• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy uczciwie mnie skasowano w serwisie za naprawę?

Kluskatch

Nowy
Punktów
1
Witam. Przesyłam zdjęcie faktury 612 zł za wymianę czujnika klimatyzacji. Dodam że przed tą naprawą ten serwis już wykonał raz "serwis klimatyzacji" za 150 zł tylko po to aby dobic czynnik 100g i sprawdzić czy działa (nie włączał się kompresor). Zamiast np od razu zostawić auto na naprawę, umówiliśmy się na kolejny tydzień gdzie znowu użyto te maszynę od serwisu i za nią skasowano. Czy zawsze trzeba zrobić to dwa razy? Q sam czujnik też na allegro widzę po 40 zł a nie 130. Czy te kwoty na fakturze są w miarę Ok? Musiałbym to wiedzieć aby ocenić czy warto w przyszłości do nich jeździć... Dodam to nie jest jeden mechanik tylko lokalny serwis z wieloma pracownikami (niestety), ale na Google wspaniałe oceny.
Dzięki za pomoc.

1000046584.jpg

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Wiesz czujnik czujnikowi nie równy, jeśli założyli czujnik dobrej jakości to ok, jeśli chodzi o pierwsze nabicie celem sprawdzenia działania to też jak najbardziej spoko, nie zostawili twojego auta na następny dzień bo pewnie mieli inne roboty w kolejce a na twoje poświęcili czas który mieli zarezerwowany, pewnie przyjechałeś na obsługę i okazało się że klima nie startuje :) niestety tak to działa, trzeba całą procedurę przejść żeby stwierdzić że coś tam jest popsute mimo że czynnik jest w układzie w poprawnej ilości.
Pozostałe pozycje myślę że są też poprawnie wycenione, no i finalnie działa to najważniejsze, okaże się za rok czy nie masz jeszcze jakichś nieszczelności, dobrze byłoby żebyś tam pojechał za rok nawet jeśli klima będzie działać poprawnie żeby ci odessali czynnik i napełnili, dowiesz się na ile jest szczelna. Niestety klimatyzacja to paskudny temat, jak już zacznie uciekać czynnik to trudno to zatrzymać za jednym podejściem, ja mimo że pracuję jako diagnosta klimatyzację też ogarniam jeśli trzeba ale bardzo niechętnie bo nie zawsze wszystkie nieszczelności wychodzą od razu i potem różnie to bywa.
Na szczęście przy autach klientów nie miałem jeszcze wtopy tylko w moich dwóch audicach walczyłem za kilkoma podejściami że szczelnością a i tak jeszcze z tyłu głowy ciągle jest niepewność

Kluskatch

Nowy
Punktów
1
Wiesz czujnik czujnikowi nie równy, jeśli założyli czujnik dobrej jakości to ok, jeśli chodzi o pierwsze nabicie celem sprawdzenia działania to też jak najbardziej spoko, nie zostawili twojego auta na następny dzień bo pewnie mieli inne roboty w kolejce a na twoje poświęcili czas który mieli zarezerwowany, pewnie przyjechałeś na obsługę i okazało się że klima nie startuje :) niestety tak to działa, trzeba całą procedurę przejść żeby stwierdzić że coś tam jest popsute mimo że czynnik jest w układzie w poprawnej ilości.
Pozostałe pozycje myślę że są też poprawnie wycenione, no i finalnie działa to najważniejsze, okaże się za rok czy nie masz jeszcze jakichś nieszczelności, dobrze byłoby żebyś tam pojechał za rok nawet jeśli klima będzie działać poprawnie żeby ci odessali czynnik i napełnili, dowiesz się na ile jest szczelna. Niestety klimatyzacja to paskudny temat, jak już zacznie uciekać czynnik to trudno to zatrzymać za jednym podejściem, ja mimo że pracuję jako diagnosta klimatyzację też ogarniam jeśli trzeba ale bardzo niechętnie bo nie zawsze wszystkie nieszczelności wychodzą od razu i potem różnie to bywa.
Na szczęście przy autach klientów nie miałem jeszcze wtopy tylko w moich dwóch audicach walczyłem za kilkoma podejściami że szczelnością a i tak jeszcze z tyłu głowy ciągle jest niepewność
Dzięki za odpowiedź!

Rys00

Boss regionalny
Punktów
98
Pomijając czujnik pozostałe pozycje mocno zawyżone
Serwis klimy, sprawdzenie klimy, diagnostyka klimy i robocizna klimy :)

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
nic nie zawyzone a tanio tez juz było i nie bedzie.
Nawiasem system klimatyzacji to jeden z najdrozszych systemow do naprawy.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1881
Miasto
Koszęcin
Tanio nie będzie. W tym roku wymieniłem sprzęgło dwumas i zamuliłem się podając cenę z przed roku. Facio zaraz rozpowiedział jak u mnie tanio a ja co dwa kroki zbierałem opierdol od innych kolegów po fachu

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Toteż mówię że naprawa klimatyzacji ma być dobrze a nie tanio bo to jest układ który nie wybacza błędów

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Tanio ,cieszyć się i polecać innym
Jak masz taniej na internecie to kup na internecie. On brał z lokalnej hurtowni na już a nie za kilka dni .Jak się czujnik zepsuje to też nie bd latał po internecie tylko udasz się do niego .
I co jak nie bd czynnika za rok ?
Przecież przez rok nieszczelności moze pojawić się kilka nawet .
Miałem takie klimy, że klienci twierdzili klima chłodzi tylko słabo a nieszczelności było ich 3 lub nawet 5 ...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ja w Volvo muszę sprawdzić ...nie uruchomiłem jeszcze bo...boje się.
Ja nabiłem kilka tygodni temu układ w audi nr1:) cholera wie jak długo to będzie trzymać ale azot trzymało pół roku więc jest nadzieja, nie chwaląc się po nabiciu działała lepiej niż kiedykolwiek bo z odpływu skropliny lały się ciurkiem taka różnica temperatur:D a tak naprawdę to klima działała może przez rok po zakupie? A kupiłem to auto w 2010 roku...

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1554
Przesyłam zdjęcie faktury 612 zł za wymianę czujnika klimatyzacji.

ale takie teoretyczne pytanie:
ktoś, coś, tutaj napisze, że przepłaciłeś. bo u niego to połowa tej kwoty.
i co? wrócisz do warsztatu i będziesz się wykłócał, pokazując forum mechanika na telefonie?

Rys00

Boss regionalny
Punktów
98
Tanio/drogo nie o to chodzi każdy ma swoje koszty i ceny , chodzi o to że gościu poprawiał po sobie i skasował 650

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
31
tanio drogo to pojęcie względne, sam sobie musisz odpowiedzieć czy za 600zł chciałbyś całe lato jeździć w upale, moim zdaniem w tych czasach płaci się za rozwiązanie problemu np mocno uproszczając adwokat napisze jedno pismo które rozwiąże Twój problem na 5 lat do przodu , ile jest warte takie pismo?

Do góry Bottom