• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czyszczenie układu spalania wodorem od zaworów po F.A.P

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wiesz może i masz racje ale na politechnice jakąś inaczej mnie uczyli a sam pamietam z termodynamiki z pasją liczyłem silniki ale to dawno było wiec pewnie teraz sie zmieniło

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Wiesz może i masz racje ale na politechnice jakąś inaczej mnie uczyli a sam pamietam z termodynamiki z pasją liczyłem silniki ale to dawno było wiec pewnie teraz sie zmieniło
Stary na świecie dalej angielski student rozpracował enigmę a Niemcy upominają się to czemu Anglicy kazali sobie zapłacić za obronę nieba nad ich Anglią przez polskich pilotów.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie mowiąć o tym że AK cała V2 przewieżli do Anlii , kiedys o tym czytałem .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
pisalem o V2 to zupelnie inna zabawka .
A po co mam uzupelniać ? termodynamika sie nie zmieniała

Autonagar

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
slawomirwlazlo.wix.com
Jakoś nie przemawia do mnie to " cudo ".......... Choć znalazłem ciekawy temat na ten temat .
http://gow.epsrc.ac.uk/NGBOViewGrant.aspx?GrantRef=EP/F025483/1
Witam
Długo mnie nie było , ciekawy artykuł ale to już historia, instalują już w ciągnikach "TIR" skrzynki wielkości nesesera , który dozuje wodór do silnika przez układ zasysania . Wstępne oszczędności ropy do 2 litrów na 100 km . To samo testują w osobówkach ale za duże wibracje i jest cofka płynów.

mundry

Nowy
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Autonagar to fachowiec, a od fachowca wymaga się wiedzy. Proszę poczytać co to jest piroliza (lub pyroliza jak kto woli). Na wszelki wypadek odpowiem: jest to konwersja termiczna (destylacja) substancji organicznej (C-H-O, C-H) w temperaturze około 400-600C w atmosferze beztlenowej (absolutnie bez tlenu). W wyniku pirolizy z materiału usuwa się wodór i zazwyczaj powstają: karbonizat (węgiel) lub inny mocno usieciowany materiał w wyniku usunięcia z jego struktury krystalicznej atomów wodoru i powstają substancje gazowe w tym głównie wodór, CO i ciężkie węglowodory kondensujące w temperaturze otoczenia do postaci tzw. smół. Trzeba zaznaczyć, że w nagarze silnikowym wodoru już nie ma, tak więc w tym przypadku z nagaru ma się zrobić CO (ale skąd wziąć tlen - w pirolizie jest on zabroniony) i jeszcze lepszy nagar. Zatem coś tu już jest nie tak z tym używaniem wyrazu "piroliza". Fajnie brzmi i niezła ściema dla tych co nie kumają wiedzy. Żeby to zadziałało (ta piroliza wg Autonagara) to musi być tlen lub powietrze w cylindrze, więc to już nie będzie piroliza.
Co do spalania wodoru w silniku to:
spalanie wodoru w silniku w dodatku w atmosferze wzbogaconej w tlen podnosi temperaturę spalania i podnosi średnią temperaturę silnika. Zatem uwaga na przegrzanie silnika. Student z polibudy policzy szybko, że temperatura spalania mieszanki H2:O2 w proporji 2:1 wzrasta do ponad 6000C. Normalnie temperatura płomienia benzynowego nie przekracza 3000C. Taki proces spalania wodoru w silniku nie może trwać długo - 1-2 minuty, bo inaczej silnik ulegnie zatarciu. Takie podniesienie temperatury po prostu wypali nagar, ale tylko ten, który jest sadzą, reszta się nie spali. A ta reszta to substancja mineralna NIEPALNA. Dużo tego się tworzy ze spalania oleju smarującego silnik. Tylko niech mi ktoś nie mówi, że jego silnik nie bierze oleju. Każdy silnik bierze olej po to, żeby gładź cylindra była smarowana. Potem ten olej jest spalany i w wyniku spalenia powstaje także popiół w postaci żużla. Na razie tyle, bo muszę nakarmić psa.

