• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa d 1.4 - awaryjny?

Paweł777.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Swarzędz
Witam.
Rozglądam się za jakimś autem, segment albo b albo c.
Czy corsa d 1.4 się psuje?
Interesuje mnie w niej największy wolnossak 1.4, czy wszystkie jego odmiany - 87, 90 i 100KM są bezawaryjne?
O ile się nie mylę są to:
A 14 NEL/XEL/XER
oraz Z 14 XEP/XEL
(Wg strony edpol)
Czym one się różnią?
Czy są bezawaryjne
i czy łatwe w naprawie gdybym sam chciał coś grzebać?
Wiem że na pewno 1.6 są awaryjne, pada chyba 4-ty cyliner.
To nie są 2 litrowce więc za lpg się raczej nie rozglądam.

Miałem też na oku Ibizę iv 1.6 ale ten bts podobno awaryjny a 1.4 chyba też nie najlepszy jeśli chodzi o awarie.

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
Odpusc sobie opla w benzynie powyzej 2005r.Pozeracze oleju.Co chwile "check sie pali na desce".Krotko i na temat - auto dobre dla mechanika bo zarobi,dla klienta nie bo bedzie kasae ladowal w to,co chwile jakas pierdola.

Paweł777.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Swarzędz
Co w takim razie da można polecić?
Chyba tylko civic viii, ładniejszy i większy w wersji sedan
i innego, przynajmniej patrząc na dwie poniższe strony wikipedii, wyboru nie widzę...
(Nie ma nic co by mi przypasiło tak w 100%)
Maks. mógłbym wziąć coś za 21-23k
Z tych
https://pl.wikipedia.org/wiki/Autosegment_B
Wybrałem zaledwie kilka,
Podoba mi się jazz 3 1.4, (podobno skrzynie padają, podobno) ewentualnie rio 3 1.4, fiesta mk5 z końcowych lat, peugeot 207 z którymś z wolnossących 1.6?
patrząc na tą samą stronę wikipedii tylko z segmentu c, wpadła w oko civic sedan 1.8 viii
, ewentualnie leon 2 1.6, suzuki sx4, exeo -1,8t raczej jest bardzo drogi
Kurcze brak mi pomysłów ...
Jakieś inne propozycje?

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
honda ok i fiesta tez ok

Paweł777.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Swarzędz
Chciałbym żebyście się też wypowiedzieli na temat dostępności części, awaryjności, łatwości napraw tych drobnych jak i remontu silnika w przypadku mazdy 2 2007-2014 1.5 benzyna.

Wiem, że ma na pewno bardzo cienki lakier i czasem wychodzi miejscami rdza.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
mam taką mazde, tylko 1.3 86km. daje radę. spalanie benzyny w koło komina 7l, gazu 8. jak nie bite dookoła ze rdzą nie ma problemu. w mojej delikatnie coś się pojawia u góry szyby czołowej i przy zgrzewach kielichów. jak kupiłem zakonserwowałem profile zamknięte i jest spokój. silnik 1.5 jeśli chodzi o 103km to jednostka podobna do 1.3 jest na łańcuchu raczej bezproblemowym. części zawieszenia dostępne i średio cenowe. układ chamulcowy, spoko. bębny trochę kosztuja, ale raz zrobisz i spokój. mam ją jakieś 1.5 roku i jestem zadowolony. co robiłem? po zakupie obsługa filtry, oleje, świece, pasek wr i to wszystko. brzebieg 170000 o ile prawdziwy. rok 09. z mojej strony mogę polecić. ale zawsze chodzi o to, co się trafi. co do cienkiego lakieru, to jak większość japończyków.

Punktów
0
Cześć! Co za super pomysł na nowe auto! Jeśli chodzi o Corsę D 1.4, generalnie są one uznawane za niezłe i dość niezawodne. Najważniejsze to regularne serwisowanie, a co do odmian silnika, różnice są głównie w parametrach mocy. Warto sprawdzić historię konkretnego egzemplarza i zainwestować w porządne utrzymanie. Jeśli chcesz sam coś majsterkować, Corsa jest dość popularna, więc znajdziesz wsparcie w społeczności. Powodzenia z zakupem!

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1597
złota łopata za odkopanie tematu z 2017 :)

1701282660007.png

podejrzewam, że po tylu latach ąuto zmieniło już właściciela i autor wątku się nie przejmuje jego ustarkami :D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Przecież to brzmi jak bot