• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

delphi 2015 program do diagnostyki

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Cos wymysla madre glowy. Jak nie to ludzie beda wyrzucac 5 letnie auta na zlom. Dojdzie do tego ze bedziemy jezdzic starymi autami. A jak bedzie wojna to sie zaszlachtuje wszystkich zachodnich pajacow. A tak na serio to powycina sie np dla siebie 80 procent bledow z mapy i auto bedzie latać

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
610
Miasto
Podkarpacie
W grupie fiata po 2017 nie da się odczytać błędów itd. poprzez obd2 . By to zrobić musisz wpiąć się w can przy sterowniku . Nowy Gateway blokuje wszystkie interfejsy prócz oryginału :( Mam na stanie 12 oryginalnych interfejsów (to nie żart i sam się dziwie jak do tej ilości doszedłem) i jak klient przyjeżdża podłączyć nowszą furę gdzie nie da się użyć z hakowanego oprogramowania to słyszy " cena XX euro (zależne od marki) + 50 zł dla mnie " . Jak akceptuje to robię doładowanie karta kredytowa i podłączam a jak nie akceptuje to papa . Trzeba klientów przyzwyczajać ze podłączenie pod kompa nie będzie kosztowało 30 zł tylko 30 euro tak jak zagranicą . A większość zhakowanego oprogramowania pochodzi z zagranicy i od kiedy prawie wszyscy producenci wprowadzili dostęp na godziny w bardzo przystępnej cenie jak na zagraniczne warunki przestało się im chcieć siedzieć nad złamanie zabezpieczeń .

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Cos wymysla madre glowy. Jak nie to ludzie beda wyrzucac 5 letnie auta na zlom. Dojdzie do tego ze bedziemy jezdzic starymi autami. A jak bedzie wojna to sie zaszlachtuje wszystkich zachodnich pajacow. A tak na serio to powycina sie np dla siebie 80 procent bledow z mapy i auto bedzie latać

Na złom, bo nie da się połączyć chińskim klonem? Nie wiem w jakim świecie żyjesz, ale musi tam być ciekawie.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Zalozmy ze szrot z nad sekwany po 12 latach bedzie warty caly ch.j a trzeba bedzie płacić fure kasy za naprawe i co wtedy. Szybko ludzie odwroca sie od marki. A ta marka ktora zostanie przy tanich częściach i naprawach wyplynie.( czytaj VAG). U mnie w okolicach co drugie auto to audi. Tylko biedacy jezdza scenikami

W moim powiecie jest 600 firm transportowych najwiecej w polsce. Ludzie maja szmal i tylko porsche audi Q7 i inne niemieckie auta. A renowki kupuja w salonie swoim babom zeby zakupy mogly wozic. Opli to mozna na palcach liczyć.

Dziobak

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Londyn
bmerc.co.uk
Ja kolego kupilem AutoComa do 2016 razem z laptopem i Auto Datą i Tollerance tez było w pakiecie za 150£ .

jagoor

SuperMechanior
Punktów
53
Miasto
Olkusz
A ja powiem tyle od siebie
Ryżowe klony działają prawidłowo tylko z wersją 2013.3 i 2014.2.2 są to ostatnie wersje programów które działają prawidłowo wersja firmware max 1430
Cała reszta to 1 wielkie oszustwo zerujące na tym ,że brakuje nowszych roczników i ludzie potrzebują aktualizacji i chętnie za nią zapłacą
Dochodzi do sytuacji ze samochody które działają prawidłowo ze starym softem z nowym się nie komunikują
Ważne jest aby uaktywnić w starym sofcie dodatkowe licencje to one nam dają możliwość kodowania wtryskiwaczy nagrywania danych na kartę albo dodatkowe funkcje w ropniakach
Ważny tez jest sprzęt moim zdaniem tylko płyta V1 działa jakoś przyzwoicie

Polecam i tak zakup oryginału który jest coraz tanszy i poza obsługą nowych samochodów daje spokojny sen, ostatnio był w promocji za 4600 brutto
Nowy oryginalny soft to teraz jest już zupełnie coś innego niż ten który był w roku 2014 i dalej pracuje w klonach
wiem bo używam ori i mam porównanie.
Niedowiarkom proponuje mały eksperyment
Odszukajcie na liście w swoim nowym 2015 2016 2017 sofcie dla klonów toyotę yaris z 2013 i spróbujcie się z nią połączyć :)

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
jagoor stawiam flaszkę za chec pisania,poprostu nie chciało mi się tego pisać tyle co ty i zakładałem że wiara się domyśla ale dobrze że wyjasniles jak to działa kompletnie.

Dziobak

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Londyn
bmerc.co.uk
Płaczecie panowie .Zawsze bylo dobrze to i teraz bedzie .Polak zawsze znajdzie jakies rozwiązanie .

