• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cofanie Powietrza w dolot

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
sprawdzić jak gruszka na turbinie chodzi, zdjąć wężyk i pompą podciśnienia sprawdzić, a zdejmij wężyk podciśnienia z gruszki i sprawdź

S

S-LINE

sprawdz jak kolega trebor pisal czy lopatki nie sa przypadkiem w pozycji ciagle otwartej najlepiej sprawdz jakie ma cisnienie ladowania...

Darek1974

Początkujący
Punktów
0
myslisz ze jest zle ustawione cisnienie ne gruszce turbinki.?

S

S-LINE

jezeli turbina jest sterowana podcisnieniowo to zaraz po odpaleniu gruszka powinna pociagnac sie prawie do konca jezeli dodajesz gazu powinna wracac chwilowo do stanu spoczynku...ja teraz sie mecze z roverem 75 2.0 diesel (silnik BMW) i caly czas turbo laduje auto do 3500 rpm idzie jak szalone potem go przeladowuje i zaczynaja dziac sie cyrki...tylko ze tam turbina sterowana jest cisnieniem ktore z niej sie wydostaje i nie ma tam lopatek tylko bezposredni upust do rury wydechowej (nie mylic z kolektorem)

Darek1974

Początkujący
Punktów
0
Jutro zerkne na gruszke jak sie wychyla i postaram sie zmiezyc cisnienie na gruszce z tego co pamietam powinno byc chyba 1,4 w lagunie

Darek1974

Początkujący
Punktów
0
no tak,sorki wkradl mi sie blad logiczny.Troche mnie juz denerwuje ta sprawa i nie mysle

S

S-LINE

musisz sprawdzic cisnienie doladoawania a nie gruszki na gruszce bedziesz mial przyblizona wartosc do wartosci pompy vacu

Darek1974

Początkujący
Punktów
0
Jakie powinno byc dokladnie cisnienie doladowania na tym silniku.? Orietujecie sie moze.?

S

S-LINE

przyszla mi na mysl jeszcze jedna rzecz sprawdz odpowietrzenie skrzyni korbowej tzw odma...

Darek1974

Początkujący
Punktów
0
Tzn.?

z tego co patrzylem z nia jest wszystko ok,byla peknieta rurka ale wymienilem ja na waz i skrecilem dwoma opaskami

S

S-LINE

i przepust oczywiscie ma...swobodnie na wolnych obrotach jak i na wyzszysz przepuszcza przez nia

S

S-LINE

to jest odglos tubinki zapewniam Cie w 100% sprawdz jeszcze jedna rzecz czy masz dobry przeplywomierz...ja dzis rozwiazelm swoja zagadke...po wymiane przeplywki w Roverze 75 jest taki sam odglos jak u Ciebie tylko ze ja nie mam zalozonego filtra...po zalozeniu filtra i symulacji wiekszej wartosci przeplywomierza jest identyczny odglos ja u Ciebie....

Darek1974

Początkujący
Punktów
0
Czesc. Przeplywomierz jest ok bo dzis go sprawdzilem i obroty zaczely spadac na zimnym silniku a jak go podpielem to wzrosly takze tu jest ok.A co masz na mysli z ta turbinka.?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
odpinałeś wtyczkę i stwierdziłeś że działa ...spoko jak tak wszystko sprawdzasz proponuje wszystko zacząć od początku

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
problem jest stary jak świat, wszystko jest sprawne ale nie działa

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
A jak będzie działać to nie wiadomo czemu:p

S

S-LINE

wina dawki paliwa zapewne jest za duza i ten dziwaczny sposob "wyhamowuje" turbina dzis jak zasymulowalem na przeplywce wartosci wieksze o polowe to lekko przykopcil a pozniej byl efekt dzwiekowy jak u kolegi na filmiku...radze dobrze zczytac kompem wartosci bo autoboss nie ogarnal tego a carbrain c168 ktory jest zapasem poradzil sobie z problemem bez zajakniecia...

Do góry Bottom