• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Daf Xf jedno koło słabo hamuje

Mariusz070

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Okolice Rzeszowa
Witam!
Mam problem z Dafem Xf (ciągnik siodłowy)
Na moście jedno koło słabo hamuje (na przeglądzie wyszło że bardzo słabo)
Rzeczy które zostały zrobione to tarcze i klocki oraz został zregenerowany zacisk i siłownik.
Niestety to nic nie pomogło dalej jest tak samo( na zaciągniętym ręcznym i podniesionym kole z niewielkim oporem jestem wstanie kręcić piastą.
Co sprawdzić? co może być jeszcze przyczyną? zawór hamulcowy ebs?

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Bez ciśnienia w układzie jest zahamowane normalnie ?

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Jak na ręcznym nie trzyma to siłownik albo źle wyregulowane.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam!
Mam problem z Dafem Xf (ciągnik siodłowy)
Na moście jedno koło słabo hamuje (na przeglądzie wyszło że bardzo słabo)
Rzeczy które zostały zrobione to tarcze i klocki oraz został zregenerowany zacisk i siłownik.
Niestety to nic nie pomogło dalej jest tak samo( na zaciągniętym ręcznym i podniesionym kole z niewielkim oporem jestem wstanie kręcić piastą.
Co sprawdzić? co może być jeszcze przyczyną? zawór hamulcowy ebs?
Regulacja działa prawidłowo w zacisku? Tłoczki ile wychodzą jak spojrzysz na zacisk bez klocków?

Mariusz070

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Okolice Rzeszowa

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Jak można regenerowac siłownik? Co najwyżej membranę od noznego wymienić... Pewny jesteś co do naprawy zacisku? Jeśli tak to sprawdź ciśnienie jakie idzie na siłownik... Jeśli to samo co na drugi to zakładaj inny silownik

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Jak bez wiatru nie hamuje to wina siłownika/zacisku. Jak nie potrafisz określić sprawności tych elementów mozesz zamienić silowniki z lewej na prawą...

Nie znam dobrze dafa ale tam nie ma co regulować. Cofasz zacisk do końca zmieniasz co trzeba i po kilku hamowaniach sam sie "ułoży" do pozycji roboczej.

Mariusz070

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Okolice Rzeszowa
Dzięki panowie za pokierowanie ;)
Siłownik był wymieniony na regenerowany(ze starego syczało powietrze) zacisk natomiast został zregenerowany a nie wymieniany.
Jutro spróbuję bez powietrza czy zahamuje( odkręcę nawet przewody powietrzne od siłownika) jeżeli to nie pomoże zamienię siłowniki, a jak to dalej nie pomoże to rozbiórka zacisku.
Jutro dam znać co i jak

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Dzięki panowie za pokierowanie ;)
Siłownik był wymieniony na regenerowany(ze starego syczało powietrze) zacisk natomiast został zregenerowany a nie wymieniany.
Jutro spróbuję bez powietrza czy zahamuje( odkręcę nawet przewody powietrzne od siłownika) jeżeli to nie pomoże zamienię siłowniki, a jak to dalej nie pomoże to rozbiórka zacisku.
Jutro dam znać co i jak
Ja cofam o jedno kliknięcie

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Grzechotka jest w układzie bębna. Na tarczach jest samoregulator

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Bez powietrza ma być koło zahamowane, tak samo jest jak ręczny zaciągniesz, chyba że masz przewody źle powietrzne podłączone.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
( cofnięcie o 3 kliknięcia)
Ja cofam o jedno kliknięcie
Aj tam... jedno, trzy.... Ja na oko.... ustawiam tak żeby koło się swobodnie się obracało na odpuszczonych hamulcach. Nawet jeśli będzie za słabo podciągnięte, to przy sprawnym samoregulatorze po pięciu naciśnięciach samo się podciągnie.
Jak można regenerowac siłownik? Co najwyżej membranę od noznego wymienić...
A chcesz się może założyć że da się zregenerować cały siłownik, a nie tylko membranę od nożnego? Tylko trzeba mieć odpowiedni sprzęt specjalistyczny (młotek, przecinak, spawarkę, dwie sztachety od płota i pół litra płynu do płukania gardła:D:D) , co przy dzisiejszych cenach nowych siłowników "SORL-a" jest najnormalniej nieopłacalne.
Tylko gdybyś się chciał zakładać, to najpierw składasz zastaw u Miśka, bo po zakładzie o ząbek na rozrządzie nie jesteś dla mnie wiarygodnym partnerem do zakładów.;)
zacisk natomiast został zregenerowany
Co to znaczy?
Regeneracja zacisku to wymiana wszystkich bebechów; tulejek, samoregulatora, tłoczków, prowadnic.....
A podejrzewam że u Ciebie, regeneracja, sprowadziła się do wymiany tulejek i prowadnic.

Ostatnia edycja:

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
W tym silowniku to sprężynę może wymienic i nic wiecej prócz membran tam nie znajdzie.

Kiedyś z ciekawości rozpolowilem siłownik i na szczęście nie dostałem w czapkę :)

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Kiedyś z ciekawości rozpolowilem siłownik i na szczęście nie dostałem w czapkę :)
A było się uczyć języków?
Pisze przecież na siłowniku jak byk że "WARNING" i żeby nie "OPEN-ować" bo w środku jest jakiś "SPRING" i może zrobić kuku;):D:D:D
Osobiście nigdy nie rozbierałem tej części ze sprężyną. 15 - 20 lat temu zawoziło się takie siłowniki do firm specjalizujących się w takich tematach i brali za to konkretne pieniądze bo coś mi się kojarzy kwota w okolicach 5 stówek. Tylko wtedy nie było tanich chińczyków. W tym momencie niektóre siłowniki można poniżej 2 stówek kupić - oczywiście w wersji z ręcznym, bo bez ręcznego to już za 50....

A co do tematu to autor najprawdopodobniej ma problem z zaciskiem; albo nie umie go wyregulować, albo coś w środku zacisku poszło. Raczej mało prawdopodobne żeby coś innego jeśli nie ma i ręcznego i nożnego. To dwa niezależne układy.
Ewentualnie problem przy składaniu. Miałem raz tak w MAN-ie, że przy skręcaniu siłownika z zaciskiem, trzpień siłownika (ten paluch taki) nie trafił w odpowiednie miejsce w zacisku, tylko poszedł gdzieś na bok.... Trzy razy gnoja rozkręcałem i skręcałem, zanim doszedłem o co chodzi. Ale to dotyczyło przedniego siłownika - jakoś tak się menda układała że trzeba było go delikatnie naprowadzić przy montażu...

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
my tym zestawem regenerujemy zaciski. No chyba że łancuszek palną to już trzeba zacisk rozkręcić.

Załączniki

• 14943227799251681390297.jpg
    14943227799251681390297.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 23
  • 1494322847769622524102.jpg
    1494322847769622524102.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 23

Mariusz070

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Okolice Rzeszowa
Dziękuje za zainteresowanie tematem :) Dafik już naprawiony, winny okazał się zacisk był źle zmontowany( samoregulator nie trafił w ząbki i nie dociągał hamulców)( zacisk typu KNORR)

Do góry Bottom