• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

czujniki parkowania Mazda CX 5

dkgn

Nowy
Punktów
0
Witam wszyskich
W mojej Mazdzie przestały działać czujniki parkowania. Przednie działają prawidłowo natomiast tył w ogóle. Czujniki tylne nie działają nawet po ręcznym załącenie przyciskiem na konsoli. Nie wiem od czego zacząć, czy jest jakiś bezpiecznik, który zasila centralkę, czy jest wspólna centralka na przód i tył i w którym miejscu jest ona zlokalizowana.
Proszę o porady

Załączniki

• IMG_20190616_185958.jpg
    IMG_20190616_185958.jpg
    902,1 KB · Wyświetleń: 7

dkgn

Nowy
Punktów
0
Jezeli uszkodzi się jeden z czujników to wszystkie nie bedą działały, jak można sprawdzić czujnik czy jest uszkodzony.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Komputer i zobacz w parametrach co pokazuje. Jakie błędy, a następnie zamiana miejscami dla potwierdzenia, sprawdź ciągłość instalacji do czujników od centralki. Myślę, że wystarczy

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Nie zawsze da się wymienić ..podmienić czujniki bo mają inne prowadzenie wtyku.Ale to tak na boku.
Nie wiem co gość się pyta ale chyba chce pozwolenie aby sobie sam zrobił :) :)..z wykopalisk jest czy co.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
123
Miasto
Katowice
Sprawdź główną wtyczkę przy zderzaku woda się do niej dostawała. Czujnik który jest uszkodzony wyświetla Ci na radiu za pomocą ? W prawym górnym rogu po wrzuceniu wstecznego.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Nie zawsze da się wymienić ..podmienić czujniki bo mają inne prowadzenie wtyku.Ale to tak na boku.
Nie wiem co gość się pyta ale chyba chce pozwolenie aby sobie sam zrobił :) :)..z wykopalisk jest czy co.

Tam są takie same czujniki. Z tym słuchaniem też słyszałem,ale coś źle słucham

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Po co sa złącza OBD2 w autach zapytajmy kolegę!
Niech schowa stetoskop :) i próbówkę i go zdiagnozuje jakimś interfejsem.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Zanim podlaczysz kompa, to ja ci już powiem który nie robi hehe
No mnie zagiołeś.....rzeczywiście ja też wziołem stetoskop samochodowy i kurde pulsuje pięknie jak czujnik działa! :) :)
Po prostu trzeba znać zasadę działania i król jest tylko jeden:)
No i u mnie w aucie mam dokładany parktronik taki ryżowy i po tym teście wyszło że jeden nie działa :( :)
Miałem komunikaty że coś nie tak ale olałem to a tu masz......

A teraz pytanie powtarzam czy przy oryginalnym parktroniku nie odłącza wszytkich czujników przy awarii ....ale czekamy na testy założyciela tematu.Jak by działały to byśmy dużo się nauczyli w tym temacie odciebie!!

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Robiłem dzisiaj Peugeota i wyłącza wszystko,a jest jeden niesprawny. Nie zawsze się da bez kompa

Do góry Bottom