• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czujniki parkowania (cofania)

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Czujnik to czujnik ^^
Jeździłem kiedyś Toyotą mającą czujniki z 1 linku i działały bez problemu, ale liczy się jeszcze zamontowanie.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Pewnie będą działały i te i te ale jak kolega pisze trzeba je umiejętnie zamontować (muszą się widzieć) a nie gdzieś tam je po bokach powsadzać. Ale jet pewnie instrukcja w pudełku.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Ja bym wziął Valeo o tej drugiej firmie nie słyszałem :)

Marylka

Nowy
Punktów
0
Dowiedziałam się że w ASO Suzuki montują te czujniki z pierwszego linku: CCo PM-55-8 LC. Ale w sumie nie wiem czy nie będą lepsze Valeo ...?

P

PogotowieSamochodoweUK

Elektronika jest ta sama;) Tylko po co ci do swifta czujniki? Tam jak sie w prawo wycylisz mocniej to mozesz przeczytac napisy na prawej oponie heheheh

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Haha mnie też zawsze to zastanawiało po co do takich małych pyrdków montować czujniki, a zdarzyło się że do Toyoty Aygo montowało.

P

PogotowieSamochodoweUK

To co powinni zamontowac kierowcy ciezarowek heheheh

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie no blachy tyl przod to widac jak sie glowe leko podniesie hehehe

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Alo... Panowie nie nabijajcie się z dziewczyny, chce mieć niech ma ja ostatnio w Cinquecento montowałem. :D

P

PogotowieSamochodoweUK

To niewinne zarty, przepraszam. Ale fakt faktem ze w tak malutkich samochodach czujniki na niewiele sie zdaja;)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
To niewinne zarty, przepraszam. Ale fakt faktem ze w tak malutkich samochodach czujniki na niewiele sie zdaja;)
Niewiele dają ale czasami dają większe poczucie bezpieczeństwa. Sam bylem świadkiem kiedyś jak znajomy wjechał cofając na podwórku we własną babcię bo się schyliła i coś podnosiła. A pomyśleć, że to mogło być małe dziecko.

Jeży

Nowy
Punktów
0
Czujnik parkowania valeo
Witam!

Niedawno montowałem osobiście czujnik parkowania valeo 632001. Powiem krótko, instrukcja jest bardzo szczupła w informacje i nie mówi jak szybko i sprawnie dokonać montażu. Na infolinii valeo nie wiele wiedzą, powołują się na instrukcję. Problem pojawia się z dodatkowym plusem ( różowy kabelek ) który rzekomo ma być podłączony w + stacyjki. Pojawia się pytanie na cholerę ciągać ten 1den kabelek przez całe auto? Drugi zagadkowy motyw to jak podłączyć czujki kiedy światło wsteczne mamy z prawej strony auta. W instrukcji jest tylko opcja gdzie światełko występuje z lewej strony.
WNIOSKI i PORADA:
1.Różowy mostkujemy z czerwonym przewodem, który podłączamy do + żarówki wstecznego. Działa bez zająknięcia na 100%. Przed załączeniem-sprawdzeniem należy pamiętać, żeby podpiąć wszystkie wtyki do sterownika.
2. Jeśli światło cofania jest z prawicy auta to wówczas wpinamy: A z D, B z C, C z B, D z A i dopiero teraz wyświetlacz wskazuje prawidłowo.
3. Należy pamiętać o prawidłowym ustawieniu czujek UP-em do góry + 90 stopni względem gleby.

Jeśli komuś pomogłem w montażu to bardzo się cieszę, ja nie miałem takiego szczęścia :p
W razie problemów proszę dzwonić -664429358
Pozdrawiam Ciotka!

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dowiedziałam się że w ASO Suzuki montują te czujniki z pierwszego linku: CCo PM-55-8 LC. Ale w sumie nie wiem czy nie będą lepsze Valeo ...?
Kup lepiej kamerę do parkowania na Allegro , łatwiej montować i patrzeć w lusterko wsteczne .

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Problem pojawia się z dodatkowym plusem ( różowy kabelek ) który rzekomo ma być podłączony w + stacyjki. Pojawia się pytanie na cholerę ciągać ten 1den kabelek przez całe auto? Drugi zagadkowy motyw to jak podłączyć czujki kiedy światło wsteczne mamy z prawej strony auta. W instrukcji jest tylko opcja gdzie światełko występuje z lewej strony.

Jeżeli montujemy uniwersalny system PDC, a zwłaszcza gdy montujemy go tylko z tyłu wówczas rodzą się właśnie takie pytania. Właściwa lokalizacja, jak i podłączenie uniwersalnej centralki PDC powinna być wykonana w przedniej części pojazdu, rozwiązuje to automatycznie "zagadkowy motyw", a i przestaje być istotnym znaczenie po której stronie znajduje się światło wstecznego. Dodatkowy plus na stacyjkę to nie żaden "problem", a nic innego jak zasilanie przednich czujników, których jak wiadomo wzbudzenie działa na innej zasadzie jak tylnych i może być aktywowane zarówno ręcznie, jak i automatycznie, to już kwestia producenta, lub własnej modyfikacji. Czasami bywa, że do instrukcji trzeba wnieść nieco od siebie.

1.Różowy mostkujemy z czerwonym przewodem, który podłączamy do + żarówki wstecznego. Działa bez zająknięcia na 100%.

Jeżeli tak jest w instrukcji to ok, ale co w przypadku, gdy w pojezdzie
mamy system sprawdzania żarówek po magistrali can???

Wracając do meritum tematu, myślę że przy gabarytach pojazdu obie podane propozycje są dobre, kierował bym się jedynie ceną.

Ostatnia edycja:

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
@PogotowieSamochodoweUK ja zalozylem do swojego malego 206, bedziesz sie smial, bo ja nie - teraz przynajmniej nikogo nie walne z tylu - sam wiesz jakei sa tu w UK restrykcje insurance jak kogos uszkosdze, ile kasy wiecej nalicza mi.

@Dzenaro mam MUX wiec Can, ale po podlaczeniu czujnikow nie wariuje - nie zglasza bledow ze sa czujki podlaczone pod swatlo cofania.

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
@Dzenaro mam MUX wiec Can, ale po podlaczeniu czujnikow nie wariuje - nie zglasza bledow ze sa czujki podlaczone pod swatlo cofania.

To fakt, można powiedzieć, że MUX jest odpowiednikiem CAN, ale jest zasadnicza różnica między nimi, a mianowicie światłowód, który w MUX nie występuje. Pytając o system sprawdzania żarówek nie miałem na myśli wykrywanie przez CAN błędu, bo to już obchodzą nowsze układy bez problemu, a wpływ światłowodu na centralkę PDC. Miałem kiedyś taki przypadek, że nie wyrzucało błędu, natomiast w momencie kontroli obwodów impuls szedł na centralkę, co przekładało się na sygnał w gongu i trzeba było to przekodować.

Do góry Bottom