• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

demontaż i montaż ciasno pasowanego sworznia w główce korbowodu

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Cześć.
Ponieważ z tym typem sworznia mam do czynienia pierwszy raz to chciałbym się upewnić zanim coś pójdzie nie tak.

Jak demontujecie takie sworznie. Na prasie? Podgrzewacie główki korbowodu przed demontażem? Czy może jest inny sposób?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Cześć.
Ponieważ z tym typem sworznia mam do czynienia pierwszy raz to chciałbym się upewnić zanim coś pójdzie nie tak.

Jak demontujecie takie sworznie. Na prasie? Podgrzewacie główki korbowodu przed demontażem? Czy może jest inny sposób?
Tylko na gorąco demontaż i montaż.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Palnik, grzejesz główkę korby i wybijasz sworzeń, dotoczyć sobie wałek z mniejszą średnicą żeby pobić sworzeń tłoka i lecisz, montaż to samo, grzejesz główkę i montujesz sworzeń, pamiętaj że żeliwną główkę trzeba dłuższą chwilę podgrzać żeby się rozszerzyła.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
162
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Do montażu staw sobie tłok i ogranicznik, żeby wkładając sworzeń włożyć go szybko do odpowiedniego punktu. Nie za płytko i nie za głęboko. Będzie na to krótka chwila bo szybko się główka schłodzi i chwyci sworzeń.

Krzysztof7256

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Turek
Przy montażu główkę korby podgrzej a sworznie włóż do zamrażarki na 24h powinno bez problemu wejść.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Dobra, jestem po pierwszej próbie i porażka, nie udało się - trochę się bałem, dlatego
1. do jakiej temperatury mogę palnikiem podgrzać główkę ze sworzniem (bo jestem na etapie demontażu)
2. czy jak grzeje komplet sworzeń + główka to nie mam sytuacji ze obie części sie tak samo rozszerzają i w sumie tak jest ciasno?

boje sie tez przegrania aby tego nie odkształcić mimo ze główka przy wybijaniu opiera sie częściowo o tłok.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Grzej długo, weź sobie stary sworzeń i sprawdzaj czy wchodzi, będziesz wtedy wiedział ile musisz grzać korbę, jak zacisnie stary sworzeń to wyprasujesz albo wybijesz, a jak zaciśnie nowy z tłokiem jak teraz to robi się problem żeby nowego tłoka nie uszkodzić.

Do góry Bottom