• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Crv IV 2.4 Usa

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Witam forumowiczów, potrzebuje porady w sprawie fabrycznego radia w crv na rynek USA ,jest możliwość w tym radiu zrobić zmianę żeby odbierało europejskie stacje ? Drugie pytanie które ewentualnie radio 2-dinowe byście polecili plug&play do tego auta?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
sprawdziłem na allegro. ceny oryginalnego radia zaczynają się od 50zł, a najczęściej koło 100.
czy jest sens bawić się w przeróbki?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
sprawdziłem na allegro. ceny oryginalnego radia zaczynają się od 50zł, a najczęściej koło 100.
czy jest sens bawić się w przeróbki?
Jak już mam kupować drugie to tylko z androidem. Na pewno nie oryginał wolę przerobić trochę pobawić się z instalacją niż mieć stare radio z PRL-u

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Jak już mam kupować drugie to tylko z androidem. Na pewno nie oryginał wolę przerobić trochę pobawić się z instalacją niż mieć stare radio z PRL-u
Ze swojego doświadczenia wiem, że nie uzyskasz takiego dźwieku co oryginał, na androidzie to już musisz wszystko zmieniać pod radio, w tym głośniki ewentualnie wzmacniacz, chyba że masz to w poważaniu czystość dźwięku itp. Kto co woli, ale fakt, nieopłacalny interes przeróbki samego radia.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
No ale to nie ma w ogóle opcji odbioru fal FM? Przecież w USA takie stacje też funkcjonują.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
No ale to nie ma w ogóle opcji odbioru fal FM? Przecież w USA takie stacje też funkcjonują.
Nie do końca, w Europie fale przeskoku (jak szukasz stacji oscylują co 50 kHz) a w USA co 200kHz ( podałem przykład np na radiu Matshuhita z Chryslera "USA" ale Amerykańskie to ten sam przypadek i zmora właścicieli (nie każde ma takie przystrojenia)) U nas złapiesz każdą stację 100.90, 100.95 itp a w USA skok co 200kHz 100.2, 100.4 itd więc nie odbierzesz każdej stacji w EU, wymaga przestrojenia ew zmiana Softa

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
O, a to nawet nie wiedziałem - miło mądrzejszego od siebie posłuchać i coś z tego wynieść.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Właśnie o to mi chodziło,faktycznie radia startują od 250zl takie w miarę całe ,wolałbym zmianę jednak na wyższy level z wyświetlaczem i tu moje pytanie łatwiej będzie podpiąć nowego androida czy oryginalne hondy z wyświetlaczem?

Ze swojego doświadczenia wiem, że nie uzyskasz takiego dźwieku co oryginał, na androidzie to już musisz wszystko zmieniać pod radio, w tym głośniki ewentualnie wzmacniacz, chyba że masz to w poważaniu czystość dźwięku itp. Kto co woli, ale fakt, nieopłacalny interes przeróbki samego radia.
Akurat to najmniejszy problem, jeśli nie będzie mi pasowalo jak gra z androidem zawsze mogę wymienić głośniki dołożyć tweetery .

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Właśnie o to mi chodziło,faktycznie radia startują od 250zl takie w miarę całe ,wolałbym zmianę jednak na wyższy level z wyświetlaczem i tu moje pytanie łatwiej będzie podpiąć nowego androida czy oryginalne hondy z wyświetlaczem?
Moim zdaniem Oryginał, chyba że chcesz zmieniać też bebechy nagłośnienia itp. Android ( Chinol) nie zawsze ale to strzał w portfel i nogi, ale to moje zdanie.

Akurat to najmniejszy problem, jeśli nie będzie mi pasowalo jak gra z androidem zawsze mogę wymienić głośniki dołożyć tweetery .
Jak masz pieniądze i chcesz luksusów to szukaj naprawdę sprawdzone Androidy, na rynku jest duzo Chińskich podróbek i wtedy robi się skarboneczka i problemy, wymiany, stres itp. Ja celowałbym w Oryginał.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Moim zdaniem Oryginał, chyba że chcesz zmieniać też bebechy nagłośnienia itp. Android ( Chinol) nie zawsze ale to strzał w portfel i nogi, ale to moje zdanie.
A co z instalacją? Mam radio oryginał ale bez wyświetlacza ,jak dołożę takie z wyświetlaczem to pewnie nie będzie plug&Play
Automatyczne połączenie postów:

