• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy luzy na maglownicy mogą powodować ściąganie auta?

CyganBiałygan

Początkujący
Punktów
0
Witam,
mam taki dylemat, nie wiem co sądzić i co tu począć.
Pacjent to Golf IV ASZ 1,9 tdi 130@165 koni, strasznie kiepsko sterowalne jest auto tzn. byle nierówność, studzienka, czy koleiny i auto pływa, tak samo jak przyspieszanie jak idzie niuton na przednią oś to kierownica wariuje - tj. ściąga po prostu.
Taki pajacujący samochód jest bardzo niepewny i trzeba wciąż kontrować żeby był zachowany tor jazdy.
Samochód mam od ok 4 lat, na początku była seria - 130 koni i było ok, potem soft - minimalnie jak to zapewne bywa przy przednim napędzie troszkę go ciągnęło ale było zupełnie ok.
Natomiast od roku jest masakra, dopóki nie ma wysokiego biegu gdzie jest inne przełożenie to rzuca nim masakrycznie.
Oczywiście da się jechać normalnie jak jest gładka jak stół jezdnia i nie przyspiesza się gwałtownie.

Z rzeczy które były robione na przestrzeni lat:
- wszystkie tuleje wahacza przód : Lemforder pełne z S3/Cupry
- łączniki stabilizatora
- gumy stabilizatora
- drążki kierownicze w końcówkami - Lemforder
- amortyzatory Bilstein
- sprężyny Kyba
- z tyłu - tuleje belki

właściwie została tylko przekładnia, która to nie cieknie ale ma minimalny luz (podobno)
Pytałem na stacji kontroli to gość zalecał zrobienie geometrii - 2x była robiona, z resztą w golfie mk4 to tylko chyba zbieżność kół z przodu się ustawia (?)

Jak to mój kumpel mówi to auto jedzie jak takie rozjechane od szybkiej jazdy, no takie wrażenie jest - jakby po prostu geometria się rozjeżdżała jak tylko jest nierówność, nagłe przyspieszenie i moment duży itd.

I pytam właśnie wobec tego czy przekładnia może być tego powodem? fakt że luz jest niewielki ale może np na szarpakach tego nie widać ale np na drodze nierówność powoduje że się rozjeżdża całość?
A jest taka opcja żeby tak jak na skp pojechać na rolki na kanale i ktoś od dołu obserwuje i np nagłe przyspieszenie, tylko nie wiem czy te koła by nie wyskoczyły z rolki :D
Bo problem taki że stacjonarnie jak auto stoi to może nie być tego widać, poza tym może być tak że auto jedzie, napotka jedno koło nierówność i się rozjeżdża geometria ale nie wiem z jakiego powodu, skoro tuleje i zawias jest ok?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
luz na przekladni jak najbardziej moze powodowac plywanie auta , nic nie wiemy zas o kolach , i tym jak masz zrobiony program. sama moc maksymalna to nie wszystko , liczy sie tez jak tuner zrobil przyrost mocy. jesli jest tak gwaltowny ze na niskich obrotach moze korby pogiac to nic dziwnego ze auto sie zle prowadzi.

CyganBiałygan

Początkujący
Punktów
0
Nie no bez przesady tym bardziej że przez rok auto jeździło ok, więc raczej to nie kwestia tego że mocarny program, z resztą 160 koni to nie jest jakaś zawrotna wartość, tak ja myślę.
A co do kół to są chyba oryginalne fabryczne - 205/55 R16

Generalnie od programu minęło 2,5 roku - wiosna 2017, a ten problem z prowadzeniem jest od roku (?) a nasilił się najbardziej tak od pół roku.

Do góry Bottom