• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy mogę jeździć z takim filtrem powierza, czy zmienić?

essential

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Witam
Jak w temacie, czy jeździć z takim filtrem powierza jak na zdjęciu, czy warto go już teraz zmienić?
Przejechałem na nim ok 15tys, kupiony był rok temu.
Niby zalecają wymianę co 2 lata przy niewielkim przebiegu.

Dotyczy Toyota Corolla E15ES(A) 2008r 1.6 benzyna 91kW

DSC_1481.JPG

DSC_1478.JPG

Ostatnia edycja:

essential

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Czyżbyś jeździł po wioskach lub w okolicy jakiegoś wytwórcy smogu ? Super to on nie wygląda jak na wolno ssącą benzynę .

Najwięcej autko jezdzi po mieście, w ub
roku s7 byla w budowie i na tym filtrze przejechałem jakies 5 m-cy w warunkach budowy drogi, czyli piasek, kurz itp. Stąd też miałem wątpliwości, dlatego ten post

Zmień, majątku nie wydasz i o filtrze kabiny też pomyśl.
Juz zamówiłem filtry kabiny, powietrza i oleju. Dzięki i pozdro

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Ludzie co to za pytania? Majątek? Jakby nawet wyszło 200 zł za komplet filtrów to raz w roku to tragedia? Forum ma teraz pomagać w doborze i wymianie FILTRÓW? Poważnie?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Panowie, kartony są po to ,żeby było łatwiej oszukać klienta. Ja kupuje same kartony. Wrzucam do auta, kasuję za wymianę i następny proszę. Ostatnio nawet zainwestowałem w czarny ,,spraj" do malowania filtrów oleju.

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
Panowie, kartony są po to ,żeby było łatwiej oszukać klienta. Ja kupuje same kartony. Wrzucam do auta, kasuję za wymianę i następny proszę. Ostatnio nawet zainwestowałem w czarny ,,spraj" do malowania filtrów oleju.
Najgorsze w tym jest to że czasem czytają to ludzie z poza branży i potem przy piwie:
STEFAN- ty janek, ja to kiedyś czytałem na forumie mechanikowym że łoni to filtrów nie wymieniajom tylko szprajem malujom a łod nos kasę bierom jak za nowe, pierony nagłe, jasne, łogniste, siarczyste...
JANEK - a to pierony i złodzieje - a ja to ino oleju dolywom i filtra nie zmieniom

ps a filtr powietrza wystarczy ''przedmuchać'' kompresorem i będzie ;-) :)

Do góry Bottom