• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dławienie silnika KIA Pro_Ceed 1.6

Dr8o

Nowy
Punktów
0
Witam
Mam problem z silnikiem w Kia Pro_Ceed 1.6 benzyna (2011r. G4FC). Od ponad roku dławi się najbardziej na zimnym silniku w przedziale 1500 do 2000 obrotów podczas przyspieszania (podczas postoju i dodaniu gazu wszystko jest ok) oraz troszkę mniej na rozgrzanym (przy włączonej klimatyzacji jest tragicznie). Ogólnie gdy już jest rozgrzany i jadę przy około 1500-2000 obrotów to mam wrażenie ,że silnik jakby pracował na 3 cylindrach (lekkie szarpanie). Jeszcze do tego dochodzą wyczuwalne drgania w środku na postoju na rozgrzanym silniku. Jeszcze co zauważyłem to jak zgaszę auto po długiej trasie i ponownie odpalę to obroty falują .Odwiedziłem wielu mechaników oraz byłem w ASO KIA ... Niestety żaden nie potrafił mi pomóc. Do tej pory był wymieniony rozrząd w ASO oraz sprzęgło i sprawdzili luzy zaworowe i stwierdzili ,że są dobre.
Wydechowy: 1(0.25) 2(0.30) 3(0.25) 4(0,30) 5(0,30) 6(0,30) 7(0,30) 8(0.25)
Ssący : 1(0,20) 2(0,20) 3(0,25) 4(0,20) 5(0,20) 6(0,20) 7(0,20) 8(0,20)

Od niedawna mam jeszcze problem z centralnym zamkiem... Często nie chcą się otworzyć drzwi od pasażera i zamknąć. Wczoraj jeszcze doszedł ten sam problem z zamkiem od bagażnika.

Do tego jeszcze sam wymieniłem : świece , wszystkie cewki , akumulator i została wyczyszczona przepustnica . Różne komputery były podłączane i zero błędów. Może przywrócenie ecu do stanu fabrycznego coś pomoże ?

Pozdrawiam

Dr8o

Nowy
Punktów
0
Nie było sprawdzane . Gdyby kompresja była dobra to co jeszcze sprawdzić przy okazji u mechanika ?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
A po czyszczeniu przepustnicy robiłeś resetowanie parametrów przyuczonych . Oprócz tego do sprawdzenia klapy w kolektorze ssącym oraz ciśnienie paliwa . Druga kwestia to 1500 obrotów dla wolnossącego silnika to za nisko ja wiem ze eko-nianka sugeruje niskie zmiany biegów ale raczej nie powinieneś schodzić z obrotami poniżej 2000 .

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
51
Hmm... miałem identyczny dosłownie przypadek i żaden błąd nie wyskakiwał ale u mnie przyczyną były cewki a ty mówisz że wymienione. Na jakieś lepsze czy raczej tani zamiennik ?

Dr8o

Nowy
Punktów
0
A po czyszczeniu przepustnicy robiłeś resetowanie parametrów przyuczonych . Oprócz tego do sprawdzenia klapy w kolektorze ssącym oraz ciśnienie paliwa . Druga kwestia to 1500 obrotów dla wolnossącego silnika to za nisko ja wiem ze eko-nianka sugeruje niskie zmiany biegów ale raczej nie powinieneś schodzić z obrotami poniżej 2000 .
Wszystko sprawdzone oraz zrobiony reset i nadal to samo.

Hmm... miałem identyczny dosłownie przypadek i żaden błąd nie wyskakiwał ale u mnie przyczyną były cewki a ty mówisz że wymienione. Na jakieś lepsze czy raczej tani zamiennik ?
Cewki wymienione na NGK czyli na takie same jakie były oryginalne (wymienione profilaktycznie bo myślałem ,że one są przyczyną). Mam pytanie odnośnie cewek . Czy wymieniając cewki trzeba wymienić jakieś przewody ? Bo może też to ma jakiś wpływ na przyspieszenie ?

Do góry Bottom