Jak masz pieniądze i chcesz luksusów to szukaj naprawdę sprawdzone Androidy, na rynku jest duzo Chińskich podróbek i wtedy robi się skarboneczka i problemy, wymiany, stres itp. Ja celowałbym w Oryginał.
Już spojrzałem oryginał z wyświetlaczem ma kostek 12 a oryginał bez wyświetlacza kostek ma 4 to będzie droga zabawa żeby dołożyć oryginał ,będę musiał poszukać dobrego androida ,bo nie ukrywam dołożyłbym sobie też kamerkę . Możesz polecić jakąś firmę z radiami które wybrac żeby nie był szajs ? I to samo kamerkę jaką kupić?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
A co z instalacją? Mam radio oryginał ale bez wyświetlacza ,jak dołożę takie z wyświetlaczem to pewnie nie będzie plug&Play
Jak masz w aucie bajery, sterowania z kiery itp to P&P raczej nie. Ale to już dla Elektryka samochodowego lub serwisu to mały pikuś (jak ogarniasz elektryke-Elektronike to ze schematów sam to ogarniesz), Patrz pod sprzęt jaki kupisz, Androidów unikaj z Alledrogo i Ali. znam dużo przypadków co radia siadały szybko lub były problemy zawsze jakieś, ale tez są przypadki 1% może, że nikt nie narzekał, z nimi to juz loteria. Lepiej oryginał zamontować. Jak zdecydujesz Andro z Chin, to przeróbka a po jakimś czasie przyjdziesz na forum z nowym problemem, czemu to lub tamto nie działa.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Jak masz w aucie bajery, sterowania z kiery itp to P&P raczej nie. Ale to już dla Elektryka samochodowego lub serwisu to mały pikuś (jak ogarniasz elektryke-Elektronike to ze schematów sam to ogarniesz), Patrz pod sprzęt jaki kupisz, Androidów unikaj z Alledrogo i Ali. znam dużo przypadków co radia siadały szybko lub były problemy zawsze jakieś, ale tez są przypadki 1% może, że nikt nie narzekał, z nimi to juz loteria. Lepiej oryginał zamontować. Jak zdecydujesz Andro z Chin, to przeróbka a po jakimś czasie przyjdziesz na forum z nowym problemem, czemu to lub tamto nie działa.
Jest sterowanie z kierownicy , koledze podpinałem takie z media expert i udało się podłączyć sterowanie z kiery. Ogarniam mechanikę dość dobrze,elektrykę trochę ,dokładałem parę razy grzanie świec żarowych i samochody nie spłonęły , raz czy dwa odcinke zapłonu w hybrydzie więc jakieś tam delikatne pojęcie mam . Konkretnie możesz polecić jakąś firmę ? I co z kamerką? Jaką wybrać mógłbyś jakiś link podesłac?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Jest sterowanie z kierownicy , koledze podpinałem takie z media expert i udało się podłączyć sterowanie z kiery. Ogarniam mechanikę dość dobrze,elektrykę trochę ,dokładałem parę razy grzanie świec żarowych i samochody nie spłonęły , raz czy dwa odcinke zapłonu w hybrydzie więc jakieś tam delikatne pojęcie mam . Konkretnie możesz polecić jakąś firmę ? I co z kamerką? Jaką wybrać mógłbyś jakiś link podesłac?
Nie polecam żadnych sprzętów typu andoid, to jest loteria, trafisz na dobry egzemplarz lub porażka

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Nie polecam żadnych sprzętów typu andoid, to jest loteria, trafisz na dobry egzemplarz lub porażka
Spróbuję z androidem bo zależy mi na apkach i możliwości wrzucenia karty z LTE w radio żeby używać map Google. Będę polował na jakieś dedykowane do crv .Dzięki za poradę

jakabasej4

Początkujący
Punktów
0
Z własnego doświadczenia wiem, że uzyskanie takiego dźwięku jak oryginał jest trudne.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
160
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Z własnego doświadczenia wiem, że uzyskanie takiego dźwięku jak oryginał jest trudne.
Wszystko zależy od tego co chcesz zastosować. Tani chińczyk owszem jakościowo będzie bez porównania. Ale masz radia, które biją na głowę oryginały jak np. Alpine ILX-705D. Cyfrowy tuner radiowy DAB+, wzmacniacz klasy D. Wątpię, żeby to oryginalne radio miało takie wyposażenie.
Niestety cena jest wysoka i bardziej poprawnym pytaniem będzie czy w kwocie X jesteśmy w stanie uzyskać podobny efekt jak w oryginale. Więc bardziej poprawnym pytaniem będzie czy ma sens zastąpienie oryginału androidem za np. 1000 zł.
Najlepszym rozwiązaniem jest kupić oryginał i szukać cierpliwie okazji z rynku wtórnego. Sprzęt audio podobnie jak komputerowy i smartfony jest często modernizowany przez zapaleńców. Wychodzi nowszy model i chcą go mieć chociaż ten starszy jest praktycznie prawie taki sam. Wystarczy poszukać np.
ILX705D nowy:

model wcześniejszy ILX 702D używany:

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Fajne tylko czy mi to podejdzie i będzie jakaś nakładka która zasłaniająca

Alpari

SuperMechanior
Punktów
160
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Najlepiej podjechać gdzieś, gdzie mają w ofercie nowe i dokładnie zobaczyć. Rozmiar 2DIN powinien być znormalizowany. Firmy montujące radia powinny mieć w ofercie ramkę która z większymi lub mniejszymi modyfikacjami spasuje do auta

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Najlepiej podjechać gdzieś, gdzie mają w ofercie nowe i dokładnie zobaczyć. Rozmiar 2DIN powinien być znormalizowany. Firmy montujące radia powinny mieć w ofercie ramkę która z większymi lub mniejszymi modyfikacjami spasuje do auta
Tylko w crv 4 jest taki myk że ramka radia jest równocześnie wlotem powietrza

Załączniki

• Screenshot_2024-06-06-13-19-03-616_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-06-06-13-19-03-616_com.android.chrome.jpg
    382,7 KB · Wyświetleń: 1
Do góry Bottom