• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy już ruszyła wymiana opon ?

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Ja biorę:
40 zł - przekładka + wyważenie - stal.
50 zł - przekładka + wyważenie - alu.
30 zł - wyważenie - stal.
40 zł - wyważenie - alu.
Jeśli dostawczy (z tych większych, jak kurierze itp..) to doliczam +10 zł do koła.
Wymiana zaworka stal - 2,50 zł/szt. - 10 zł kpl.
Wymiana zaworka alu - 3,75 zł/szt. - 15 zł kpl.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Hehe, pewnie tak ;)
A tak na prawdę chodziło mi oto, że w stalówkach w 100% zakładamy gumowe standardowe.., natomiast w aluminium zazwyczaj zakłada się te gumowe z nakładką chromowaną + nakrętką chromowaną :)

Maruj

Początkujący
Punktów
2
Poniedziałek i dzisiejszy dzień też u Was był taki nędzy?
U nas za wymianę wentyli bierzemy po 5zł od sztuki i 7zł jak jest chromowany wentyl.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
A jak się wychodzi na kupnie używanych opon w hurcie po 50 sztuk i późniejszą ich odsprzedażą ? Da radę na tym jakoś wyjść do przodu ? Używki można kupić już od 50-80 zł./sztuka

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Nikt Ci nie da za używkę więcej niż 250-300 za kpl z montażem i a dodatek chcą rękojmię

Maruj w poniedziałek wymieniłem 14 kpl a we wtorek 5 kpl
Za ciepło jest w Krakowie 15 stopni na plusie

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
panowie 2,50 za wymiane zaworka z demontazem koła z pojazdu noi trzeba tez odbic chociaz jedna strone.Za co ta cena????za sam zaworek?za sama wymiane + zaworek?Nie rozumiem.Wyjasnijcie.

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Wymiana kpl wentyli z zaworkami (4szt)u mnie kosztuje 10 zł przy wymianie sezonowej opon !!!!!!!!!!!
Natomiast jeśli ktoś przyjedzie z uszkodzonym wentylkiem to 15 zł (odkręcenie koła,wymiana zaworka przykręcenie koła) Oczywiście od jednego koła i wentylka

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Takie szybkie pytanko. Mały MAN, trzeba zdjąć odkręcić koło z samochodu przełożyć oponę wyważyć i zakręcić na samochód. Opona 235/75 17,5. Ile coś takiego u was kosztuje. Pytam, bo wygoniłem ostatnio kierowcę na taką wymianę i jak zobaczyłem fakturę to zwątpiłem :D

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Jakbym zapłacił 50-60 PLN, to bym się głupio nie pytał ;).

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
U nas min 4 auta dziennie na wymiane opon. 50 zl za wymiane kompletu stalowych, 60 za komplet alu. Przy zakupie kompletu opon u nas, wymiana gratis

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Ileż może kosztować wymiana opony w półciężarówce?
W Krakowie stówę. :) Przynajmniej w niektórych zakładach. Tak dokładnie to nie pamiętam kwoty, ale jakaś taka 96 - 98 PLN
Też się zdziwiłem. Na Miechowie, w zaprzyjaźnionym zakładzie po znajomości zapłaciłbym 45 - 50 brutto z fakturą. No to w Krakowie w niezaprzyjaźnionym i po nieznajomości spodziewałbym się tak do sześćdziesięciu normalnie. Siedemdziesiąt to już powiedziałbym że drogo, no ale przy stówie to muszę obejrzeć to koło, bo albo nabili tam przy wyważaniu 20 kg ołowiu, albo 200 g, ale odważnik był z domieszką złota ;).
Tak czy tak pomyślałem sobie że zapytam, bo wicie rozumicie..... może Kraków.... wielkie miasto..... a ja prosty cham ze wsi....:D
W każdym razie, mam wrażenie że chłopaki zdrowo przesadzili.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Zmieniałem ze trzy dni temu takie opony. Dwa przody czyli z wyważaniem zapłaciłem 150zł z fakturą... :mad:

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Cholera, no to może ceny tak poszły i niepotrzebnie się rzucam.

Marcinezzzz

SuperMechanior
Punktów
10
Hej, u nas w tym roku podwyzka cen o 10zl na komplecie tzn.
Stal 60 kpl
Alu 70 kpl do 16
Powyzej 16alu 80zl
Wymiana 4 wentyli to unas 20zl 5zl szt
Kpl nowych workow - 5zl
Wcale nie uwazam ze to duzo, biorac pod uwage ze trzeba zarobic na kolejne kilka mcy. Jak nie teraz zarabiamy to niby kiedy?

Panowie powiem wam tez co zaobserwowalem w sprzedazy nowej gumy, nie ustalajcie cen zblizonych do alledrogo.. Doklejcie przyzwoita marze na np. 15 po 50zl netto i montaz w cenie. Uwierzcie mi kto ma kupic ten kupi, ten co szuka najtaniej i tak zamowi z neta. Cencie swoja prace, to wszystko kosztuje caly rok, a nie tylko 2 miesiace.

Podam przyklad.
Kupjemy opone 1956515 za 150zl netto
Musimy sprzeda ja za okolo 240-250brutto, inaczej to sie zwyczajnie nie oplaca. Nie bede pisal dlaczego, bo kazdy normalnie pracujacy bedzie to wiedzial.

I faktycznie bumu w wymianach jeszcze w tym roku nie bylo, ale nie mozna mowic ze sezon sie nie zaczal. Pogoda,pogodą ale naprawde jest spora rzesza ludzi co zmienia opony nie na ostatnia chwile. Pytanie brzmi : Jak ich zdobyc ☺
Moim zdaniem to: czas (jak dlugo w jestescie w jednym miejscu), lokalizacja(blisko blokow) i cena (ani niska, ani wysoka) musi pomoc w zdobywaniu klientow.

Handel uzywka uwazam takze za udana inwestycje w tej branzy, jak ktos ma punkt sprzedazy i dobre kontakty, moze wiele w tym temacie zdzialac.

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Greghorn w mojej okolicy (Mistrzejowice)zapłaciłbyś ok 50 netto
Więcej się nie da bo duża konkurencja
Musiał trafić na drogi zakład
Jest taki KRAWAL co go ponosi z cenami przy ul.kocmyrzowskiej i jak ktoś już wjedzie do niego to kasuje szmaciarz ile wlezie

marysiao

Początkujący
Punktów
0
Miasto
gdynia
My z mężem jakieś dwa tygodnie temu wymienialiśmy opony na zimę. U nas lekko poprószył śnieg z deszczem i momentami było bardzo ślisko. Ale mam nadziej że na razie nie spadnie dużo śniegu.

Do góry Bottom