• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy można kupić jeszcze dobre części????

jojo1234

Nowy
Punktów
0
Witam, mam pytanie czy można ufać jeszcze temu co kupujemy w pudełkach?? Bo już może człowieka krew zalewać kupuje najlepsze co niby może, a okazuje się bublem. Przykład który ostatnio mnie spotkał zawór egr 1.3 jtd wiadomo lubią się psuć zresztą jak każdy EGR:), ale powracając kupiony nowy co prawda nie typowy chinol ale nissens z chłodnic znani więc jakieś zaufanie było.
Niestety jak się rozgrzał zaczął się blokować, no nic trudno trzeba kupić pierbiurga idą na pierwszy montaż przecież :). Założony wszystko pięknie jazda próbna ok, przegazówka na postoju i tu zonk zaślepka z tyłu zaworu postanowiła iść sobie na spacer:)) Czy można jeszcze kupić sprawdzone części albo kupujemy tylko pudełka z nazwą????

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Sworznie golf 4 lemforder robiony w Chinach wiadomo auto stare ale chcesz robić to na klasyka i pakujesz najwyższa półkę a tu china. Tarcze TRW w większości made in china. Jak zamawiam w zaufanej hurtowni i nie wiem co wybrać to mówię sprawdź ile tego sprzedałeś i ile miałeś reklamacji i wtedy wiem co wybrać

jojo1234

Nowy
Punktów
0
I tu jest największy problem, czasem nawet hurtownik nie wie bo dostawa nowa przyszła i pewność odeszła:(

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Nawet z aso w czasie pandemi części przychodzą bubel . Na 3 elektryczne pompy do vw jedna już w momencie wyciagnięcia z pudełka była nie sprawna .

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Padają napinacze z rozrządu …
Osłona przegubu z lobro , nawet opaski złe dali
Tak można mnożyć
Teraz mam sprzeglo z luka na tapecie …rok czasu przejeździło
Zastanawiam się ….czy klient sam sobie nie będzie kupował gdy naprawa będzie trwała od 2h w górę

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Padają napinacze z rozrządu …
Osłona przegubu z lobro , nawet opaski złe dali
Tak można mnożyć
Teraz mam sprzeglo z luka na tapecie …rok czasu przejeździło
Zastanawiam się ….czy klient sam sobie nie będzie kupował gdy naprawa będzie trwała od 2h w górę
Tez nad tym myslalem. Jest tylko jeden problem - w razie reklamacji 90% odpowiedzi to błąd montażu, wiec nawet jesli kluent sam kupi to nic nie zmienia...

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Będą sami sie szkolić i montować ….IC już takie zapędy swoich warsztatów miał.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Wszystkie firmy maja transport zewnętrzny ….taniej jest

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Na tyle mechaniki ile robię ,może nie tyle co inni ale również zauważam problem
Tj tragedia ,wyciągam z pudełka i już widzę że dana część nie nadaje się do montażu,trzeba oddać i tłumaczyć się jeszcze głupio dlaczego oddaje jakby to była moja/nasza wina że sprzedaja gownolit a my twierdzimy że tj smietnik.Nie wspomnę o częściach które posiadają jakąś wbudowaną elektronikę w siebie,nie wiadomo czy śmiać się czy płakać jak sonda lambda potrafiła przechodzić 3x dodanie gazu i umarła.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Ngk twierdzi, ze 70 % reklamacji sond jest bezzasadna
Uznają dla dobra klienta…..mechanik głupi nie wie
ze oddaje sprawna …

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Ja kupuję najtańsze, szansa na bubla taka sama, fabryka ta sama, tylko logo i cena inne. Ew tam gdzie się da używki fabryczne.

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Czujnik ciśnienia paliwa bosch nowy wadliwy. Czujniki ABS delphi 2 x uszkodzone, N75 jakiś tani zepsuty na wejściu. Przepływki Trafic tylko oryginał renault reszta nic nie warta. Czasem ręce opadają.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Jest problem nawet z ori czesciami
Miałem przypadek z "zabierakiem" koła zębatego wałka rozrządu T5 2.5 TDI, 5 razy kupiliśmy w ASO VW Berdychowski w Poznaniu i było ok a ostatni raz w VW Kulczyk Poznań i bubel, podkladka miała za mało diamentu na sobie i się przestawił rozrząd, dzień roboty w plecy

mati_0

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
7
Miasto
Niedrzwica Kościelna
motowarsztat.net
Miałem ostatnio rozmowę z klientem na ten temat ja wychodzę z założenia, że to nie nasza wina przecież to nie my produkujemy te części więc nie możemy kontrolować jakości. Tylko mechanik zły i oszust bo zamontował bubla... Okazuje się, że jakość już nie idzie w parze z ceną więc mamy patową sytuację. Nie wiem jak u was ale ja nie mam tego tak dużo mały warsztat ale zdarzają się pompy wody, łożyska, egr, czasem górna półka czasem china nie ma reguły. Mówię temu klientowi, że tego to już nie jestem w stanie upilnować i facet mnie rozumie ale bywa różnie. Przecież jak on (klient) zapłaci to wymaga i wtedy zaczynają się problemy.
Ja daję klientowi zawsze wybór jakie części montować jeśli chce china jedziemy z chiną, jak chce jakość leci górna półka i przy wpadce leci opinia niestety. Dużo gadania przy tym jest a robota się nie robi sama.

ps. oni to robią z myślą o sobie i o nas żebyśmy mieli zajęcie bo jak zamontujesz część która się nie popsuje to co będą sprzedawać a my co będziemy robić ale chyba już idą po cienkim lodzie...
Pozdro i jakości

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Najlepiej nie robić rozrządów i sprzęgieł

Mordor

Gaduła
Punktów
21
Kupione Sprzeglo sachs a na docisku logo sachs i blueprint

Załączniki

• B61D9AD6-D61E-49D8-88FF-5763A40D7AA1.jpeg
    B61D9AD6-D61E-49D8-88FF-5763A40D7AA1.jpeg
    1,4 MB · Wyświetleń: 50
  • 7A983E0F-F3C7-4D31-B85D-500C9E2A8E61.jpeg
    7A983E0F-F3C7-4D31-B85D-500C9E2A8E61.jpeg
    1,4 MB · Wyświetleń: 50

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Widocznie to przejściówka z godziny 200 albo okolic kiedy fabryka z sachs przestawia się na blueprint

Do góry Bottom