• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy dam rade dojechać do warsztatu?

Czapajew

Nowy
Punktów
0
Witam. Mam taka nieciekawa sytuacje. Zawracałem koło domu, nagle usłyszalem huk, kierownica skreciła w lewo i stało sie takie cos. Mam pytanie czy jest możliwość jakas aby wbic sworzen w wachacz i przejechac ok 1,5 km do warsztatu? Czy laweta? P_20200908_132623.jpg P_20200908_132559.jpg

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Niech zgadne pewnie usterka była bezobjawowa i dlatego czekałeś aż sie rozsypie? Masz fart ze to nie przy predkosci np.80 km/h
Teraz to laweta.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Zapewne stukanie już dawno słyszałeś ...ale postanowiłeś jeżdżić do końca , o tyle szczęśliwie że nic złego się nie stało .Decyzja należy do Ciebie ...bo obiektywnie i odpowiedzialnie to tylko laweta !

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Tam jest tyle rdzy, że już dawno pełno wody było w nim. Luz musiał być naprawdę duży. Nie kombinuj tylko weź lawetę, bo już jedną szansę od życia dostałeś.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Na nieszczęście teściowa przeżyła stworzeń. Punto na złom a ona ino miała siniaki po pasach.
Nie kombinuj, laweta

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Znajomy miał podobną sytuację,wcisnął sworzeń lewarkiem,potem okręcił solidnie drutem by nie wypadł i wolniutko dojechał pod warsztat i to zdecydowanie dalej,naturalnie nie jechał w dzień,tylko nocą.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
vagenowski wielowahacz prędzej czy później zrobi taki numer. jak nie wyskoczy to pęknie, jak nie ten to inny.
wszystko dlatego że obecnie kupowane wahaczyki to se można w d... wsadzić a nie w audi, be względu na producenta.
w d... mozna se wsadzić lemofrdery z turcji i maxgiry z ic.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam. Mam taka nieciekawa sytuacje. Zawracałem koło domu, nagle usłyszalem huk, kierownica skreciła w lewo i stało sie takie cos. Mam pytanie czy jest możliwość jakas aby wbic sworzen w wachacz i przejechac ok 1,5 km do warsztatu? Czy laweta? Wyświetl załącznik 36114 Wyświetl załącznik 36115
ja sam mam dwie audice na wielowachaczu i kiedyś się zastanawiałem co się stanie jeśli wyskoczy swozeń :D także spóbuj go wcisnąć i jedź dalej, zobaczymy co się stanie

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Ja tam mialem juz kilka aut z wielowachaczem i nigdy mnie zaden nie zawiodl, a o "pękaniu" nie bylo mowy. Poprostu trzeba naprawiac na czas.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
ja nie miałem tylko je naprawiam. najczęściej przy wycenie naprawy tego zawieszenia zostaje prawie opluty.
poza tym wcale nie tak łatwo to zdjagnozować, nie prawda że stuka i daje sygnały że coś sie urwie, i nie prawda że diagności na skp potrafią to odpowiednio wyszarpać. fajne to było jak wyjechało z fabryki, ale to było dawno, 10/15/20 lat wstecz.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
ja nie miałem tylko je naprawiam. najczęściej przy wycenie naprawy tego zawieszenia zostaje prawie opluty.
poza tym wcale nie tak łatwo to zdjagnozować, nie prawda że stuka i daje sygnały że coś sie urwie, i nie prawda że diagności na skp potrafią to odpowiednio wyszarpać. fajne to było jak wyjechało z fabryki, ale to było dawno, 10/15/20 lat wstecz.
Moze i tak. No ja nie mam problemu z diagnozą i zawsze czuje podczas jazdy ze cos jest nie tak. Regeneracja wachacza to jakies 100zl (tak regeneracja bo nowe mniej wytrzymuja niz zregenerowane)i zazwyczaj pada dolny tzw "banan".

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Tak, przepraszam za błąd w pisowni, masz rację powiniennem napisać "wahacz". A jeśli chodzi o twoją wycenę to zależy ile kasujesz no i jak fachowo do tego podchodzisz, ale skoro klienci na ciebie tak często plują to myślę że powinienneś przemyśleć dlaczego tak jest. No chyba że wolisz kupić parasol ;)

Do góry Bottom