• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czujniki ciśnienia powietrza w oponach FORD S-MAX

wojciech0015

Gaduła
Punktów
1
Witam serdecznie kolega posiada S-Maxa 2013 benzyna i chciałby dołożyć czujniki ciśnienia. Ja posiadam Autocoma, i w ramach nowego doswiadczenia ;) chciałem pomóc mu je założyć pytanie brzmi:
-czy wystarczy w ASO dokupić tylko czujniki czy jeszcze jakis moduł sterujący
-w jaki sposób dodac je przez autocom do jego samochodu, gdyż wpisując parametry auta nie widzie w funkcjach różnych opcji czujników, a w moim pasacie b6 z 2007 roku jest taka opcja w autocomie

dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
w S-maxie najprawdopodobniej nie trzeba kodować dodatkowo czujników OE do oebd samochodu - zakładasz fabryczne i powinno działać ( uwaga : o ile fabrycznie sam. jest wyposażony w system TPMS - dołożenie oryginalnych sterowników, anteny/anten mija się z celem - koszty Cię zjedzą). Można dokupić taki system ( czujniki do kół i wyświetlacz dodatkowy na dekę - coś jak proste czujniki cofania) działający niezależnie, ale nie wiem jak w praktyce się sprawdza czy np nie gubi sygnału i jak czujniki sprawdzają się przy dużych prędkościach (czy nie przekłamują) i myślę że lepiej tą kasę przeznaczyć na inne cele - ale klient nasz Pan....

Maruj

Początkujący
Punktów
2
wojciech0015
W galaxy odbiornik systemy do czytania ciśnienia jest na nadkolu. Możesz zobaczyć czy on jest w tym s-maxie i wtedy montować orginalny:)

Do góry Bottom