• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czyściwo/Szmatki

Xardas00

Początkujący
Punktów
1
Witam, jakich szmatek czy tam czyściwa tj. czyściwo bawełniane używacie? Są w internecie szmatki po 10kg pakowane niby bawełniane, a tak naprawdę wcale to nie wsiąka oleju itp. jednym słowem szajs... I się zastanawiam co kupić zamiast tego, albo może akurat ja zamówiłem jakieś felerne.

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Idziesz do dużego sklepu z używana odzieżą mówisz że chcesz szmaty na czyściwo i masz 200l worek za 10-20zl a jak dobrze trafisz to jeszcze parę koszulek roboczych sobie wybierzesz

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Idziesz do dużego sklepu z używana odzieżą mówisz że chcesz szmaty na czyściwo i masz 200l worek za 10-20zl a jak dobrze trafisz to jeszcze parę koszulek roboczych sobie wybierzesz
To już tak nie działa i worek 200 litrów tutaj nie pomoże. Wszystkie lumpeksy przynajmniej w mojej okolicy wprowadziły gotowe pocięte ręczniki w reklamówkach po 10 złotych i możesz sobie zapełnić worek 200 litrów, ale za zdecydowanie większe pieniądze. Wtedy już warto się zastanowić nad czysciwem od firm zajmujących się tym

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Ja używam zniszczonych ubranek dziecięcych. Warto popytać znajomych z dziecmi czy nie wyrzucają (najwieksze szkodniki to 3-6 latki :D)

johnybig

Gaduła
Punktów
14
ja bralem przy okazji zakupow w motoryzacyjnym. big bagi ile tam szmatek bylo to nie wiem, ale wiekszosc bawelniane a nie "twarde jak skarpety" odpady :')

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Ja biorę z lumpexu. Tzn nie biorę sami wciskają to co leży od 100 lat

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
A co potem z taką zaolejoną szmatką robicie?

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
W stolicy to nie przechodzi ,straż miejska zagląda wszędzie żeby tylko mandat wystawić.

Burak

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Wieś
Ja też zbieram ubranka dziecięce , są najlepsze.

corsiarka

Początkujący
Punktów
1
Witam, jakich szmatek czy tam czyściwa tj. czyściwo bawełniane używacie? Są w internecie szmatki po 10kg pakowane niby bawełniane, a tak naprawdę wcale to nie wsiąka oleju itp. jednym słowem szajs... I się zastanawiam co kupić zamiast tego, albo może akurat ja zamówiłem jakieś felerne.
Ja używam czyściwa always, musiałeś trafić na jakieś słabe, bo prawdziwe czyściwo przemysłowe wyczyści ci każdy smar, olej itp. Zastanów się, czy ktoś ci nie sprzedał po prostu papieru toaletowego zamiast czyściwa, tu masz różnice. :p Dużo lepiej zbiera się tym smar moim zdaniem niż ścierką, szmatą czy koszulką. Z tym zawsze jest potem problem, co zrobić, bo pralka tego nie dopierze. Wolę użyć czyściwa i zwyczajnie wyrzucić, nie martwić się. :D

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Zwyczajnie wyrzucić to nie można.

Do góry Bottom