• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy mam sprawną skrzynię AF22 aizin

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Witam,
Parę dni temu wymieniłem silnik w vectra b z22se na używkę.
Astra bertone z której brałem silnik była na hamowni i miała moc 174KM i 273Nm.
Po przekładce silnika pojechałem swoją vectra na hamownie wynik 125KM i 147Nm.
Vectra ma teraz ciut wiecej mocy ,ale czy jest to normalne aby były takie straty na tym automacie?.
Vectrę odkupiłem w 2007r od wuja z Niemiec i z tego co wiem,to on ze skrzynią nic nie robił(nawet wymiany oleju w skrzyni nie było).

Auto ma przebieg 460306 kilometrów.
Panowie jest to normalne że skrzynia ma takie straty czy zwyczajnie się kończy i trza ją remontować?.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
637
Miasto
Okolice Krakowa
Człowieku, skąd w Z22SE wzięła Ci się ta moc i moment - 174KM i 273Nm?

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Człowieku, skąd w Z22SE wzięła Ci się ta moc i moment - 174KM i 273Nm?
Kolego ten silnik (zanim w tył bertony wjechał bus) był w remoncie.
W tym silniku są tłoki od silnika z22yh,dolot od ver.2.4,wyłączony programowo EGR,kolektor wydechowy 4.2.1,poprawiona głowica i ponoć całość była zestrojona.

Nawet po włożeniu tego silnika do VB czuć wyraźny przyrost mocy.Mnie dziwi to że jest taka duża różnica po między automatem a manualem.
Parę dni temu nawet dzwoniłem pytać się o remont mojej AF22 i rozbieżność cenowa jest spora.Od 1400zł do 5000zł. Bosch ,który rzucił cenę 1400zł twierdzi że jest tanio ponieważ jest to bardzo prosty automat,natomiast inne firmy znowu twierdzą ,jak się remontuje automat to wymienia się wszystko i nie da się zrobić remontu za 1400zł bo części kosztują więcej.
Jak Wy widzicie cenowo remont tej skrzyni?.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Zestaw uszczelek to chyba podstawa nie? Kosztuje około 700-800, regeneracja konwertera którego nie da się zweryfikować to od 500 w górę, robocizna to u mnie 2000 zł, gdzie olej i cokolwiek. Bosch za 1400 to ci może ją umyć co najwyżej

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Jak bym wiedział,że auto będzie jeździło lepiej po remoncie skrzyni to był bym w stanie wydać te 5 koła na remont.Auta i tak nie planuję zmieniać-lubię to auto.Mam tylko obawy ,że zrobię remont ,wydam kasę a mocy na kołach nie przybędzie.Ale z drugiej strony po między manualem a automatem wyszło 50KM straty więc jest jakaś szansa,że auto będzie ciut zrywniejsze?oczywiście nie oczekuję cudów.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Ja nie wiem jak ktoś hamował ten silnik ale dopóki nie zepnie lockupu w konwerterze po 4 biegu jak dobrze pamietam to skrzynia idzie w poślizgu i straty będą zawsze, po to nowe skrzynie spinają lockup od pierwszego biegu bo w zwykłym konwerterze nośnikiem momentu obrotowego jest olej który powoduje straty i cześć mocy idzie w gwizdek a nie na koła. Jeśli hamowany był na trójce jak manual to trzeba to mocno wyliczyć. Moj profesor z politechniki twierdzi ze to mało miarodajne.
Jadąc 120km / h uślizg pomiędzy wałkiem wejściowym skrzyni,a obrotami silnika powinien wynosić 30-100 obrotów na minutę max przy zmostkowanej przekładni. Da się to na skanerze zobaczyc

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Tzn,że mam podpiąć lapka i sprawdzić w czasie jazdy jakie obroty ma silnik a jakie dostaje skrzynia?.
Nie jestem pewiem,ale w AF22 chyba nie ma lockup ...

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
637
Miasto
Okolice Krakowa
Kwestia Lock-up'u to jedno, a kwestia realnej mocy to drugie. Nie wiem kto Ci podał ten moment obrotowy i moc, ale na pewno Cię zrobił w ch*ja. Wolnossące benzynowe silniki, które mają 4 zawory na cylinder zazwyczaj mają maksymalny moment obrotowy wynoszący w przybliżeniu 100Nm z jednego litra pojemności. Nawet silniki z topowych sportowych wersji ledwo tę barierę przekraczają o ile w ogóle. Praw fizyki nie oszuka żaden tuning. Ta moc też jest mocno dyskusyjna, bo Z22SE rzadko kiedy serię trzyma po tylu latach, a my mówimy o przyroście prawie 30 koni względem serii. Jakby jeszcze tam były jakieś ostre wałki to MOŻE byłbym w stanie uwierzyć, ale jeśli tylko dolot i wydech, to jak przybyło 10-15KM w górnych zakresach obrotów to już ogromny sukces.

