• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy trzeba rejestrować auto z Niemiec ?

AdrianKW

Początkujący
Punktów
1
Witam
Odnoszę się z problem na który nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Miał bym w planach ściągnąć samochód rozbitka z Niemiec ,moje pytanie brzmi o kwestie rejestracji i opłat z tym związanych .
W zamyślę docelowo auto ma być jako dawca części dla innego i aby nie płacić OC obowiązkowego czy muszę go rejestrować .? Czy tylko akcyza , podatek od kupna i czy w ogóle trzeba zapłacić ? Samochód nigdy nie będzie na drodze publicznej ani reanimowany. Jak to wygląda od strony prawnej by uniknąć najważniejszego oc ?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź, w internecie same " gówno " informacje na konkretnie ten temat.

AdrianKW

Początkujący
Punktów
1
Czyli po prostu : opłacić US i nic więcej .? Głównie mi chodzi o obowiązkowe oc ale jeśli do rejestracji wozu nie dojdzie to nie pójdzie , kwestia czy są za to konsekwencje lub noty prawne o wymogu rejestracji wozu zza granicy ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
A kto ci udowodni że przywiozłeś auto?

lotny

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Polska
zapomniałeś, że aby zarejestrować auto w PL musi on mieć ważne badanie techniczne, nie zarejestrujesz rozbitka, urzędas może wołać BT i co wtedy? nie ma tutaj sensu sprowadzać auta, płacić akcyzy, US, OC przełożyć części i oddawać na stację demontażu bo ta Ci może nie przyjąć bo będzie za dużo kg z auta wzięte albo policzą ci więcej za kg abyś dostał kwit od stacji, że zezłomowany

proponuję dogadać się ze sprzedającym, podać dane jakiegoś ruska z Doniecka, ich "państwo" nie jest uznawane międzynarodowo, sprzedający powie, że przyjechał lawetą, auto zabrał, pokazał paszport jakich pełno w necie i tyle, auto sprzedane, ja bym osobiście bał się kupić auto u Niemca, Francuza i go nie rejestrować w Polsce

myślałem, że w dobie cyfryzacji i obiegu dokumentów międzynarodowych jak ktoś zgłasza sprzedaż auta o VIN nr X np. we Francji to w PL urzędas otrzymuje takie info, że ten pojazd o takim VIN nabył np. obywatel Polski i wtedy po określonym czasie idzie pismo do niego czemu auto nie zarejestrowane skoro zostało przez niego kupione

jeżeli takiego systemu informatycznego o obiegu aut nie ma w całej UE to dla mnie trochę amatorszczyzna

edit: jest coś takiego jak czasowa rejestracja rozbitego auta ale to tylko na 30 dni, nie widzę ekonomicznego sensu kupić rozbitka legitnie

Ostatnia edycja:

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
139
Z niemiec jak kupuje się auto często nawet nie chcą umowy wypisać ,tam masz auto i dowód to Twoje auto .U nas masz umowę to zarejestrować nie chcą bo nie masz wszystkich ,bo ktoś nie przerejestrował i nie ma ciagłosci , kiedyś miałem chyba ponad 10 umów na jedno auto

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Z niemiec jak kupuje się auto często nawet nie chcą umowy wypisać ,tam masz auto i dowód to Twoje auto .U nas masz umowę to zarejestrować nie chcą bo nie masz wszystkich ,bo ktoś nie przerejestrował i nie ma ciagłosci , kiedyś miałem chyba ponad 10 umów na jedno auto
Dokładnie tak

darioon

Początkujący
Punktów
1
Kupujesz, przywozisz, tniesz, sprzedajesz częsci i zapominasz.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
579
Lepiej sobie zostawić tabliczki znamionowe w szufladzie. Zawsze możesz powiedzieć, że będziesz odbudowywał...taki projekt ;

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
579
Tylko @arni_poznań jak będziesz miał wcześniej wjazd na chatę z innego powodu i znajdą u Ciebie same tabliczki znamionowe z papierami. To tłumaczenia o ciekawym projekcie mogą nie przejść ;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Tylko @arni_poznań jak będziesz miał wcześniej wjazd na chatę z innego powodu i znajdą u Ciebie same tabliczki znamionowe z papierami. To tłumaczenia o ciekawym projekcie mogą nie przejść ;)
Chyba naklejki tej :) tabliczki to się stosowało kiedyś, czasami jeszcze są w Japończykach a jak odkleisz naklejkę to nie będzie wyglądać jak kiedyś, tutaj masz tutorial jak z tego wyjść

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Podepnę się pod temat, bo może autor już wie więcej i jak jeszcze tu jest to się wypowie.
Innych też zachęcam do odpowiedzi.

Mam kilka pytań
1. żeby zarejestrować się i licytować na copart.de trzeba prowadzić działalność ? Czy można jako osoba prywatna?
(W UK normalnie jako osoba prywatna zarejestrowałem się, licytowałem, kupowałem auta,a w .de z jakiegoś powodu moje konto nie zostało potwierdzone i nie mogłem licytować.)

2. Kupując w Niemczech auto czy to prywatnie czy na copart to trzeba od razu zgłaszać do wszystkich urzędów w PL że auto zostało kupione i sprowadzone czy mogę w jakiś sposób to zrobić gdy auto będzie już naprawione/ gotowe do rejestracji?

Do góry Bottom