• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czyszczenie wtrysków bez demontażu

marcintetra

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skarżysko-Kamienna
Witam serdecznie Forumowiczów:) jestem tutaj nowy,mam na imię Marcin(przedstawiłem się w ogólnym) i mam wielką prośbę o podpowiedzenie mi w tytułowej sprawie. Chcę wyczyścić wtryski w moim Golfiku VI 2.0 TDI 140 kM z DSG ale tak bez ich demontażu - zakupiłem płyn Diesel Spulung firmy Liqui Moly i za pomocą systemu odłączonych rurek z filtra paliwa bezpośrednio tym środkiem zadziałać. Podobnie jak na tym filmiku
.
Tylko jako laik nie wiem gdzie podpiąć te dodatkowe rurki...podsyłam fotkę mojego silnika.
Bardzo proszę o konkretne wskazanie miejsc podpięcia. ^162CE73A4ED4071754A9A0A42F2C198A05FE819820BDB402FA^pimgpsh_fullsize_distr.jpg

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
na filmiku podłączył butelkę pod zasilanie pompy i powrót z pompy. Przy filtrze połączył zasilanie i powrót ze zbiornika , żeby się nie wylewało paliwo, bo pewnie auto z pompką elektryczną.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
no ale chyba pompa wys ciśnienia powinna być zasilana jakimś ciśnieniem ? zupełnie to nie jasne dla mnie

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
nie pomyślałem ;) chyba, że sama ssie ale wtedy brak pompki w zbiorniku i bez sensu przewody łączyć...

marcintetra

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skarżysko-Kamienna
Ogólnie jest to bezpieczny zabieg, płyn specjalnie od tego i do diesla ale sami widzicie że muszę konkretnie wiedzieć gdzie to podpiąć...siedzę na wózku i jako tako nie ma nawet jak popatrzeć dobrze pod maskę. Nie chcę także płacić mechanikom tylko z bratem to wymajstrować..

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
na filmiku był silnik z pompowtryskami i tandem sam zasysa a bywają wersje z pompką wspomagającą w zbiorniku. Ty masz CR. Pierwszy przewód od przodu to zasilanie pompy wysokiego ciśnienia , musisz go włożyć głęboko do butelki, drugi to powrót. Pozostaje kwestia czy mostkować pozostałe dwa. Jeśli nie masz elektrycznej w zbiorniku to bez sensu.

Do góry Bottom