• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Daewoo Matiz `dzwoni alternator

ferguson6600

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Garwolin
Witam,mam mały problem,w Matizie dzwoni alternator,przy zwiększeniu zapotrzebowania na prąd dzwonienie narasta,jak również podczas wilgotnej pogody. Pomyślałem od razu łożyska,kupiłem skf zamontowałem i to samo. Łożyska wymieniałem w lato,jak było ciepło to jakoś szło jeździć,ale teraz wilgoć to dzwoni jak czort. Czytałem w necie że może regulator napięcia,czyżby on był winowajcą,a może łożyska znowu do wymiany,może jakieś sugestie znawców tematu. Zapomniałem dodać że alternator to Valeo.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Jak dzwoni to odbierz i zapytaj o co mu chodzi:p
Na poważnie to najprędzej odpadł wentylator w wirnika i dzwoni...:)

ferguson6600

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Garwolin
Dzieki za info, na wyłączonych odbiornikach chodzi ciszej a jak włączę światła, ogrzewanie szyby tylnej to zaczyna dzwonić mimo tego że obroty te same,to raczej wentylek siedzi stabilnie,a jak myślisz z tym regulatorem,możliwe że to on?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Raczej niemożliwe. Możliwe jednak, że na wirniku są dwa wentylatorki- po obu stronach wirnika, może ten drugi...

ferguson6600

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Garwolin
Też tak myślę przecież to element jakby zespolony,a ten wirnik to przetestuję jak go rozkręcę,kurcze trzeba się kłaść na ziemi, brak kanału,a z góry nie da rady i jeszcze łapę od silnika trzeba odkręcać,ale myślę że to łożyska poszły ale tak szybko?

Do góry Bottom