• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa C 1.0 błąd 0420

RadziO86

Początkujący
Punktów
0
Cześć,
mam problem z błędem "0420 Sprawność katalizatora (rząd cylindrów 1) za mała".
Tydzień temu wymieniałem sprzęgło z łożyskiem (Luk) i obie sondy (Bosch i Denso). Po przejechaniu ok 200 km zapaliła się kontrolka check engine i metodą "gaz - hamulec" wyskakuje ww błąd. Ponadto po wyjechaniu od mechanika auto odczuwalnie drga przy obrotach 1800 - 2300 (na każdym biegu). Nie wiem czy to przez nowe sprzęgło czy problem leży gdzie indziej.

Co może być przyczyną błędu i drgań

Opel Corsa C 1.0 12v Z10XE + LPG Landi Renzo OMEGAS (od kilku miesięcy nie używam LPG). 2000r

p.s. Jeśli to istotne to Rozrząd wymieniany pod koniec zeszłego roku.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mozliwe ze drgania powoduje sprzęgło jeśli drgania wystąpiły zaraz po wymianie , a błąd moze być spowodowany zużyciem katalizatora, a po co sondy wymieniałeś ?

RadziO86

Początkujący
Punktów
0
Sondy wymieniałem bo miałem nieprawidłowy sygnał z sondy za katkiem i brak sygnałów z pierwszej i ciągle świecił się check engine. Niby nie musi to być powód do wymiany ale profilaktycznie zainwestowałem.
Drgania mogą być przyczyną złego montażu czy uspokoi się jak się dotrze? I tak, zaraz po wymianie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Raczej sie drgania nie uspokoja przedzej rozwali sprzeglo . czyli caly czas coś było nie tak

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Czujnik temperatury płynu chłodzącego silnika nie działa prawidłowo
Uszkodzony lub nieszczelny kolektor wydechowy / konwerter / tłumik / katalizator rura wydechowa
Opóźniony czas iskry
Czujniki tlenu przed i za konwerterem donoszą zbyt podobne odczytów
Wyciek wtryskiwacz paliwa lub wysokie ciśnienie paliwa
Sprawdz analizatorem spalin może to cię naprowadzi

Do góry Bottom