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
A co tu plakac. Kupi sie oryginalny sprzet i tyle. Nie tylko gryfowie na tym śmietniku maja kase. Ja kupilem teraz za 9.5 tys JD fejsa to i inne tez kupic da sie

A delfin to zawsze byl szajs i nie ma co nad nim plakac

Ostatnia edycja:

jagoor

SuperMechanior
Punktów
53
Miasto
Olkusz
Choć Polak to cwana bestia to w tym przypadku nie jest to taka prosta sprawa .
Zabezpieczenia w nowym Delphi to mistrzostwo świata i wiele wody upłynie i niejedna kobieta w ciąże zajdzie zanim ktoś to ruszy.
łatwiej było by napisać nowe bazy do starej wersji niż odbezpieczyć i prze-kompilować te z nowej
Zresztą widziałem ,ze już się ktoś się w to zaczął bawić niejaki hex2stuff aczkolwiek to jak na razie bardziej sposób na biznes niż coś co działa
bo przecież ważne żeby nowe samochody były na liście, a to ze brak komunikacji to już mniej istotne :) ważne ze somsiad zazdrości

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
610
Miasto
Podkarpacie
Jaka przyszłość . 40 % warsztatów wciągu 20 lat zniknie z powierzchni ziemi . Tych których teraz stać na nowe samochody dalej będą kupować nowe samochody tu się nic nie zmieni . Problem będzie miała biedota która jeździ teraz szrotami oraz handlarze który zajmują się sciąganiem takich szortów . Ponieważ części do nowych samochodów są skomplikowane oraz drogie to auta o wartości poniżej 10-15 tys. zł będą złomowane bo naprawa ich będzie nie opłacalna .
Diagbox10 - Żadna marka nie zostanie przy tanich częściach i naprawach bo to się dla marek nie opłaca .
Jeśli wszystkie pójdą w tym kierunku to nie będziesz miał wyboru i albo będzie plakat i płacił albo pomykał rowerem . Jak byś nie zauważył to trwałość samochodów przez ostatnie lata drastycznie spada i będzie spadać . Samochody są teraz projektowane dosłownie na maksymalny przebieg jaki dostaje się gwarancje . A VAG obecnie to najgorsze ścierwo . Nie dość ze sypie się jak domy w Afganistanie to części są prze drogie . VAG był dobry do 2005 roku .
Obecnie alternatywa jest kia lub dacia . Nie są to marki prestiżowe ale dzięki niskiej awaryjności , tanim częścią oraz niskim kosztom naprawy są alternatywą dla VAG'a . Ciekawe tylko kiedy pójdą w ślady VAG'a .

Dziobak

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Londyn
bmerc.co.uk
Snap-on Modis Ultra czy
Launch x431 pad II
ktory byscie wybrali ?
Dodam ze snap-on ma wbudowany oscyloskop .
Chce kupic co uniwersalnego .

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Od jakiegos czasu prowadze warsztat w UK moze to inne realia ale Polska tez do tego szybko dojdzie. Tutaj samochody starsze niz 10 lat to zlom ktory systematycznie jest eliminowany poprzez podnoszenie oplat i dosc rygorystyczne badania techniczne.
Nie jednokrotnie zdarza mi sie wyceniac naprawe po takim przegladzie i czesto przekracza ona wartosc auta. Owszem jest i bedzie nadal grono uzytkownikow takich samochodw jak i warsztatow czy garazowcow ktorzy to beda naprawiac. Jeszcze troche wody uplynie zanim znikna ale wkoncu to sie stanie. Taki jest ogolnoswiatowy trend ktory naszego kraju tez nie ominie. Diag online juz jest i bedzie tego jeszcze wiecej bo wszyscy producenci do tego zmierzaja tylko niektorzy albo nie maja o tym pojecia albo nie dopuszczaja do siebie mysli ze to sie dzieje naprawde i wmawiaja swoim klientom ze panie te nowsze auta to tylko serwis.
Czesto odwiedzaja mnie samochody z rocznikow 2014+ i nie wyobrazam sobie podejsc do takiego auta z klonem Delphi.
Czesto tez miewam telefony od innych mechanikow ktorzy mysleli ze majac Delphi z krainy ryzu moga wszystko czy moze przyjechac na komputer bo delfaj jednak tego nie zrobi.
Nie mowie tutaj o jakich mega sprawach typu adaptacje,kodowania itp ale proste sprawy jak wymiana klockow I i40 czy jeep renegade czy tez serwis w nowszym vagu.
Producenci samochodow musza zarabiac bo to potezny biznes ktorego nie pozwola oddac skosnookim hakerom ani sprytnym polakom

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Tutaj samochody starsze niz 10 lat to zlom ktory systematycznie jest eliminowany poprzez podnoszenie oplat i dosc rygorystyczne badania techniczne.
Jak konczylem praktyki, też się tak mówiło, że jeszcze 10 lat i tylko serwisy będą auta naprawiać. Wody upłynęło od tego czasu sporo i jakoś zbytnio się nie zmieniło....

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Do tego stopnia to nie ale motoryzacja idzie do przodu i warsztaty tez musza isc do przodu bo inaczej odpadna.Ci co z duchem czasu nie pojda wlasnie tak beda sobie i swoim klientom wmawiac ze tylko serwis.Sam spotykam sie z ludzmi ktorzy przestraszeni przyjezdzaja zapytac czy da sie to zrobic bo ktos ich nastraszyl ze to tylko serwis

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Ja tam sie ciesze bo plakac nie bedziemy my tylko ci co po chodnikach robia

jagoor

SuperMechanior
Punktów
53
Miasto
Olkusz
Niestety Panowie to co piszecie to szczera prawda .Projektowanie usterek jest coraz bardziej wyrachowane a żywotność elementów coraz mniejsza.
Teraz samochody projektują księgowi
Do tego dochodzi kwestia elektryków .Grupa Vw już ogłosiłem ,że w tym roku projektują ostatnie modele silników spalinowych potem już będą tylko elektryki
Skończyła się era prawdziwej motoryzacji :(

Do góry Bottom