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Kolego owszem,wiem że silniki Z22SE rzadko kiedy trzymają serię,ale ten silnik jest po remoncie-dodatkowo są włożone tłoki doprężające przez co kompresja wynosi 19.5-20bar.
Poza tym,nawet na necie piszą że w tym silniku można łatwo podnieść moc o 35kucy zmieniając jedynie dolot oraz wydech.

Tak że jeżeli ten silnik jest sprawny i trzyma serię,to wszelakie modyfikacje mogą w jakimś stopniu poprawić osiągi silnika.

Temat silnika odpuszczam,ponieważ aby poznać realną moc trza by go schamować na manualu.I tak ja wcześniej pisałem,po wymianie silnika czuć poprawę osiągów,czyli mój silnik tez mógł nie trzymać osiągów.

Ja mam zamiar skupić się na skrzyni ponieważ ta różnica po między manualem a automatem jest wg.mnie ciut za duża.Skrzynia wprawdzie działa poprawnie,ale nie mam pewności czy zmiennik,pompa czy tarczki będą kończyły swój żywot.

Mam jeszcze plan wybrać się na inną hamownię ponieważ na V-tech wyszło prawie 40KM straty(przy 5900rpm)

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
637
Miasto
Okolice Krakowa
Kolego owszem,wiem że silniki Z22SE rzadko kiedy trzymają serię,ale ten silnik jest po remoncie-dodatkowo są włożone tłoki doprężające przez co kompresja wynosi 19.5-20bar.
Poza tym,nawet na necie piszą że w tym silniku można łatwo podnieść moc o 35kucy zmieniając jedynie dolot oraz wydech.
Nie będę tego nawet komentował.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
xD
Automatyczne połączenie postów:

Ktos fajne bajki pisze :D

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
xD
Automatyczne połączenie postów:

Ktos fajne bajki pisze :D
Bajki?
Akurat to nie są bajki ,ponieważ bertone była przed remontem na hamowni jak i po.Po tych modach które zrobił kolega też auto było na hamowni .

Ale mniejsza oto.Mój problem nie dotyczy silnika a skrzyni automatycznej..Jedyny punkt odniesienia mam z YT jak tam VB V6 2.6 automat przyśpiesza od bodajże 60 do 90 km/h. .Szkoda że własciciel tamtego opla nie wziął go na hamownie.Jak bym wiedział ile mocy ma tamte auto to porównał bym ze swoim,bo może się okazać niepotrzebnie szukam dziury w całym i nie ma potrzeby u mnie remontować skrzyni.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
637
Miasto
Okolice Krakowa
@Jarzi, weź przestań, fizyka to bajki xD

Może był na hamowni u jakiegoś artysty co rysuje wykresy kolorowymi kredkami, tak żeby właściciel auta był zadowolony?

Jak już kolega @vikisb dodał link, żeby potwierdzić jaki ku*ewsko mocarny ma silnik, to pozwolę sobie przytoczyć kilka cytatów z tegoż to tematu.

"meserszmit zwróć uwagę, że w większości przypadków w UK,
założenie samego kolektora podwyższa moc ale obcina moment.."

"Większość twierdzi, wręcz euforycznie, że różnica jest bardzo wyczuwalna, chociaż nie widziałem żadnych pomiarów. "

"ja znalazłem kilka wykresów po zmianach
i nie dość, że max moment jest niższy to jest osiągany przy wyższych obrotach..
ostatni wykres, który widziałem miał jeszcze większą "dziurę" przy ok. 2,5 tys. obr"

"choć ostatnio nawiązałem kontakt z dwiema osobami, które nie były zadowolone z zmiany kolektora.."

Do tego gość, który najaktywniej się wypowiadał i zrobił wszystkie te mody o których pisałeś, nagle zniknął z tematu xD

Także temat do zamknięcia, skrzynia jest sprawna, ale hamownia nie xD

Do góry Bottom