• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy konserwować podwozie?

Alfaromeoo

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich. Posiadam alfę 159 w sedanie 2011 rok. W grudniu pojawiła się lekka rdza z dwóch stron na progach którą wypolerowaniem. Czytam ze konserwacje podwozia powinno zrobić się przed zimą a na wiosnę wystarczy umyć auto z soli i syfu. Podpowie ktoś? Wiem że 159 ma problem z korozja czy prawdą jest to ze taka konserwacja może starczyć na 4 lata?
Dzięki z odp

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
No! Witam przyjaciela z taką samą szmatą :cool: i z tymi samymi przypadłościami... :bigtears: nie ważne kiedy zabezpieczysz... Oby dobrze wyschło wszystko i oby było dobrze zrobione... Wystarczy umyć.. tak tylko wracając do" dobrze zrobione" żebyś przypadkiem myjka nie zerwał tego zabezpieczenia :D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1103
Miasto
...Seksu i biznesu...
No pewnie że konserwować ...konserwacja to podstawa ...ja w swoim błotniki od wewnątrz wszystko zapodkladowalem dwa razy i na to Boll też dwa razy ..a z tyłu i podłogę to niewiem czy raptora nie zaaplikować ...
W golfie też będę się przymierzał cały spod zrobić...

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Raptora nie aplikuj. Raptor wody nie wyprze i jak ją zamkniesz nim to pięknie sobie podłoga zgnije. Najlepszym zabezpieczeniem farba okrętowa !

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Dziś miałem Jeepa na kontroli przed zakupem i kupujący był z gościem który zajmuje się terenówkami jak również konserwacją podwozia i prawidłowo żeby to zrobić na lata to się demontuje wszystko co jest pod spodem przykręcone, następnie piaskowanie, malowanie epoksydem :D koszt - 15000 zł spokojnie można wołać :D

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Piaskowanie, a później okrętówka (hempel epoksyd) malowany pędzlem i na to boll z dodatkiem gumy.
Dwa lata i jeszcze nic nie wyszło ;)

Załączniki

• 20200502_101339.jpg
    20200502_101339.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 14

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Dwa lata i jeszcze nic nie wyszło ;)
no to słaby efekt, trzeba mocno skopać robotę żeby po dwóch latach coś wyszło. Robiłem u siebie jeden próg 4 lata temu, robota w stylu wazzupa, pokrycie zwykły marketowy akryl w szpraju albo hamerajt z pyndzla i najtańszy baranek w szpraju, nic nie wychodzi jeszcze, a lewarek nie wpada. Ogólnie ta "farba okrętowa" wcale nie chroni specjalnie dobrze przed korozją, gdyby tak było tro po co malowałoby siew nią drewniane i laminatowe kadłuby? Jedyne do czego została stworzona i w czym się dobrze sprawdza, to zapobieganie przyklejaniu się skorupiaków do powierzchni.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Okrętowa czyli tak na zdrowy rozsądek nie puszczająca wody za swoją powierzchnię więc żeby nie korodowal samochód po nałożeniu : 1 musi być super suchy w miejscu malowania co by między powłokami nie robiły się ogniska rdzy i 2 zadna wilgoc nie moze się dostać od drugiej strony czyli od wewnątrz zabezpieczenia więc raczej jest to kwestia mało wykonalna..

spajuu

Początkujący
Punktów
2
Noxudol 900. Po półtora roku od konserwacji cały czas się lepi.
U mnie podobnie rok od konserwacji i piaskowaniu, a noxudol dalej jest elastyczny i próbowałem się go pozbyć z jednej nakrętki od amora... Nie ma opcji szczotką na wiertarkę pomimo starań nie schodzi dopiero jak ostrym śrubokrętem tarłem to w końcu się dobiłem do metalu. Więc jeżeli ktoś będzie chciał w przyszłości noxudolem konserwować to polecam okleić przed nakładaniem taśmą gwinty i nakrętki/śruby, bo potem będzie problem z jakimi kolwiek naprawami.

Do góry Bottom