• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy może ktoś rozszyfrować numer OE tego czujnika?

MagicInTheAir

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam,
czy może ktoś podać co widzi niżej na zdjęciu? jaki to numer?
Wg mnie to jest: 06A 905 377 B
ale pytanie czy jednocześnie nie może to być 06A 905 377 A?
Tylko jak dla mnie to tam są dwa brzuchy i to jest "B"
Kto ma dobre oczy? :-D
Chodzi o czujnik spalania stukowego, rozleciała mi się wtyczka w tym który mam w aucie i teraz nie wiem co zamówić.
To jest silnik 1,8T AGU (Golf mk4 1999) i niby wersja "B" to jest ta pasująca aczkolwiek w sklepie gość twierdzi że po nr vin wyskakuje mu wersja "A"
czujnik stuku.png
1000024704.jpg
1000024702.jpg

Ostatnia edycja:

MagicInTheAir

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
Czyli w sensie długość? ale jak to jest mierzone od czujnika do wtyczki? Czy sam przewód?
A może być tak że silnik 1,8 turbo AGU miał różne wersje i one nie działają zamiennie? bo co się stanie jak wsadzę "B", gdy oryginalnie był "A" inna amplituda, czułość i nie ruszy?

Bo teraz mam błąd 16711 - G61 sygnał za niski (P0327)
rozleciała się wtyczka w tym oryginalnym i nie da się za bardzo tego poskładać z powrotem bo się lasuje i rozpada w rękach.

Powiem szczerze zawsze myślałem że w obrębie jednego silnika w sensie kodu AGU, AUM, BAM wszystkie rzeczy są te same.
Tak jak diesle 1,9 ALH ma swoje graty ale takie same, a ARL ma inne ale też takie że kupuje w ciemno z ARL-a i wszystko działa a nie że ARL z 2001 jest inny niż ten z 2002...

MagicInTheAir

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
Ok tylko trochę się pogubiłem, bo ten czujnik jeśli chodzi o średnicę to są wartości takie jak moneta 5 zł albo 1 zł albo 2 zł, to raczej tam 16 cm nie będzie, prędzej 1,6 cm więc nie wiem jak tam mogłoby być że średnica to 165 mm?

20260825_152734.jpg

Jano123

Początkujący
Punktów
2
no głupi ja... rzeczywiście tutaj chodzi o długość przewodu... masz rację, te długości które Ci podaje pochodzą z ETKI nie wiem czemu pochrzaniło mi się z średnicą... ale w takim razie sprawa jest jeszcze prostsza, kolor wyznacza symbol na końcu,; B czarny, A brązowy... sorki za zamieszanie...
1787664683908.png

MagicInTheAir

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
Ok tylko trochę to też się nie zgadza w sensie - tutaj ktoś sprzedaje wersję "B" jest podane że AGU silnik ale podaje że to jest "brown" i wtyczka na zdjęciach brązowa, to dlaczego Etka podaje że czarna?

A jak to najlepiej zmierzyć? to się mierzy od początku czujnika do końca wtyczki czy sam przewód do wtyczki?

U mnie jest taki nr VIN: WVWZZZZ1JZXB....

tolus24

SuperMechanior
Punktów
87
Czujników spalania stukowego do Twojego auta są 4 rodzaje
- dwa z brązową wtyczką, 225mm i 235mm
- dwa z czarną wtyczką, 155mm i 165mm
Czujnik tylko oryginał i tylko w serwisie, bez znaczenia czy miejscowym czy ASO mającym konto na Alle... .
Żadnych zamienników czy oryginałów "za połowę ceny".
Chyba, że potem chcesz kolejne tematy na forach zakładać typu ...co może być bo... .
W ASO dobiorą Ci bez problemu, chyba, że używki chcesz szukać, to musisz być pewnym, że ten co masz jest odpowiedni.

Także, jak widzisz, mieć program, a go rozumieć i doradzać innym, to dwie różne rzeczy:).

Pokaż jaką masz wtyczkę.

Czy wcześniej nie było żadnych problemów i wymieniasz tylko, ze względu na uszkodzoną wtyczkę?

MagicInTheAir

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
W ASO nie ma części do tych silników, teraz są na topie TSI, a do 1,8 turbo części wyginęły z 10 lat temu, no chyba że jakieś ogólne to może coś jeszcze zostanie. Chce kupić używkę bo zamienniki to przede wszystkim inna numeracja i już w ogóle się nie połapie.
Poza tym jak mogą być 4 rodzaje? Dwa są chyba?
Bardziej chodzi mi o to na podstawie zdjęć wyżej jaki to dokładnie numer jaki mam u siebie i chce takie coś kupić np na olx..

Ponoć te czujniki rzadko wysiadają u mnie wtyczka się rozsypała i się rozłączyło, ale ciężko będzie to podłączyć z powrotem

Taka jest wtyczka
20260825_164639.jpg

tolus24

SuperMechanior
Punktów
87
Ostatnia edycja:

MagicInTheAir

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
No tak tylko jaki kupić do AGU skoro są 4? poza tym są też płaskie, brązowe "B" więc to się jakby nie zgadza..
Najlepiej kupić to co mam tylko nie wiem jak to sprawdzić, może przemyję ten plastik zmywaczem to wyjdzie co to za litera.
Albo..kupie dwie używki "A" i "B" i wtedy na czym auto ruszy to zostawie a to drugie odeślę :)

tolus24

SuperMechanior
Punktów
87
Pokaż mi oryginał z nabitym numerem i literą B i brązową wtyczką, jak ta Twoja/z Allegro.
Bo na tym z eBay, ja nie widzę numeru.
Czarna wtyczka, taka jak Twoja jest bez litery.
A brązowa półokrągła ma C na końcu no ale to widać po gnieździe.
Jest proste czy półokrągłe u Ciebie?
Nawet jeśli by wtyczki były w innych kolorach, a z tym samym numerem, to nie sądzę, że długość przewodu będzie ta sama.
No ale... .

Ostatnia edycja:

MagicInTheAir

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
No np tutaj sprzedają kolekcję gratów do 1,8T AGU (sterownik, przepływkę, przepustnicę itd.. i oba czujniki stukowe) i jest podane że jest to 06A 905 377 B z brązową wtyczką i wygląda indentycznie jak u mnie, tak mi się wydaje (tam leży na tym głównym zdjęciu obok przepustnicy i łapy silnika)

image (2).jpg

image (1).jpg

tolus24

SuperMechanior
Punktów
87
No ale widzisz chyba, że on ma przynajmniej dwa czujniki, a na zdjęciu z numerem nie widać wtyczki.
Poza tym, obydwie wtyczki są półokrągłe.
Zrób jeszcze zdjęcie gniazda u siebie, jak pisałem wyżej, bo jeszcze tu może być problem, bo ja zasugerowałem się tym, co w sklepie po VIN Ci dobrali czyli A i wtedy wtyczka kwadratowa.

Ostatnia edycja:

MagicInTheAir

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
No ale u mnie też są dwa, jest ten drugi ale siedzi w silniku i jego nie demontowałem

Gniazda czyli wtyczka żeńska?

taka jest:
7319940900_1787166756.jpg

a w ogóle to tak to wyglądało w aucie jak to zastałem całe uszkodzone:

5839297200_1787145158.jpg

tolus24

SuperMechanior
Punktów
87
Ale my rozmawiamy o jednym konkretnym ze zdjęcia.
Gniazdo kwadratowe więc i wtyczka kwadratowa, a w aukcji, którą podałeś są obydwie półokrągłe więc już chyba znasz odpowiedź.

Do góry Bottom