• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Delikatne syczenie pod deska,klima.

• Thread starter henex1980
  • Rozpoczęty
H

henex1980

Pół roku temu zmieniłem parownik pod deską rozdzielczą. Po wymianie wizyta w serwisie, nabicie azotem 2 dni później powrót na zegarach trzyma cisnienie. Wygląda to dobrze, próżnia 20min. Nabijamy klimę. W końcu działa. Jakiegoś czasu coś mnie zaniepokoiło. Nie wiem kiedy to się pojawiło ale jak dobrze sie nasłuchuje i dmuchawa dział na minimum to słyszę cyklicznie co minutę jak pod deską słychać delikatne ssss przez 5esk i cisza i tak na okrętkę. Jest teraz chłodno ale klima raczej dobrze chłodzi. Czy to nie jest czasem praca układu tzn zaworu rozprężnego? Wypowie sie ktoś?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
982
Miasto
PGS
Jak kolega wyżej napisał.... mało czynnika .

H

henex1980

Tylko ze klima chłodzi poprawnie. Póki co. Byłem na serwisie klim gdzie ostatnio uzupełniłem czynnik po wymianie parownika i jakis koleś stwierdził ze samo sprawdzenie ciśnienia w układzie nic nie mówi i trzeba ponownie odessać gaz i wtedy wyjdzie ewentualny brak.

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
tak, i ma rację, ale przed nabiciem i szczelnością dobrze by było też obejrzeć cały układ a w szczególności skraplacz i połączenia, ew dodać kontrastu , jest za mało czynnika, dobrze by było wiedzieć jeszcze jakie ciśnienia pokazuje i ilość oleju dodanego do czynnika.

H

henex1980

Ten delikatne syczenie trwa kilka sekund. Cyklicznie co minute. Trzeba sie dobrze wsłuchiwać przy desce rozdzielczej. Jak zmieniłem parownik i oringi jeździlem 2 dni z azotem. Zero spadku na zegarał. Gosc mów szczelne. Można nabijac. I co. Wyglada na to że nie szczelne? Rece opadaja.

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Jak to jeździłeś z azotem ? Auta nie powinno się wypuszczać z garażu na azocie, na pewno jest za mało czynnika.

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
" 2 dni.Klima była wyłaczona. "

Auta nie powinno się wypuszczać z garażu na azocie.

H

henex1980

Masz racje. Osuszacz jest integralny z chłodnica. Co w związku z tym? Stawiasz na kolejną nieszczelność która wyszła po drodze?.nie ma teraz kiedy i powiem nawet ochoty znow babrać sie ta klima. Dość sie osiedziałem przy parowniku. Jaki jest związek starego osuszacza z opisanym problemem? To syczenie naprawde jest ciezkie do wychwycenia i trwa kilka sekund po czym cisza i tak nonstop. Kompresor startuje klima na moje oko działa.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Może napisz jakie masz auto to będzie chociaż wiadomo czy masz dysze czy zawor

H

henex1980

3 strefy, 2 nagrzewnice. 2 zawory rozpręzne. Mazda cx9 2008r

Kiniusz

Początkujący
Punktów
1
nieszczelność prawdopodobnie na przewodach idących na tył pojazdu

H

henex1980

Teraz zagadka. Przy robocie z rozrządem był ściągany gaz i w układzie było 630gr. Układ ma 670-690gr. Mówicie o ubytku wskazując na to wspomniane ciche systematyczne cykliczne syczenie po kilka sekund. Czy ubytek 40-60gr może dawca takie objawy? Wczoraj wracałem autem i czynnik jest uzupełniony s syczenie jak było tak jest. Gość wyłapał że miejsce naprawy rurki jakie nauki miejsc na początku roku niby ok ,spawy zrobione dobrze ale oring w złym stanie bo za mocno skręcili. Wymienił go. Wieczny problem z ta klima. Będę obserwował teraz co się będzie działo bo wygląda że ten model tak ma.

Fuzi85

Uczestnik
Punktów
11
Miasto
Poznań
Myślę, że winny jest zawór rozprężny. Polecam wymianę i obserwacje co się będzie działo.

Do góry Bottom