• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czyszczenie wału korbowego

BoSubi

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Białystok i okolice-> Zagruszany
Witam. Panowie macie jakieś sposoby na czyszczenie wału korbowego po szlifie. Ja myję go zmywaczem i przedmuchuje ale zawsze przy skręcaniu potrafi jeszcze jakiś kawałek brudu wylecieć z olejem. A wiadome że mały opiłek może narobić biedy na świeżo składanym silniku.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Kiedyś jak robiłem to na druciku szatke przez otwór przewlekalem. Na polibudzie maja ultradźwiękowa nawet blok się zmieści. 2 tys usługa :)

BoSubi

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Białystok i okolice-> Zagruszany
Sam mam myjkę 30 litrowa ultradźwiękowa( komornik, polecam się jak bedziesz chciał coś wyczyścić to zapraszam) ale wał się nie mieści, skosem wkładając tylko ostatnie czopy mogę zanurzyc.
Dzięki za podpowiedz.
A może ktoś przerabiał temat z wybijaniem zaślepek kanałów olejowych? Wydaje mi się że na skosach przy zaślepkach jest najwięcej nagaru i brudu odłożonego przez lata. Plus do tego opiłki od szlifu.

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
zawsze wybijałem zaślepki wału i czyściłem i myłem dokładnie , oczywiście zaślepki się trochę się deformują jak były dostępne nowe to nowe ,jak nie to można było je wyrównać nabijając na nasadkę

Do góry Bottom