• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy warto naprawiac?

Marcin_wujek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wroclaw
Witam,

interesuje mnie wasze zdanie na temat opłacalności naprawy oraz czy można ja wykonać tak aby później jeździło sie bez uszczerbku na bezpieczeństwie.

Co sadzicie o tym uszkodzeniu? Uważacie ze zawieszenie mogło strzelić? Czy rama mogla zostać naruszona?

Auto jeździ o własnych silach.

Znajomy powiedział, ze spokojnie można to naprawić (światła, klapa, zderzak, końcówka wydechu.) Twierdzi ze zawieszenie na pierwszy rzut oka jest cale. Niestety auto stoi za granica i nie mam możliwości obejrzenia go osobiście.

Przód jest cały.
Da sie orientacyjnie wycenić naprawę?

Focus st 2014

Będę wdzięczny za każdą opinie.

Ostatnia edycja:

Marcin_wujek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wroclaw
Auto miałoby być dla mnie a nie na sprzedaż. Dlatego zależny mi na opinii czy jest to groźne uszkodzenie i przy tym aucie(250KM) może wpływać na prowadzenie się auta. Ja wiem, ze w Polsce wszystko złożą do kupy i to sprzedadzą, ale kolejna sprawa to jak to później jeździe...

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
autko do uratowania kupujesz tylną klapę,tylny pas z komorą koła zapasowego ,zderzak ,lampy,tylna część ukł wydechowego, podłużnice tył raczej do wyprostowania ,błotniki tył do blacharza da rade no i lakiernik .Ukryte wady to przy naprawie .po mojemu min koszt naprawy z częściami 10tyś

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sama robota dobrego blacharza, ok 5tys, lakier ok 2-3, musisz sie liczyc z tym ze porysowany jest nie tylko z tylu. Czesci, RS ma inne amortyzatory, hamulce i inne zabawki z tylu, nie mowiac o wydechu. Przed zakupem warto obejrzec dach czy slupki go nie pociagnely do dolu, ja bym liczyl sama robocizne zbrojarza i blacharza na minimum 7 tys, dochodzi lakier i czesci. 15tys jak w morde strzelil. Oczywiscie mowie tu o naprawie ktroa nie bedzie wymagala uzycia dwoch wiaderek spachli zeby samochod mniej wiecej byl rowny. Pomijam takze mozliwe uszkodzenia opon, przewodow hamulcowych, elektrycznych z tylu, pekniecia zbiornika paliwa itd. Po rozebraniu moze sie okazac ze plyta podlogowa nie calkiem trzyma wymiar. Spore ryzyko ale jesli cena jest atrakcyjna warto ryzykowac:)

Marcin_wujek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wroclaw
Sama robota dobrego blacharza, ok 5tys, lakier ok 2-3, musisz sie liczyc z tym ze porysowany jest nie tylko z tylu. Czesci, RS ma inne amortyzatory, hamulce i inne zabawki z tylu, nie mowiac o wydechu. Przed zakupem warto obejrzec dach czy slupki go nie pociagnely do dolu, ja bym liczyl sama robocizne zbrojarza i blacharza na minimum 7 tys, dochodzi lakier i czesci. 15tys jak w morde strzelil. Oczywiscie mowie tu o naprawie ktroa nie bedzie wymagala uzycia dwoch wiaderek spachli zeby samochod mniej wiecej byl rowny. Pomijam takze mozliwe uszkodzenia opon, przewodow hamulcowych, elektrycznych z tylu, pekniecia zbiornika paliwa itd. Po rozebraniu moze sie okazac ze plyta podlogowa nie calkiem trzyma wymiar. Spore ryzyko ale jesli cena jest atrakcyjna warto ryzykowac:)

Dzieki za wypowiedz. Auto wyglada tak jakby stalo a ktos z niezlym impetem wjechal mu w tylek. Przod jest nieruszony. Jest to ST, wstepnie jak patrzylem to koncowka wydechu 1000, klapa(lotka) 1300, zderzak700 lampy z 1000. To juz mamy 4k. Auto jezdzi wiec jest szansa ze zawieszenie z tylu jest ok, jesli tak by bylo to odpadaja amortyzatory, hamulce itd. To auto jest na licytacji. Konczy za za kilka tygodni, zobaczymy na czym stanie. Chcialbym dac za nie 35k+ naprawa. mysle ze taka cena jest warta ryzyka, bo jesli wyjdzie naprawa to mozna byloby sie zamknac w 50k zl.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zapominasz o mnostwie drobiazgow jak listwy, mocowania, srodek bagaznika, pozaginane blotniki tyl wiec tam wyjdzie szpachlowanie. Jak zmiescisz sie w 65 to powinienes sie cieszyc. Druga sprawa, to wersja USA chyba, sprawdz dokladnie czy czesci europa pasuja do usa.

Marcin_wujek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wroclaw
właśnie dzwoniłem do serwisu Forda, niestety nie maja oficjalnych info na temat tego czy części europejskie będą pasowały do modelu z USA. Jeśli nie znajdzie się na to potwierdzenia to zbyt duże ryzyko zakupu wychodzi:/

Do góry Bottom