• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy już ruszyła wymiana opon ?

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Tak się zastanawiam czy już ludzie zaczynają wymieniać czy czekają na pierwszy śnieg. Jak to wygląda u Was ?
Lekki ruch w interesie już widać ?
Jakie macie mniej więcej ceny za usługi wymiany czterech opon do 15 cali. Stalówki/aluminiowe.
U nas w mazowieckim ( Płock) małe stalówki to 40 zł.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Sa u mnie maszyny itd ale dopiero jedno auto bylo spanikowane,narazie cisza,zapewne jak zwykle wszyscy czekaja na snieg i potem bum.

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Ja 3 sztuki zmieniłem, ale jestem nowy w interesie (od tygodnia). Już się bałem, że się spóźnię, bo w poniedziałek 2 tyg. temu bodajże śnieg przywalił w jeden dzień. Wtedy widziałem, że ludzie się rzucili zmieniać kapcie. Znajomy gumiarz mówił, że w ten konkretny dzień siedzieli do 21:00 i zmieniali, bo ludzie walili drzwiami i oknami.
Ale to był jeden dzień i znowu cisza, pogody plusowe, bezśniegowe.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
No w biznesie oponiarskim mozna powiedziec ze starzy wyjadacze cos zarobia bo i opone sprzeda i ludzie pojada bo od lat tam jezdza.
Tak jak u mnie to inna bajka,albo przy okazji cos wpadnie albo przy sezonie.Nie wyzylbym z tego.

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Śmiech mnie ogarnia bo od lat ludziom się tłucze do głów że to nie śnieg jest warunkiem koniecznym do zakładania opon zimowych tylko temperatura. Jak się utrzymuje w ciągu dnia około 7 stopni lub niżej to już powinno się przeskakiwać na zimówki. Ale ludzie są jak zawsze mądrzejsi i potem są sceny bij zabij kto pierwszy. Nerwy i krzyki a ty siedzisz po nocy.

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
W Krakowie stlówki 50 zł alu 70
Ja już zmieniłem 106 kpl na dzień dzisieszy opony i całe koła

awoj11

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Puławy
opon-market.pl
Sezon na zmianę opon powinien już być w trakcie, nie ma co czekać na śnieg, lato już nie wróci. Z tego co obserwuję, ruch w interesie jeszcze mały

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
w robocie pykne komplet na dzień lub dwa, ale z tym różnie bo też ruch znikomy, lub jak ktoś oddaje auto do roboty to przy okazji opony się wymieni. W lublinie widziałem gdzies reklamę wymiany opon od 39zł, mój szefo bierze chyba minimum 50zł za stalówki.

maniakierowania

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
ewypozyczalniawarszawa.pl
Wymieniłem w zeszłym tygodniu na luzie. Zdziwiłem się, bo kolejka do wymiany była już spora. Myślałem, że będę pierwszy (nauczony doświadczeniem w zeszłym roku), a tu ding dong zapobiegawczych było więcej. U mnie z zakupem 4 opon używanych 17 calowych Dunlopa, wymianą i "hotelem dla letnich" zapłaciłem 1.000zł. Znalazłem gumiarzy, którzy ściągają używki z Niemiec (w bardzo dobrym stanie). Zobaczymy po sezonie jak się sprawią.

<kaczor>

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Elbląga
jaka jest średnia cena za sama przekaldke całych kół?a ile bierzecie od wywazenia 1sztuki koła?domniewam ze przekładka 20zł a wyważenie 5/7sztuka

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Przekręcenie do 16" 20 zł pow 16" 30 zł za kpl.
Z wyważaniem 40 zł stal do 15" 50 zł pow 15"
Alu 50 zł do 16" pow 60 zł

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
U nas - Tychy
45 zł stal z wyważeniem
60 zł alu z wyważeniem
Rozmiary bez znaczenia.

C00li

Gaduła
Punktów
28
Miasto
Sopot
www.enjoydriving.pl
Śmiech mnie ogarnia bo od lat ludziom się tłucze do głów że to nie śnieg jest warunkiem koniecznym do zakładania opon zimowych tylko temperatura. Jak się utrzymuje w ciągu dnia około 7 stopni lub niżej to już powinno się przeskakiwać na zimówki.
Mnie śmiech ogarnia jak czytam o magicznych +7st.C - dlaczego nie 6 albo 8? Wszystko zależy od opony, ale letnia opona trzyma lepiej dopóki nie ma śniegu/błota pośniegowego. Na lodzie to ani letnia ani zimowa bez kolców nie trzyma. Te 7 stopni to tylko i wyłącznie bajka od producentów opon.

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Owe 7 stopni jest umowne. Chodzi o okolice 7 stopni i w dół. Logicznie rzecz biorąc przy niższej temperaturze opona zrobiona z mieszanki gumowej dostosowanej do wyższych temperatur będzie po prostu twarda i mniej elastyczna. Twarda guma ma mniejszy współczynnik przyczepności niż elastyczna bardziej miękka. W lecie jest odwrotnie. Jazda na zimówkach w lecie niczym nie grozi oprócz mniejszej stabilności przy wchodzeniu w zakręt (zbyt miękka guma "podwija się" zwłaszcza przy wyższym profilu, wyższym boku opony) oraz przyspieszonego zużycia opony. Po prostu opona zimowa przeznaczona do tego aby była elastyczniejsza w zimie będzie w lepie za miękka i łatwiej się będzie ścierać.

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Komplet kol z wywazeniem (calw kola bez przelozenia opon) czyli wymiana calych kol na felgach stalowych z wywazeniem 30 zl komllet a alu chyba 45 zl komplet ale zadko kto ma dwa komplety w alu :p

Do góry Bottom