• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czyszczenie gwintu

Tomek 540zhg

Początkujący
Punktów
1
Witam może temat dość banalny ale mam sporo kleju do gwintów w połączeniu o ile zdjęcie z śruby nie jest kłopotem to w gwinicie wewnątrz elementu jest uciążliwe, czy prawidłowe będze użycie to gwintownika. W moim przypadku m8 czy mogę tak uszkodzić w jakiś sposób gwinty dodam, że wewnętrzne gwinty są aluminiowe i nie przelotowe.

Tomek 540zhg

Początkujący
Punktów
1
Zakładam, że gwintownik będzie tego samego rozmiaru, skoku i wkręcę go prosto . Wydaje mi się że lepiej będze przeleciec ostatnim gwintownikiem do wykończenia niż wkręcać na siłę śrubę w klej

Tomek 540zhg

Początkujący
Punktów
1
M8 skok 1,25 twardość śruby 10.9. Chodzi mi poprostu czy nie ukrusze gwinu w aluminium, ale skoro gwintownik będzie taki sam to powinno być git

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
chyba że sie zakleszczy to nie bedzie git

czysta śruba umoczona w oleju zrobi robote. zabawa gwintownikiem w aluminium to ryzykowny pomysł.

Ostatnia edycja:

Tomek 540zhg

Początkujący
Punktów
1
Powiem Ci wkręciłem palcami na początku gwintownik trochę wd i poszło bez problemu, Faktycznie jakby przekosił na początku to może być słabo.

chyba że sie zakleszczy to nie bedzie git

czysta śruba umoczona w oleju zrobi robote. zabawa gwintownikiem w aluminium to ryzykowny pomysł.
Właśnie, kiedyś miałem ale to były naprawdę małe gwinty M5 wkręciłem kilka razy po kleju może skosiłem chociaż wątpię. Skończyło się, że posypało się aluminium. Sprawę załatwily wkładki typu helicoli jakoś tak sprężynki naprawdę mocno trzymało. Wolę mimo wszystko unikać takich rozwiązań na ile to możliwe. Dziękuję za udzielone odpowiedzi w temacie.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom