• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dźwięk "szurania, przekładania" podczas redukcji skrzyni DSG

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Witam,jestem tutaj nowy, przekopałem cały internet i nie znalazłem identycznego problemu, który mnie spotkał. Mam pytanie odnosnie skrzyni dsg 6-biegowej w passacie b6, problem polega na tym, że slychać jakby szuranie przekladanie czegos w momencie gdy auto wyłącznie redukuje biegi z 4 na 3 i z 3 na 2, trwa to dosłownie sekunde. Nie wystepuja żadne szarpniecia, zmina biegow odbywa sie plynnie, nie wchodzi w tryb awaryjny, podczas przelożen biegow rowniez jest wszystko wporządku. Czy tego typu zachowanie może powodowac przepracowany olej w skrzyni lub jego zbyt mała ilość lub co może powodować takie zachowanie?

Jokqer

Początkujący
Punktów
1
Stanisław dzięki za radę, ale idąc twoim tokiem "myślenia" ten post jak i całe forum nie miałoby sensu. Tak się składa że sam jestem mechanikiem, mam swój warsztat, ale nie znam się na DSG. Nie mieszkam w Polsce i jedyna rada jaka ci ktoś da w warsztacie w Danii to wymiana skrzyni na nową... Jeśli ktoś jeszcze ma tak świetne rady jak Stanisław to niech zachowa je dla siebie..

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
z tego co piszesz panie kolego , to te objawy raz sa a raz nie ma. dsg to dwa manuale w jednym wiec synchro 2 biegu - albo mechatronika siada

Do góry Bottom