• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa C 1.3 CDTI Kontrolka serwisowa + błąd B1485 Zacisk wzbudzania alternatora pin 61

thelog

Początkujący
Punktów
0
Cześć, Mam problem z Corsą jak w temacie. Po kilku min od uruchomienia silnika zapala się kontrolka serwisowa. (autko z kluczem) I błąd B1485 Zacisk wzbudzania alternatora pin 61. Przemierzyłem prąd ładowania i wszystko wydaje się w normie. Z alternatora wychodzi 14,4 V , straty na przewodzie w normie. Dodatkowo silnik czasami pali od strzała a czasami trzeba trochę pokręcić. Ktoś miał podobny przypadek ? Gdzie szukać źródła błędu i świecącej kontrolki.

thelog

Początkujący
Punktów
0
Ktoś coś ? Nikt ?

Przeczyściłem "kontaktem" i kompresorem wtyki do ECU. Nic nie pomogło. Odnoszę wrażenie że błąd wyskakuje wcześniej jak jest ciepło na zewnątrz. Dzisiaj przy niższej temp powietrza błąd wyskoczył wyraźnie później (ok 8 min od startu)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
no to na początek do wyczyszczenia i poprawienia "grube" kable w okolicach alternatora, rozrusznika, akumulatora i skrzynki rozdzielczej. plusowe i masowe- oba są tak samo ważne.

jakie jest napięcie na alternatorze i jakie na akumulatorze?

thelog

Początkujący
Punktów
0
Alternator wydaje się ok.
Na zimnym wypluwa 14,40 V bez obciążenia i 14,15 V z włączonym nawiewem, grzaniem szyby + światłami.
Na ciepłym silniku gdy pojawia się błąd wartości lekko spadają do 14,20 V i 14,07 V
Straty na przewodach w normie , poniżej 0,08 V

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Ale gdzie to mierzysz? Na alternatorze czy na klemach?

ople są znane ze słabego ładowania i kiepskich połączeń grubych kabli.

Jak wszystkona około jest dobre to wymień alternator.

thelog

Początkujący
Punktów
0
Pomiar robię na alternatorze.
Spróbuję podmienić regulator napięcia. Mam podpowiedzi że niektóre pomimo prawidłowych odczytów nie dogadują się ze sterownikiem.

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
54
To jest błąd z BCM i nie powoduje zapalenia się kontrolki,a powinien być opis błędu-napięcie za wysokie,za niskie,przerwany obwód-podłącz lepszy tester.

Styber

SuperMechanior
Punktów
56
Przecież tu nie chodzi o ładowanie samo w sobie, tylko o komunikację z alternatorem...

Do góry Bottom