisałem po przebiegu połowy klocków) na przód, jak nie trzepało na kierownicy tylko raczej na budzie dudniło. Klocki i tarcze zakupiłem już nowe na tył -Textar. Jeżdżę często i szybko autostradami, także klocki lekkiego życia nie mają , mimo że staram się hamować silnikiem. Dziwne jest tylko to, że byłem na stacji diagnostycznej przed wyjazdem w celu sprawdzenia siły hamowania , przód wyszła mi różnica po wymianie klocków i regeneracjii zacisków 1% a tył 4% Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.

Z tym ukruszonym klockiem to powiem że już nie raz tak miałem że klocki odparzają mi się od metalu. Czyli cześć cierna odchodzi od metalu.

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
bo jeden zacisk był za mocny

rozwiń proszę.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
odrazu lepiej :) stawiam na przód tarcze. bmw e61 miałem to samo. po 2 lub 3 hamowaniu chciało fotele wyrwać. bicie tarcz zimnych 0,04 a gorących około 0,15. po wymianie wszystko ok.

Ostatnia edycja:

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
temat rozwiązany. Mechanik posmarował mi piastę żeby łatwiej było zakładać felgę na piastę. Owy smar pod wpływem temeperatury stopił się i wlał między piastę a tarczę. Dzięki temu tarcze do wymiany ze względu na skrzywienie jednej z nich. Wyczyściłem wszystko, przesmarowałem prowadnice klocka i założyłem zimmermana tarcza i klocek org vw audi i jest super. Dzięki wszystkim za pomoc

Do góry Bottom