Ostatnia edycja:

Autonagar

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
slawomirwlazlo.wix.com
Witam mundry idziesz w dobrym kierunku, zapraszam na you tube : autonagar.pl tam możesz zobaczyć jak we wtorek "topiłem" kolejnego 2,3 dCi tym razem w Nissania NV400 .
Wiesz ja sam nie mogę zrozumieć dlaczego oni wszyscy odjeżdżają zadowoleni i nawet oleju nie muszą wymieniać po tych katorgach i tak już kolejny rok bez reklamacji.
Już niedługo zaczynamy wypalać w Koszalinie południe kraju jest również zainteresowane bo mają większe zanieczyszczenie powietrza.
Szukamy warsztatów partnerskich maszyna zwraca się szybciej niż klima i nie jest tak uciążliwa w obsłudze a pracuje cały rok .

Punktów
0
Miasto
Paryz
Witam,
Tez trudno bylo mi uwierzyc ze to dziala.
Mam Peugeot 307 1.6HDI, przebieg 230tys km.
Kupilem to auto nowe, wiec znam dokladnie jego historie.
Przy okolo 140tys km wymienilem uszczelki pod wtryskami i czyscilem zawor EGR.
Mieszkam we Francji, wiec nie bylo tanio.
Zadnych innych czesci nie wymienialem: mam oryginalne wtryski, turbo itp. FAP w moim modelu nie bylo.
Teraz znowu pojawila sie kontrolka check engine i "anomalie antipolution" (czyli problem w systemie czyszczenia spalin) i silnik wszedl w tryb awaryjny (brak mocy).

Auto oddalem do czyszczenia wodorem. We Francji takich warsztatow sa setki. Wybralem warsztat sieci ponizej, bo ich sprzet steruje zaworem EGR podczas czyszczenia (otwiera i zamyka go):
http://www.flexfuel-company.com/
Nie jest to zadna reklama bo nie ma ich w Polsce.
Cena uslugi we Francji okolo 65-80 euro.
Cena urzadzenia tej firmy okolo 10tys euro.
Tutaj porownanie kilku urzadzen innych firm:
http://www.flexfuel-company.com/wp-content/uploads/Comparatif-Decision-Atelier-0516.pdf
Proceder jest polcenay przez gazete motoryzacyjna AUTO PLUS we Francji:
http://www.flexfuel-company.com/wp-content/uploads/AUTOPLUS-ARTICLE-2.pdf

Silnik chodzi jak nowy. Wchodzi plynnie na obroty, wkreca sie plynnie do 5000 obr. Ma "kopa".

Nie szukam polemiki, nie dziwie sie ze ludzie sie boja sprobowac.
Z drugiej strony biorac pod uwage ze to isnieje od kilku lat zagranica i nie widzialem zmasowanej krytyki, dziwie sie ze jest to malo popularne w Polsce.
Oczywiscie serwisy marek nie sa tym zainteresowane. Wola wymienic podzespoly za kilka tysiecy niz zarobic "tylko" 200-300zl ;-)
W moim przypadku zadzialalo swietnie. Jestem ciekaw czy ktos inny korzystal i jakie ma doswiadczenia (bo z tego co widze na forum Ci ktorzy nie korzystali oczywiscie nie wierza w skutecznosc ;-)
Jestem w szczegolnosci ciekaw jaka jest skutecznosc czyszczenia FAP.

Pozdrawiam
Kris

Autonagar

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
slawomirwlazlo.wix.com
Witam Kris
Urządzenia , które sprzedaje w Polsce są w technologii francuskiej bo ten kraj ma największe doświadczenie w Europie w wodorowaniu silników. Na you tube : autonagar.pl możesz zobaczyć prezentacje zamówione przez warsztaty samochodowe w Polsce. Prezentujemy tylko najciekawsze silniki.
Co do czyszczenia DPF lub FAP to ten ostatni jest łatwiejszy w regeneracji bo nie wymaga tak wysokich temperatur jak DPF
czyli filtr suchy. Aby zabieg wypalania DPF/FAP był skuteczny jest kilka warunków . Komputer pojazdu musi inicjować wypalanie ,
brudna sonda, nieszczelny układ i komputer pokładowy nie dostaje sygnału do regeneracji filtra. Różnica ciśnień na filtrze nie może przekraczać 100/150 mbar przy przegazówce. 200/400 mbar i więcej oznaczają że to nie sadza do wypalenia blokuje przepływ tylko skrystalizowany popiół zatkał kanaliki filtra z racji wadliwej eksploatacji kiedy silnik ma 40-100 tyś km a kiedy takie objawy wystepują przy 200/250 tys km to znaczy że filtr skończył żywot.
PS.
Jak będziesz w Warszawie swoją 307 zrobimy wodorowanie promocyjne w ramach przyjażni francusko - polskiej

Do góry Bottom